Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Какъв формат е музиката, която слушате?
Какъв формат е музиката, която слушате?
Трябва да изберете поне един отговор!

Edifier H850

IMG 7647

Tрудно се пише за техника, която няма ушевадни недостатъци или изявен характер. Н850 са мобилни слушалки, които в много отношения са се настанили в златната среда, в която всички аспекти на звука са слабо отклонени от неутралното. Когато взех тези слушалки от един магазин в мола до нас, нямах особени очаквания. Марката е сравнително млада и не ми говори почти нищо. Според чичко Гугъл Edifier Technology се появява през 1996 в Пекин и бързо нахлува по американските и европейските пазари с хай-фи продуктите си. Самите Edifier твърдят, че произвеждат high-end електроника, но в световен мащаб не е име, което се споменава, когато се говори за висок клас аудио компоненти. В слушалковия бранш името й гръмна не с известен продукт, а защото в края на 2011г. купиха най-легендарното име в тази област, японския производител на скъпи електростатични слушалки Stax. Именно липсата на информация за слушалки Edifier и клеймото “Made in China” бяха причините да храня предубеждения към Edifier H850, когато ги понесох към вкъщи. В интерес на истината ги взех не толкова от собствено любопитство, а защото мислех, че ще е интересно да предупредя хората как звучат китайски слушалки за 60лв.

IMG 7650

Изработката ми хареса още в магазина, когато отворихме кутията, за да ги огледам. Доста малки и леки са за околоушни слушалки, но изглеждат отлично направени, с прецизно изработени пластмасови части, красива диадема от (предполагам) изкуствена кожа, ръбовете навсякъде съвпадат добре, изкуствената кожа на падовете изглежда добра като качество и изработка.  На мойта средно голяма глава със средно големи  уши стоят удобно. Изолацията от външни звуци е много добра.

Звук.

Преди да опиша звука ще поясня нещо. Ако не слуша преди да купува, в средния ценови клас, между 10 и 600лв., човек много рискува да попадне на слушалки с тежки звукови недъзи. Под тежки недъзи имам предвид недостатъци, които се чуват моментално като прекалено напомпан и хлабав бас, мътни/оцветени среди, кресливи високи, странни пикове и падове в честотната лента, въобще разнообразни силни отклонения от нормалния звук. Пазарът е залят от шарени слушалки с гръмки имена, плод на маркетинговия трик, че името и външния вид, а не звука продават. През последните месеци слушах много нови модели и бях започнал да се отчайвам. Не мога да си избия от главата чудовищните несъответствия между цена и звук на Beats Studio 2.0 (599лв.), Sony MDR10RBTB (399лв.), Harman/Kardon CL (349лв.), Sennheiser HD-205 (99лв.), Philips Fidelio M1 (295лв.), Koss Pro4AAT (212лв.), както и още сума други със скромни цени и още по-скромни звукови качества.

IMG 7636

С подобни мисли в главата донесох в нас Edifier H850 и бучнах жака във Fiio E17 Alpen, свързан с USB кабелче към лаптопа. Пуснах някаква музика и... облещих уши. Първо впечатление – бистър, баланзиран звук, нищо не дразни. Изслушах 2 песни от последния албум на Pharrell Williams в Spotify, хареса ми. Скептицизмът обаче не се предаваше и почнах едно трескаво сменяне на стилове за по 30-ина секунди, за да намеря проблема, за 89лв. проблем не може да няма...

Това беше първоначалната реакция. Сега по-сериозно:

Edifier H850 са бистро звучащи и балансирани слушалки за портативни нужди. Бас, среди и високи са в такова съотношение, че нито една част от звуковия спектър не взема превес прекалено. При нормални нива на слушане има достатъчно бас с всякаква музика, високите не пронизват ушите. Средите са прозрачни, няма следа от стегнатост или мътнота, характерни за евтините слушалки. След известно време хванах първата особеност – повдигане във високите среди. Чинели и всякакви дрънкалки може да изскочат леко напред в звуковата картина. Същото се случва с женски вокали, когато се разкрещят силно може да стане неприятно. Това се тушира донякъде след няколко часа разсвирване, но не изчезна напълно. Забелязах, че точно високите среди стават проблем на Н850 при повече усилване. Приятният баланс на честотите се пробива от високите среди, които вземат превес и слушалките стават кресливи, а басът потъва. Хубавото е, че това се чува само с определени записи, с по-агресивни женски вокали или не добре записан hard rock/heavy metal (не можах да изтърпя някои любими парчета, “Angel f Death”, “Evil Has No Boundaries” на Slayer, „Phantom Lord” на Metallica и др.) С други стилове не е проблем. Докато пиша това слушам „I Wand a Dog” на Pet Shop Boys, а преди малко „Anything to Say You’re Mine”  на Etta James и двете доста силно, нямам оплаквания от дразнене. Все пак, за любителите на тежки китари и силното слушане не ги препоръчвам.

С изключение на това, което писах по-горе, слушалките са всеядни към стиловете. Слушах разнообразна музика, електроника от рода на Crystal Method, Kruder&Dorfmeister, поп (Pharrell Williams, Parov Stelar, Briney Spears), Muse, Slayer, Linkin Park, Metallica, много вокален джаз, малко класика.  Н850 не срещнаха затруднения никъде. Чувството за чистота в средите се запазва, басът, макар и не с ултимативна резолюция беше достатъчен като количество, без да е отпуснат, с ясно начало и край. Разбира се, всичко това с уговорката, че аз почти винаги слушам на нормални нива, без прекалено усилване, нито съвсем тихо.

Въпреки баланса и бистрите среди, ориентацията на слушалките има тенденция да привлича вниманието към високите, което дава привкус на евтино хайфи, но това е информация за най-претенциозните маниаци, свикнали на слушалки от четирицифрени суми. За затворени слушалки Х850 имат доста „отворен” звук. При директно сравнение с отворени слушалки чуваш типичните резонанси в ниските среди и баса, но не натрапчиво. Например затворените и  много по-скъпи Audio Technika ATH-M50 свирят значително по-клаустрофобично от тях.

Това, което усетих чак при сравнения с други слушалки е, че липсват особени тембрални способности. Възможността да предаде реализма на човешкия глас и акустичните инструменти с цялото тембрално богатство е нещото, което отличава висококачествените компоненти от масовото „хай-фи”. Е с Н850, макар да не ми липсва нищо, го няма и чувството, че певицата и инструментите са около теб, което дават по-висок клас слушалки. Но да си припомним, че става въпрос за слушалки под 100лв. Комплимент е, че въобще стигнах до въпроса за тембъра.

Сцената на Н850  е нормална, в нито един момент не ти се струва тясна, даже когато ги хранех от маломощния смартфон. Понякога звуци излизат далеч настрани и има осезателно чувство за пространство в музиката. През мен са минали по-претенциозни слушалки със сцена колкото  кокосов орех.

Чифтосване с различни източници

Н850 се разбраха добре с всички източници, които опитах. Със смартфона не можаха да надскочат едно средно ниво на усилване, но звукът беше чист, с гладки високи и все така балансиран. За първи път слушах музика от телефона с кеф, без да ме дразни нищо. Изслушах както китарни мр3-ки, така и няколко джазчета на Kate Davis от youtube и останах приятно изненадан от ясния глас на китайчетата.

С Fiio E17 Alpen - отново добра комбинация, тук усещането за ударност в ниските е по-добро, високите също са по-отворени, а усилването може да стигне до болезнени нива. Мисля, че тази слушалки задължително изискват повече от усилването на обикновен телефон, за да получиш всичко, което могат.

С Violectric HPA V200 в качеството му на USB дак/усилвател очаквах да се изострят неприятно високите, но не се получи. Отново слушаема комбинация, която не ми направи впечатление на много по-различна от тази с Fiio E17, запази се баланса и ясните среди.

Явно H850 са толерантни към източници.

IMG 7644

Сравнения с други слушалки

Направих ги чрез усподедно включване във Violectric HPA V200, който има две дупки за 6.3мм стерео жакове, използвайки собствения адаптер на Edifier H850 от 3.5мм към 6.3мм жак. Въртях едни и същи парчета на Muse, Diana Krall и Pet Shop Boys през Spotify.

Sennheiser HD-518(253лв.):

HD-518 са с изтеглен към ниските тонален баланс, вокалите са плътни, с по-добро усещане за присъствие. Високите са по-меки, басът е повече. Общото впечатление е, че звукът на HD-518 е по-басов, но и по-контролиран. Инструментите с тях са по-големи. HD-518 са за любители на спокойното и „месесто” звучене, Н850 са за хора, които обичат да няма дефицит на среди и високи.

Audio Technika ATH-M50(350лв.):

При едно и също ниво на усилвателя М50 звучат по-силно. В общи линии имат идентичен тонален баланс и сходен характер. М50 имат повече контрол, звукът е стегнат, с по-дълбок и ударен бас. Освен това стискат по-силно главата и са значително по-големи и тежки. Изолацията от външни шумове е почти еднаква. Н850 са по-прозрачни, но при сравнението се усеща някаква хлабавост, липса на контрол, точно при това сравнение ми изникна асоциацията за евтино „хай-фи”. Вокалите при М50 имат по-жив тембър и при тях отново инструментите са по-големи. Ами... ако ви се дават четири пъти повече пари, купете си Audio Technika ATH-M50. Освен леко потъналите, не толкова прозрачи среди, те са като ъпгрейднат вариант на Н850. Все пак ми  трябваше ми доста прехвърляне от едните на другите докато реша кои ми допадат повече. Познавам аудиофили, на които стегнатият звук на М50 ще им е отвратителен.

AKG K-701 (770лв.)

При едно ниво на усилване К-701 звучат много по-тихо. Тези слушалки нямат конкуранция при човешките гласове, а тембърът на инструментите е уникален. В тези отношения китайчетата не са им конкуренция. H850 обаче имат едно огромно предимство – универсални са. Стават за всякаква музика, докато К-701 са жанрово ограничени в областта на класика и джаз заради липсата на бас, която дразни с голяма част от попмузиката. Освен това определно са трудни за клатене с портативни източници. Това е донякъде безсмислено сравнение, тъй като целта на двата чифта слушалки е съвсем различна, Н850 са за портативни системки, К-701 са за тежки усилватели и определен тип музика.

IMG 7664

Защо отделих толкова внимание на Edifier H850:

Защото ровенето сред евтини слушалки в търсене на находки ми е нещо като хоби и знам колко рядко излиза нещо, върху което да не поискаш да скачаш трупешката след 10 секунди музика. Въпреки проблемите, които споменах нагоре, Edifier H850 са слушалки със страхотно съотношение цена/качество. Подходящи са за мобилни нужди, имат прозрачен, балансиран звук и не ви ограничават стилово. Освен ако не сте любител на басови извращения или heavy metal на 110db, е добре да нададете едно ухо, когато ги видите.

Ю.Александров

 

IMG 7655

IMG 7652

IMG 7660