Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Колко струва системата ви?
Колко струва системата ви?
Трябва да изберете поне един отговор!

AudioQuest DragonFly 1.2

IMG 7707

AudioQuest Dragonfly 1.2

Технически данни данни:

Вход:USB1 (асинхронен)

Аналогов изход:един 3.5mm стерео жак

Резолюция:PCM сигнал от 44.1kHz до 96kHz и 24-bit максимум

Изходен волтаж:2Vrms

Минимален импеданс на слушалките:12ohms

Минимална изходна мощност за слушалки:125mW/32ohms

Размери:64 x 19 x 10mm

Тегло:22g

Цена на българския пазар: около 350лв.

AudioQuest Dragonfly 1.2 е представения през 2014г. наследник на AudioQuest Dragonfly (2015г.). Като технически подобрения в новия модел от фирмата споменават подобрена аналогова част и подсилено захранване. Преставлява устройство с размерите на флашка, което директно се пъха в USB входа на компютъра. Трансферът асинхронен (TA1020 USB receiver), обслужван от два клока, а максималната резолюция на просвирваните аудио файлове е 24bit/96kHz. Сърцето на устройството е ESS Sabre чип, нивото се осигурява от 60 стъпков атенюатор в аналоговата част, управляван от компютъра. Интересна особеност е, че светещата емблема върху горната част на дака мени цвета си в зависимост каква е честотата на файла, който свири в момента – става зелена при 44.1kHz, синя при 48kHz, жълта при 88.2kHz и розова при 96kHz.  Устройството не се нуждае от допълнителна инсталация на драйвъри, plug&play.

myhifi audioquest dragonfly 1 2 USB DAC 2

Взех DragonFly 1.2 от един приятел без никакви сериозни намерения. Исках да му хвърля едно ухо ей така, за спорта и бях силно предубеден към звука. На 2-3 пъти по изложения бях слушал по една песен на първия DragonFly и впечатлението ми всеки път беше едно и също – остър, „цифров” звук. Не очаквах нещо по-различно от DragonFly 1.2. Обаче още в първите секунди със Sennheiser HD-518 това нещo даде заявка, че заслужава внимание...

Проблем: Софтуерният ми плеър Jriver MC18 иDragonFly 1.2не се обичат. Няма го моментът plug&play. Няма ASIO драйвър за DragonFly 1.2, WASAPI трябва да се настрои ръчно с 24bit/96kHz, а Kernel Streaming трябва да се настрои на 32bit/96kHz. Пипкава работа. Освен това всяко успоредно включване два дака, DragonFly 1.2и Fiio E17 Alpen, води до забиване на DragonFly 1.2 и поява на разнообразни съобщения за грешки. Поради това не можах да направя бързи А/Б сравнения както искам с възможно най-добрия материал, през най-добрия (според мен) софтуерен плеър. Наложи се за част от слушането да ползвам Foobar2000 (v1.3.7), при който нещата вървяха почти гладко. Слушах и разнообразна музика от Spotify и Youtube, тъй като подобни устройства са предназначени основно за неангажиращо слушане на музика с компромисно качество.

Използвам общовойсковия семеен лаптоп (Sony Vaio, Intel Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.">Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.Hz, 4GB RAM, 500GB HDD) за непретенциозно слушане на музика още от 2009 година. Познавам му гласа, защото съм го сравнявал с други лаптопи чрезразлични USB дакове. На него съм слушал доста време с Weiss DAC202U, с Audio-GD FUN (USB, TE7022/WM8741), с Violectric HPA V200 (USB, РСМ2702/PCM1793) и с Fiio E17 Alpen (USB, TE7022/WM8740). От няколко години основните слушалки за непретенциозно слушане на музика са ми Sennheiser HD-518 (50ohm, 108db 1khz/1Vrms).  С всеки изминал ден на пробване на нови модели се убеждавам, че това са едни от най-неутралните слушалки в своя ценови клас. Имат леко оцветяване в средите, балансът им е изтеглен леко към ниските, но като цяло представят обективно музиката и хардуера. Изброявам всички тези подробности, за да стане ясно, че мнението за DragonFly 1.2се основава на някакъв сравнителен опит с друга техника.

IMG 7705

Звук

Веднага се усеща, че DragonFly 1.2 има леко U-образна АЧХ. Първото впечатление, когато след Fiio E17 боцнах Sennheiser HD-518 в него, беше за избистряне на звука, добро разделение на инструментите и мощен, релефен бас, повдигане на високите среди, което караше различни цъкащи и съскащи звуци да изпъкват. Въпреки това чух HD-518 по-енергични, бистри и не толкова плътни, колкото съм свикнал. Сменях насам-натам музика от Spotify – Marilyn Manson 2015, Parov Stelar, Postmodern Jukebox, различни клипове в Youtube, все същото впечатление.

Бързо се почувствах хардуерно предизвикан и реших да подложа DragonFly 1.2на един от най-трудните тестове в слушалковия свят – AKG К701 (62ohm, 105db SPL/V). Изтупах ги от праха, боцнах ги в дупката и... никакъв проблем! Слушалките се заклатиха мощно без да се налага да усилвам повече от 50% нивото. Високите обаче бяха осезателно грапави, нещо нехарактерно за К701. Опасявах се, че ще са прекалено кресливи (след като нещо изкара кристални високи на по-мрачни слушалки като HD-518 е логично да направи слушалки като К701 уклон към среди и високи неслушаеми), но не стана така, високите, макар и остри, не станаха дразнещи, слушах колкото ми душа иска без да изпитам нужда от смяна. Басът по принцип е проблем за К701, не всеки усилвател може да им го изкара. DragonFly 1.2 не ги прави басови чудовища, но дава достатъчно бас, при това с контролиран и релефен, достатъчно за слушане на музика без съобразяване с жанра. К701 са ми слушалките за класическа музика за това опитах Концерт №4 в ре-минор на Сибелиус в изпълнение на Jascha Heifetz с New Symphony Orchestra of London. Много грапави високи, но К701, които са ми референция за динамика при слушалките, нямат никакво затруднение да избухнат при всеки силен момент на оркестъра.

Пробвах и с Audez’e LCD-2 rev.2 (60ohm, 91db/1mW), които са с най-балансирана АЧХ от моите слушалки. И те не представляват затруднение заDragonFly 1.2, прозрачен и жив звук, чуват се цъкащи високи на поп-парчета, но само ако решиш да им обръщаш внимание.Контролиран бас, когато има тих удар на барабан, е с ясен тон, точно начало и край. Все пак липсва ултимативната резолюция в средите. Като цяло слушам едни бистри и леко сибилантни LCD-2¸ което не е точно същността на тези слушалки. Концерт №4 в ре минор на Сибелиус в изпълнение на Gil Shaham и Philharmonic Orchestra с Giuseppe Sinopoli се чува чисто, без преекспонирани високи, със задоволителен детайл и разделение на инструментите. Динамичният диапазон е по-свит, отколкото съм свикнал с  на audeze-тата, хранени от Violectric HPA V200.

(Забелязвам, че до момента описанието ми се върти само около високи и бас. Явно наистина има U-образна АЧХ )

Слушах и с други слушалки, Koss PortaPro, Audio Technica ATH M50 и Audio Technica ATH A900X Monitor.

С М50(38ohm, 99db) – стегнат звук с много, ударен и дълбок бас, но не е хлабав, а добре контролиран. Високите са повече, без да са грапави и да дразнят. Леко потънали среди.

С A900X Monitor (42ohm, 100db/mW) – балансирана АЧХ, басът и високите са с мярка, остават естествено в музиката. Няма такъв контрол и дълбочина на баса като с М50. Музикална комбинация, не привлича излишно вниманието към нито един аспект на звука, който остава кохерентен при всякакви жанрове, с леко сибилантни вокали. Гласовете се приближават много до това, което съм свикнал да чувам с другите усилватели. Наред със Sennheiser HD-518 може би най-неутралното партнорство за DragonFly 1.2.

С Koss Porta Pro (60ohm,101db/1mW): Единствената комбинация, при която ми липсват високи. Това показва, че тези слушалки или поне чифтът, който е в нас, имат някакъв проблем с високите. Средите са мътни, цялостното звучене е много по-мрачно от останалите слушалки, все едно слушам музиката с топчета памук, напъхани в ушните канали. Мисля, че тези слушалки спъват възможностите на DragonFly 1.2. Кофти двойка.

myhifi audioquest dragonfly 1 2 USB DAC 3

Сравнения с други устройства:

С вградената звукова карта: тя има по-мътен звук, липсва ударност в ниските, сибилантни и рехави вокали. Звукът няма енергия, даже в най-лиричните песни на Melody Gardot “Some Lessons”. Това е замазан, почти аматьорски запис, но и той пострада от липсата на резолюция и енергия.

С Fiio E17 Alpen: Fiio-то е ощетено от това, че се свързва с компютъра чрез евтин компютърен USB кабел. В сравнение с DragonFly 1.2 има не толкова детайл в ниските, не толкова добро разделение на инструментите и леко оцветяване в средите. Не дава и такова чувство за енергия и контрол над звука. Предимство на фийото е че е по-линейно, не изпъкват високи и ниски. Друго предимство е, че може да се свързва с портативни плеъри и телефони посредством USB кабелче, а DragonFly 1.2 е ограничен за работа с лаптопи и таблети. Фийото е по-толерантно към слушалките, може да се комбинира с всички възможни без риск да се получи дразнеща комбинация, докато с AudioQuest DragonFly 1.2 трябва да се внимава да не се пресолят високите с някои слушалки.

С Violectric HPA V200: Тук за първи път се появява думата „тембър”. С V200 цигулката има тембър. Пляскането на дланите има тембър. Звукът на оркестъра с V200 е многопластов. Абе несправедливо сравнение, но все пак това чудо струва 1408лв. и съдържа още сума чарколяк, който не е подбиран с цел максимална компактност, както в аудиокуеста. При класика нещата са несравними, но с модерните стилове не са толкова контрастни. Да, V200 винаги има повече енергия и контрол (в това отношение се родеят, малкият определено дава заявка), повече детайл и триизмерност.

Аз обаче няма да спра да повтарям, че дяволът е в сравненията. Ако не го сравняваш с елитни играчи като виолектрика, с DragonFly 1.2 няма да ти липсва нищо. Именно по тази логика слушам музика ежедневно с Fiio E17, не с Violectric HPA V200 и съм доволен.

Неудобствата на DragonFly 1.2: Най-голямото според мен е усилването от компютъра. Макар да имам копчета върху лаптопа, с AudioQuest DragonFly 1.2 те не работеха и всеки път трябваше да цъкам по иконите. Второто неудобство е това, че стърчи настрани. Особено ако се ползват преходници от 6.3 към 3.5мм жак се получава пръчка около10см. И последното неудобство е проблемното взаимодействие с Jriver, което поне за мен, е проблем.

Обобщение

AudioQuest DragonFly 1.2 е съществен ъпгрейд над вградената звукова карта на лаптопа. Енергичен глас, с някои характеристики на по-скъп десктоп-усилвател. Трябва да се внимава с какви слушалки се комбинира. Препоръчвам слушалки без изпъкнали високи, за да няма съскане или грапавина отгоре. От наличните в нас подходящи партньори му бяха Sennheiser HD-518 и Audio Technica ATH A900X Monitor, разултатът беше неутрален звук и това e моят избор. Ако търсех удоволствието от баса, Audio Technica ATH M50 са непобедими. Все пак „на вкус и цвет товарищ нет”, имам приятели, за които се обзалагам, че ще  чифтосат DragonFly 1.2 с AKG K701. Лично на мен AudioQuest DragonFly 1.2 ми харесва. Но всеки трябва да прецени за себе си. Чуйте, за да видите!

 

 

Част от музиката, която слушах (EAC ripped lossless files):

Muse, “The Resistance”

Sibelius, Violin Concerto in D-minor, Gil Shaham & Philharmonia Orchestra (Giuseppe Sinipoli)

Sibelius, Violin Concerto in D-minor, Jascha Heifetz & New Symphony Prchestra of London (Sir Malcolm Sargent)

Melody Gardot, “Some Lessons””

Melody Gardot, “Worrisome Heart”

Sade, “Soldier of Love”

Marilyn Manson, “The Pale Emperor”

Parov Stelar, “The Princess

Cayetano, “Back Home”

Ulrich Drechsler&Tord Gustavsen, “Humans&Places”

 

 

Интересно ревю с измервания тук.

 

Ю.Александров