Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Давате ли пари за музика?
Давате ли пари за музика?
Трябва да изберете поне един отговор!

Fidelizer

 myhifi fidelizer

Fidelizer е продукт за оптимизиране на Windows за просвирване на аудио файлове, дело на аудиофил от Тайланд на име Ketakawee Punpeeng. През 2011г. Ketakawee създава безплатна програма за Уиндоус, наречена Fidelizer, която предоставя оптимизация на компютри под Уиндоус, работещи като музикални сървъри. Тя е създадена да подобрява звука на музикалния софтуер, свирещ на компютри с Уиндоус 7. Fidelizer e лесен за употреба и не предизвиква постоянни промени на операцинната система. Безплатен вариант на Fidelizer все още има, но в момента е доразвита с още две версии: Fidelizer Plus и Fidelizer Pro, за които Ketakawee твърди, че предлагат още подобрения на звука в сравнение със свободната версия. Ето думите на Ketakawee за интернет изданието www.audiostream.com :

“Да накарам музикалния сървър да просвири аудио файл със същото качество, както хай-енд транспорт на Езотерик, това е мисията на моя живот. Тъй като преди години не можах да намеря качеството, което исках, на пазара на подобни продукти, аз реших да си го направя сам. За късмет от университета бях получил добри познания върху компютрите, а в местните хай-фи магазини намерих добри ментори по отношение на цифровото хай-енд аудио, така че бях способен да проумея основите на хай-енд транспортите, които успях да приложа в компютърното аудио. Благодарение на това, докато спестявах за таксите си за следване, успях да проуча детайлно хай-енд аудио апаратурата. Изминаха почти десет години, откакто започвах излседванията си върху компютърното аудио. Времето лети. Fidelizer е проект, който произлезе от проекта на собствения ми музикален сървър. Първоначалната концепция на Fidelizer беше да превърне бързо всеки компютър в аудиофилска платформа за музика. Той включва всички възможни системи оптимизации, които не предизвикват постоянни промени като например NT6 мултимедийна оптимизация, оптимизация на адрото, оптимизация на приоритетите и ядрата, service controller оптимизация и т.н.  Всичко това без причиняване на необратими промени, не исках да рискувам да повредя машината на потребителя като не знам последствията в по-общ план. В последно време започнах да прилагам някои системни конфигурации, взети от моя собствен музикален сървър, във Fidelizer Pro. Може би някой ден ще мога да покажа всичките си разработки на приятелите си аудиофили от целия свят.”

myhifi optimization level 0

В зависимост от това какво качество на звука преследвате и кои функции на компютъра сте готови да пренебрегнете, безплатната версия на Fidelizer предлага четири степени на оптимизация на компютъра с цел по-добро просвирване на аудио файлове: Workstation, Audiophile, Extremist и Customize. Ето как са обяснени те на сайта на Fidelizer:

“Ниво “Workstation”

Това е базовото ниво на оптимизация. “Workstation” е оригиналната концепция на Fidelizer за моментално превръщане на компютъра в аудио устройство, чрез оптимизиране на мултимедийните му дейности:

1. Поддържане на стабилна работа на аудио приложенията без да се губи фокус от другите приложения. Повдигане на приоритета на аудио дейностите. Отделяне на повече процесорно време за използване от аудио задачите.

2. Оптимизация на часовника на ядрото. Това го открих от DPC Latency Checker софтуера. Имах проблеми с прекъсване на звука при плейбек с ниска латентност, но когато пусках този софтуер прекъсването изчезваше. За това се разрових и открих, че той променя честотата на часовника на ядрото от 15.2мс на 1мс, спирайки прекъсването. Така че, аз прибавих и тази опция във Fidelizer, нагласявайки я на най-ниската възможна стойност, 0.5с. Това решава повечето проблеми с ниската латентност в цифровото аудио.

3. И накрая, приоритетите на аудио дейностите:  това е скритият коз. Това е единствената и уникална особеност, която не можех да намеря да се прави от нито един софтуер и трябва да се прави чрез Core Audio API сигнализация. Тя повишава приоритета на аудио процесите, на използваната в момента аудио дейност, не всички общо, така че звукът се подобрява от най-ниско ниво.

myhifi fidelizer optimization level 1

Ниво „Audiophile”

Можете да намалите влиянието на системните и мрежовите задачи, използвайки ниво “Audiophile”. Така се нарича човек, които действително е загрижен на качеството на звука и иска неговата машина да бъде посветена на аудиото, прилагайки следните оптимизации:

1. Използване на оптимизацията на мултимедийните дейсности (MMCSS optimization), за да управляваме използването на системните и мрежови ресурси. Правейки това, аудио задачите получават повече ресурси, подобрявайки ефективността си.

2. Намаляване на не-аудио процесите до минимум: Windows включва много процеси, които работят непрекъснато. Повечето системи имат около 100 процеса и половината от тях нямат отношение към аудио задачите. Намалявайки приоритета на процесите хаотично, може да се промени стабилността на системата и всъщност да се навреди на аудио просвирването, защото то може индиректно да е свързано с тези процеси. Fidelizer ефективно намалява приоритета на тези действително не-аудио прицеси без да причинява негативни промени в качеството на звука в който и да е софуер.

3. Изолиране на аудио процесите в свободно ядро: По принцип всички процеси могат да достигат до всички възможни ядра на процесора. Това може да влоши качеството на аудио възпроизвеждане , по следният начин: когато програмите изискват ресурси от системата, тя премества изпълнението на задачите между всички ядра, което от своя страна причинява поредица от много системни прекъсвания. Преминаването към едно заделено ядро за аудио може много да намали броя на прекъсванията, които засягат аудио задачите и по този начин подобри качеството на възпроизвеждане.

4. Стартиране на медийните плеъри след оптимизацията: За да се подобри оптимизацията на софтуерния плеър Fidelizer може да изпълнява приложението, използвайки отделен администраторски акаунт, като по този начин заобикаля всякакви мерки за сигурност като например UAC (User Access Control). Освен това Fidelizer повишава приоритета на процеса на аудио приложението.

myhifi fidelizer optimization level 2

Ниво „Extremist”

Какво става, ако не се интересувате от ъпдейтите на Windows, автоматичното просвирване на преносими дискове или ползването на интернет? Има специален режим „Extremist” за хора като вас. Той спира всички системни и мрежови дейности, оставяйки само тези с отношение към аудиото. На ниво “Extremist” ще чуете качество на машина, която е проектирана само за аудио, особено когато не се нуждаете от мрежовите услуги, които са едни от най-големите вредители на компютърния звук през последните 10 години. И въпреки че звучи екстремно, тази оптимизация не вреди на компютъра,  а каквото го прави, го прави по възможно най-безболезнения за системата начин.”

myhifi optimization level 3

Къде е далаверата във Fidelizer? Все пак г-н Ketakawee Punpeeng не е безкористен филантроп, освен основната, безплатна версия, Fidelizer има два платени варианта, Fidelizer Plus ($39.95) и Fidelizer Pro ($69.95). Те имат допълнителни функции и по-усъвършенствана оптимизация на звука според него. За сега не съм пробвал нито една от двете и ще се радвам ако някой може да сподели какви са разликите между безплатната и платените версии.

Преди да обясня за звука трябва да уточня, че съм собственик на друга програма, чиито създатели твърдят, че подобрява компютърното аудио, Jplay. Понеже е платена, дадох 100€ и сега имам Jplay на мое име. Доста време слушах с него. Тези, които се интересуват, може да са опитали пробната версия на JPlay. Ефектът е “WOW!”. По-триизмерна сцена, усещане за чистота на звука, все ясно чуваеми изменения. Това, което ме смущаваше в JPlay беше, че когато просвирвах музика с техния минималистичен (предполага се, че трябва да е най-добър) плеър, Jplay mini, чувствително се влошаваше фокуса на вокали и инструменти. Т.е. ставаха по-размити в пространстово, главите на певиците нарастваха в сравнение със същите парчета, просвирвани през JRiver MC18. С течение на времето си дадох сметка, че огромната триизмерната сцена на JPlay е изкуствен ефект, а JRIver МС18 без участието на Jplay разполага по-коректно инструментите в пространството, самите те са по-фокусирани, а динамиката и атаката в средите е по-реалистична. Без Jriver уредбата не свиреше толкова благо и чисто, но беше по-близо до това, което чувам, когато слушам музика на живо. В крайна сметка деинсталирах Jplay.

Не съм си играл да сравнявам JPlay с Fidelizer, няма и да го направя, защото усетих, че след деисталацията на JPlay от компютъра, който ползвам само за музика, звукът се промени. Тази програма влияе по някакъв начин на аудио потока, независимо дали е стартирана или не, за това нямам намерение да я слагам пак за сравнението.

Звук

Първо пробвах Fidelizer на най-ниското ниво, “Workstation” на моя лаптоп Sony Vaio (Intel P8400 на 2.26GHz, 4GB RAM, 500GB HDD) с Fiio E17 Aspen USB дак/слушалков усилвател и слушалки Sennheiser HD-518. Пуснах няколко произволни парчета на Parov Stelar от Spotify  и веднага се усети се стягане на баса и изчистване на високите. Промяна в скоростта на лаптопа нямаше. Това ме окуражи да опитам по-високо ниво на оптимизация и след рестартиране се метнах на “Audiophile”. Там вече компютърът чувствително се забави, ставаше само за аудио и браузване, но подобрението в звука беше огромно. Комбинацията от този лаптоп, този дак/усилвател и тези слушалки по принцип има леко завалени високи и тонален баланс с акцент върху ниските. С Fidelizer/"Audiophile" АЧХ се балансира, появи се по-добро разделение на инструментите, звуковата картината се избистри съществено. Нямаше начин да не пробвам Fidelizer на специалния компютърен транспорт на колонната ми система и да не опитам последното ниво, „Extremist”. Пуснах lossless FLAC с Концерт №4 за цигулка в ре-минор на Сибелиус (Gil Shaham, Philharmonia Orchestra, Giuseppe Sinopoli). Първо послушах 3-тата част без, след това с Fidelizer. Звукът се променя, но не ефектно, както с JPlay с неговата свръхестествена чистота и обемност. Сега чух промяна в следните аспекти: Сцената стана по-дълбока с по-добро усещане за помещението, в което се свири; разделението на инструменти по-добро, тембърът на инструментите по-ясен, високите по-чисти. Общото впечатление е за по-висока резолюция и способност да се вникне в детайлите на записа. От инструментите все едно падна един слой мазнина. Направих същия опит с "Chan Chan" на Buena Vista Social Club. С Fidelizer ансамбъла се разположи по-широко и напред в дълбочина, появиха се реверберациите на помещението, тембъра на инструментите се изчисти, двата мъжки вокала се разделиха ясно. Опитвах с различни парчета, няма стил, който да не се повлия положително от Fidelizer. Няма смисъл от повече обяснения, всеки може да опита.

Горещо препоръчвам на хората, които искат да извлекат максимума от компютъра, да чуят Fidelizer. Имате поне три основателни причини за това: първо - той е безплатен, второ - не прави необратими промени в компютъра и трето - не изисква инсталация. Не губите нищо, а може да спечелите много.

Ю.Александров