Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Кой е най-важният компонент в една система?
Кой е най-важният компонент в една система?
Трябва да изберете поне един отговор!

Violectric V800 V2

myhifi violectric v800 11

Violectric е търговската марка за Hi-Fi и High-End електроника на немската компания Lake People electronic GmbH. Основана през 1986г. в гр.Констанц, Германия, в началото компанията е изцяло ориентирана към професионалния сектор и започва с производството на студийно оборудване. Както сами признават, в началото не се радват на успех и се принуждават да разширят асортимента и започват да произвеждат слушалкови усилватели, благодарение на което успяват да  оцелеят и да си създадат име на немския пазар. Репутацията на Lake People се установява окончателно, когато в началото на 90-те произвеждат първия немски 20 битов аналогово-цифров и цифрово-аналогов преобразувател. Фирмата се разраства и днес асортиментът й включва електроника, разделена в два сектора – професионален, за обзавеждане на звукозаписни студия, телекомуникационно оборудване, обзавеждане на зали, театри и озвучаване на събития и хай-фи сектор (марката Violectric) с продукти за домашна употреба. Линията Violectric включва един външен дак, слушалкови усилватели, предусилватели и дакове за вграждане.

Violectric V800 V2 (1821,26лв.) е втората версия на единствения външен дак, който се произвежда от фирмата. Размерите му са колкото на останалите продукти на Violectric, 170х49х225мм, типичен размер за десктоп компоненти, предназначени да се побират удобно на работното място без да отнемат пространство.

myhifi violectric v800 3

Предният панел има селектори за входовете и степента на ъпсамплинг, бутон за пускане, врътка за нивото, бутон „Mute и е обилно обсипан с разноцветни ярки диоди – жълти, сини, зелени, червени (когато работи Violectric V800 V2 е весела гледка).

Входове: XLR (AES 3/11), 24bit/192kHz, coaxial via Cinch (S/P-DIF, AES-3id), 24bit/192kHz, optical via TOS Link, 24bit/192kHz, USB input, 24bit/96kHz.

Изходи: коаксиален цифров, чифт RCA и чифт XLR аналогови изходи.

USB приемникът на Violectric V800 V2 е Tenor TE7022L и получава сигнал до 24bit/96hKz (без 88.2kHz). Фирмата предлага допълнителна платка с вход за 24/192kHz, която не беше инсталирана на този при мен. Цифрово-аналоговото преобразуване се прави от PCM1792. Във вътрешността на V800 има копчета за регулиране на изходното ниво на аналоговите изходи от +6dBu до +24dBu.

Усилването е цифрово, а в случай, че не искате да го използвате, просто завъртате копчето в крайно дясно положение.

myhifi violectric v800 7

 

Проблеми

Останах озадачен от технически проблеми, които не би трябвало да съществуват в устройство на фирма за професионална техника. Не знам дали става въпрос за дефектна бройка или недомислие:

При включване и изключване на V800 се чува пукане в колоните.

Докато пусках музика от компютъра при всяка смяна на песните се чува припукване. Помислих, че може да трябва специален драйвър, но не намерих такъв на сайта на фирмата.

Когато слушах на слушалки и въртях копчето за усилване, чух тихо пращене (ако нивото на музиката е високо се маскира напълно).

Поради ограниченото време слушах Violectric V800 V2 само през USB и SPDIF входовете. Характерът му си остава същия, не мисля че има смисъл да обяснявам за двата входа поотделно.

V800 е plug&play устройство, няма нужда от инсталиране на драйвъри. След няколко проби установих, че ъпсамплинга работи най-добре на нивото, означено като „Best, т.е. 96kHz. От фирмата обясняват, че това е резолюцията, при която съвременните делта-сигма чипове работят най-добре. И действително, на 96kHz контролът на звука e по-добър спрямо останалите нива.

 

Контролът на нивото

Звукът на V800 макар и в малка степен се влошава при ползване на цифровия контрол на нивото. И на слушалки, и на колони се усеща леко замазване и разфокусиране. Препоръчвам дакът да се ползва без него.

myhifi violectric v800 1

 

Звук

Violectric V800 V2  е дак с характер. С този техничарски външен вид и профи-ДНК не очаквах, че има мек, гладък, „аналогов” звук и мощен бас. Линеен е, няма превес на нито една област от честотите, но има една идея повече бас от другите два дака, с които го сравнявах. Сцената е триизмерна и почти толкова голяма, колкото на другите източници. Инструменти и вокали звучат по-слято, отколкото съм свикнал, без усещането за празно пространство между инструментите, музиката е хомогенна и стои плътна пред слушателя. Инструментите не са толкова контрастни, например металният тембър на чинела на фона на пианото или гласът на тромпет на фона на симфоничния оркестър не изпъкват толкова ефектно. Като цяло дакът предразполага към спокойно, неаналитично слушане.

Среди и високи: V800 има деликатен завал в горните среди и високите, което създава характерната мекота. В “Serendipity” от “Humans and Places” на Ulrich Drechsler Quartet не чух живото присъствие на четките и чинелите, китарата на Ferenc Snetberger в първото парче на „Nomad” няма необходимата рязкост от ефектно мастерирания запис на Enja Records. Цигулката на David Garrett в "Praeludium and Allegro in the style of Pugnani" от албума “Legacy” на моменти се губи в масата на оркестъра. След дълго слушане си дадох сметка, че даже на най-пресолените записи отгоре няма блясък. Изпълненията на пиано звучат добре, но понякога ми липсва атака във високите.

Има лека липса на резолюция в средите. Вокалите на Diana Krall, Martin L. Gore, Sade, Ayo са реалистични, тембърът се усеща, но липсва детайлността в гърлените звуци. Саксофоните и хоровите партии в “Sax Pax For a Sax” на Moondog са плътни и може би се чуваха по-приятно от обикновено, ако не знам, че на всички други източници всички инструменти звучат по-релефно. Цигулката на David Garrett в албума му “Legacy” и Gil Shaham в 4-те годишни времена на Вивалди с Orpheus Orchestra се чуват добре, но им липсва грапавостта на живия звук и разтежението нагоре. В никакъв случай не говоря за замазване, просто липсват всички детайли от записите.

Бас: Според мен това е проблемна територия на V800. След първоначалните 20-ина часа на разсвирване, при които бас липсваше, след това придойде и остана. Дали слушам Massive Attack или симфонична музика, басът никога не липсва, но не е толкова контролиран, колкото трябва да бъде в източник за 1800лв. Особено се издразних при "Praeludium and Allegro in the style of Pugnani", където Кралската филхармония на Йон Марин произвеждаше само абастрактно бумтене в ниските регистри вместо да се чува оформения звук на големия барабан, както трябва. И в албума на Patricia Kaas "Piano Bas" усетих моменти, в които добрият релеф на ниските се губеше в един общ тон.

 

Комбиниране с усилватели

Violectric V800 V2 се разбра добре и с двата колонни усилвателя, и със слушалковия Violectric HPA V200. Никакви дразнещи аспекти.

Звукът на слушалки е чист, стегнат, мекотата тук би трябвало да е предимство. За разлика от колоните детайлността е задоволителна и подозирам, че този дак е предвиден за подобна среда. Мисля, че V800 няма да пасне в системи с повече бас от необходимото.

 

В сравнение с други дакове

Докато слушах V800 в нас разполагах с Musical Fidelity M1 SDAC (1900лв.) и Weiss DAC202U (7200лв.). Ще говоря пакетно за двата, защото разликите, които чух спрямо виолектрика са подобни.

И двата дака имат по-ясно разделение на инструментите и повече рязкост във високите, а басът им е по-контролиран. Акустичните инструменти се чуват по-живо, особено струнни, чинели и всякакви ударни, които свирят в горните регистри. Усещането е за по-аналитичен звук в сравнение с V800. Всеки може да придава положителен или отрицателен знак на тези факти, но за мен беше плюс да чувам повече подробности с друите два дака.

 

Обобщение

Изпитвам смесени чувства към Violectric V800 V2. От една страна е приятен за слушане източник с подчертано спокоен звук, който предразполага към естествено възприемане на музиката.

От друга страна всичко е съотношение цена/качество и за 1800лв.трябва да получим повече универсалност. За тези пари искам по-добра резолюция от източника. Предпочитам да извличам максимум информация от носителя, а след това да регулирам детайлността на системата по други начини. Замазването на детайли в началото на сигналната верига е против философията за висока вярност. Допускам, че инженерите от Lake People може да са правили настройката към това загладено звучене като са имали предвид, че V800 ще се ползва главно в десктоп системи с тонколони или слушалки, където подробностите в средите и високите могат да станат дразнещи. Техническите проблеми с пукането при включване и изключване, тихото пращене при промяна на нивото и кликовете при смяна на песните от компютъра са смущаващи.

Като ценител на верния звук съм разочарован. Но на чисто емоционално равнище има нещо, което ми допадна: през цялото време докато слушах музика с Viоlectric V800 си мислех, че с този цифрово-аналогов преобразувател човек може да потъне в аналогова илюзия и да забрави за суетата на звука.

 

Ю.Александров

 

Оборудване:

Компютърен транспорт с Windows 8.1, Jriver MC18, Fidelizer 6.4

USB кабел Oyaide Neo d+ Class S (2m)

CD транспорт Pioneer PD-9300

SPDIF кабел Van den Hul DigiCoupler (1.0m)

Дакове: Violectric V800 V2, Musical Fidelity M1 SDAC, Weiss DAC202U

Аналогови кабели AudioQuest Yukon RCA (1.5m)

Усилватели: Job 225, MiniHybrid

Колони PSB Synchrony One

Слушалкова система:

Лаптоп Sony Vayo VGN-FW21E

Кабел Oyaide Neo d+ Class S USB (2m)

Дак Violectric V800 V2

Аналогови кабели Van den Hul The Second XLR (1.5m)

Усилвател Violectric HPA V200

Слушалки Audeze LCD-2

 

myhifi violectric v800 1

myhifi violectric v800 2

myhifi violectric v800 3

myhifi violectric v800 2

myhifi violectric v800 4