Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Кой е най-важният компонент в една система?
Кой е най-важният компонент в една система?
Трябва да изберете поне един отговор!

Българският USB дак Thaulab Varna III

myhifi Thaulab Varna III 2

USB дакът Thaulab Varna III е разработка на варненския инженер Ивелин Йовчев и се разпространява чрез неговия сайт audioplatinum.com. Цената е 165лв., което го позиционира сред най-евтините устройства за подобрение на звука от компютър. Подробно описание на замисъла и технологията може да намерите на страницата в сайта на фирмата (който не е цъкнал, да цъкне на първия линк). Аз ще се огранича да кажа, че в основата Varna III е цифрово-аналоговият преобразувател на Texas Instruments PCM5100, а за USB приемник се използва Burr Brown 2706 или 2707. Захранването става от USB кабела. Дакът е “plug&play”, само го свързваш с компютъра и пускаш музиката.

Размерите на Varna III са 116х90х56мм, а приятна особеност е кожената тапицерия на кутията, направена от автомобилна кожа. Предният и задният панел са метални, с един чифр RCA изходи от едната страна и USB-B вход плюс вход за 3.5мм. слушалков жак от другата.

Слушах Varna III от лаптопа с обикновен компютърен USB кабел. Rеших да го пробвам само в ролята му на дак, защото в разговор с инж.Йовчев разбрах, че слушалковият изход има по-скоро мониторна функция, не получава звук от основния чип PCM5100, а от USB приемника. Използвах аналогови интерконекти Eagle Cable Condor Blue MC3.1 към слушалков усилвател Violectric HPA V200 , за слушалки избрах Audeze LCD-2 rev.2 и AKG K701. Слушах предимно lossless файлове с JRiver MC18.

myhifi Thaulab Varna III 1

Звук

Имах концепция за същността на Varna III и как да започна този текст, но преди малко прочетох за първи път описанието в сайта на фирмата и съм объркан. Мислех, че само със слушане съм схванал предназначението на дака, а се оказа, че там е спомената 7 пъти думата „аудиофилски”...

Какво ще липсва на аудиофилите с Varna III: Триизмерна сцена и пространството около музикантите. Обем на инструментите. На мен ми липсваше гъдела да усетя тембъра на гласове и инструменти, да ме лъжат (поне донякъде), че присъстват наистина, да са обособени в ансамбъла. Най-общо, не усетих фината информация при възпроизвеждането, която да ме омагьоса със звук. В сравнение с други по-скъпи USB дакове ми липсваше плътност на инструменти и вокали.

Хубавото: Varna III е честен дак. Има балансиран характер без доминиращи честоти. Има достатъчно бас, средите са там, високите също. Звукът е контролиран, няма артефакти, няма мътнота или оцветяване в средите. Не чух музикален жанр, който да ме подразни. От Slayer до Schubert няма проблеми, свири всичко. В сравнение с вградената звукова карта на лаптопа чух по-контролиран звук с по-фокусирани инструменти и гладки високи.

Обобщение

По-подробен анализ има смисъл за машини, борещи се за вниманието на аудиофилите, които са капризни животни, внимателно търсят храна за ушите и жадуват за подробна информация. За тях се пишат дълги ревюта.

Това е дак за хора, които искат да направят първа стъпка напред от звуковата карта на лаптопа. Е с Varna III получават повече от нея (пробвано със Sony Vaio VGN-FW21E). Ако не държите на аудиофилски глезотии, а просто искате музиката, само музиката и цялата музика, с Varna III ще я чуете по-добре, отколкото с вградената звукова карта на лаптопа.

 

Ю.Александров

 

myhifi Thaulab Varna III 3

myhifi Thaulab Varna III 4