Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Давате ли пари за музика?
Давате ли пари за музика?
Трябва да изберете поне един отговор!

Българският USB дак Thaulab Varna III

myhifi Thaulab Varna III 2

USB дакът Thaulab Varna III е разработка на варненския инженер Ивелин Йовчев и се разпространява чрез неговия сайт audioplatinum.com. Цената е 165лв., което го позиционира сред най-евтините устройства за подобрение на звука от компютър. Подробно описание на замисъла и технологията може да намерите на страницата в сайта на фирмата (който не е цъкнал, да цъкне на първия линк). Аз ще се огранича да кажа, че в основата Varna III е цифрово-аналоговият преобразувател на Texas Instruments PCM5100, а за USB приемник се използва Burr Brown 2706 или 2707. Захранването става от USB кабела. Дакът е “plug&play”, само го свързваш с компютъра и пускаш музиката.

Размерите на Varna III са 116х90х56мм, а приятна особеност е кожената тапицерия на кутията, направена от автомобилна кожа. Предният и задният панел са метални, с един чифр RCA изходи от едната страна и USB-B вход плюс вход за 3.5мм. слушалков жак от другата.

Слушах Varna III от лаптопа с обикновен компютърен USB кабел. Rеших да го пробвам само в ролята му на дак, защото в разговор с инж.Йовчев разбрах, че слушалковият изход има по-скоро мониторна функция, не получава звук от основния чип PCM5100, а от USB приемника. Използвах аналогови интерконекти Eagle Cable Condor Blue MC3.1 към слушалков усилвател Violectric HPA V200 , за слушалки избрах Audeze LCD-2 rev.2 и AKG K701. Слушах предимно lossless файлове с JRiver MC18.

myhifi Thaulab Varna III 1

Звук

Имах концепция за същността на Varna III и как да започна този текст, но преди малко прочетох за първи път описанието в сайта на фирмата и съм объркан. Мислех, че само със слушане съм схванал предназначението на дака, а се оказа, че там е спомената 7 пъти думата „аудиофилски”...

Какво ще липсва на аудиофилите с Varna III: Триизмерна сцена и пространството около музикантите. Обем на инструментите. На мен ми липсваше гъдела да усетя тембъра на гласове и инструменти, да ме лъжат (поне донякъде), че присъстват наистина, да са обособени в ансамбъла. Най-общо, не усетих фината информация при възпроизвеждането, която да ме омагьоса със звук. В сравнение с други по-скъпи USB дакове ми липсваше плътност на инструменти и вокали.

Хубавото: Varna III е честен дак. Има балансиран характер без доминиращи честоти. Има достатъчно бас, средите са там, високите също. Звукът е контролиран, няма артефакти, няма мътнота или оцветяване в средите. Не чух музикален жанр, който да ме подразни. От Slayer до Schubert няма проблеми, свири всичко. В сравнение с вградената звукова карта на лаптопа чух по-контролиран звук с по-фокусирани инструменти и гладки високи.

Обобщение

По-подробен анализ има смисъл за машини, борещи се за вниманието на аудиофилите, които са капризни животни, внимателно търсят храна за ушите и жадуват за подробна информация. За тях се пишат дълги ревюта.

Това е дак за хора, които искат да направят първа стъпка напред от звуковата карта на лаптопа. Е с Varna III получават повече от нея (пробвано със Sony Vaio VGN-FW21E). Ако не държите на аудиофилски глезотии, а просто искате музиката, само музиката и цялата музика, с Varna III ще я чуете по-добре, отколкото с вградената звукова карта на лаптопа.

 

Ю.Александров

 

myhifi Thaulab Varna III 3

myhifi Thaulab Varna III 4