Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Kаква музика слушате?
Kаква музика слушате?
Трябва да изберете поне един отговор!

Интегриран усилвател NAD 375BEE

myhifi NAD375BEE 1

 

Интегрираният усилвател NAD 375BEE (2500лв.) не е новост на пазара, но в търсене на втори усилвател за домашната ми система взех за прослушване един от вносителя за България, Аудио Арте.

Усилвателят е с нормални за стерео компонент размери от 435х133х352мм и тежи 15.3кг. Изработката е безупречна.

Има възможност за свързване на 6 различни източника чрез аналогови RCA входове от задната му страна, както и включване на портативен медиа плеър чрез 3.5мм. стерео жак, поставен на предния панел. Има възможност за включване на друг компонент с предусилвател към крайното стъпало чрез един чифт RCA входове. Предвидена е опция за монтиране на два допълнителни модула директно в задния панел – фоно стъпалото PP 375 Phono Peamplifier MDC и USB дака NAD MDC DAC 2, който приема до 24bit/192kHz сигнал.

Освен изходите за два чифта колони има и две двойки RCA изходи от предусилвателя, които дават възможност за връзка с други крайни усилватели. Чрез превключвател на задния панел 375BEE може да бъде вкаран в бридж¸което увеличава мощността до 330W при захранване на една колона 8Ω. На задния панел има вход и изход за мини жакове, чрез които NAD 375BEE може да бъде свързан към други компоненти на NAD и да командва тях или да бъде командван чрез тях. На задния панел има и превключвател за т.нар. Soft Clipping функция, намаляваща изкривяванията при по-високи нива на слушане.

На предния панел освен копчето за контрол на нивото има индикатори за Bridge Mode и Soft Clipping, 6.3мм изход за слушалки и копчета за директен избор на всичките възможни входове на усилвателя. Има възможност за корекция на баса и високите, както и баланс ляво-дясно. Когато решите да не ползвате корекциите, целият модул може да бъде заобиколен чрез копчето Tone Defeat.

Дистанционното командва всички функции на усилвателя. Имам два проблема с ергономиката на усилвателя. Първо, командването с дистанционното се извършваше със стъпка, която беше по-голяма, отколкото ми е удобно и понякога трудно постигах оптималното ниво, ставаше или по-силно, или по-слабо, отколкото искам. Налагаше се да ставам, за да коригирам директно от усилвателя. Вторият проблем е с LED-светлините, които са поставени така, че се виждат само при фронтален поглед към усилвателя. При мен техниката стои на пода и от позицията на слушане, при която гледам от около 30-ина градуса отгоре към усилвателя, не виждах кои функции са активни в момента. Налагаше се да се навеждам почти до нивото на пода.

Абревиатурата BEE в NAD 375BEE идва от името наBjorn Erik Edvardsen, директор на отдела за развитие на NAD и главен дизайнер на усилвателите им.Декларираната мощност на NAD 375BEE е 150Wpc на 8Ω и 4Ω. Постига се с по четири двойки биполярни транзистори на канал, работещи в клас АБ и три двойки биполярни драйвъри в клас А преди тях. Всъщност всичко преди крайното стъпало е в клас А. Според фирмата дизайнът е оптимизиран да дава много ниски изкривявания и висок пиков ток при 4 омов товар.

Усилвателят, който взех за слушане, имаше вграден USB дак (цената на този вариант 2600лв.), но поради ограниченото време не съм го пробвал, не рискувам да подведа някой с впечатления от повърхностно слушане на неразсвирен модул. Слушах NAD 375BEE само в качеството му на интегриран усилвател.

myhifi NAD375BEE 4

 

Звук

NAD 375BEE е честен усилвател. Не оцветява музиката, не преекспонира нито маскира нещо, ще усетите най-малките особености на записите и източниците. Линеен е, няма превес на нито една честотна област ,нито изявени пикове и падове.

Това, което го отличава от усилвателите, с които съм си имал работа през последните месеци, е „подстригването” на отзвучаванията. Под отзвучавания имам предвид затихването на звука на инструментите, реверберациите на помещението или синтетичното ехо, което присъства обилно в съвременния студиен джаз.

Още в първите мигове на първия албум, който му пуснах, ‘’Counterfeit” на Martin L.Gore, усетих стегнатост на звука и че ми липсва “въздуха” във високите. Цялата музика беше тук, но липсваше пространството наоколо. Обикновено това е част от почерка на неразсвирени компоненти като се почне от източници, през усилватели, кабели, та до слушалки и колони. В случая се оказа характерна черта на усилвателя и поне докато аз го слушах „въздух” не дойде.

За щастие в аудиото без въздух се живее, скоро забравих за това и слушането продължи.

(Всъщност този усилвател не се промени ни на йота с многото часове свирене.)

myhifi NAD375BEE 7

 

Високи: В сравнение с другите усилватели, които съм слушал наскоро, при NAD 375BEE чувах лек завал във високите. Не толкова, че да е глухо, но исках още. Просто другите усилватели имат една идея повече високи. Чувам го със студийна музика като „Piano Bar”на Patricia Kaas, „Love Scenes” и ”The Girl In The Other Room” на Diana Krall, „Soldier of Love” на Sade, „Counterfeit” на Martin L.Gore, „Humans & Places” на Ulrich Drechsler Quartet и други. Липсва ми не само разтежението нагоре, но и изкуственото ехо, което знам, че е вкарано при мастеринга. Странното е, че с класическа музика, която страда най-чуваемо от всякакви особености на компонентите, не ме дразнеше липсата на усещане за помещение. Високите и тембърът на цигулки, китари, пиано, духови са добри. Но когато се вслушам нарочно в звука около тях си давам сметка за окастрянето на информация в тази област.

На няколко места в „Legacy” на David Garrett и Концерт за цигулка в ре-минор на Сибелиус (Gil Shaham, Philharmonia Orchestra, G.Sinopoli)ми направиха впечатление артефакти във високите, които друг път не съм чувал. Стори ми се странно, защото в  в други албуми няма грапавост или неравности, даже по-нагоре се оплаках от обратното.

 

Среди: Когато трябва да опиша средите на NAD 375BEE, се сещам за гласове. Певиците са живи. Детайли, тембър, фокус, всичко, което е нужно, за да си представиш, че пеят пред теб. Независимо от стиловете и качеството на записа, вокалите се чуват прекрасно.

Липсваше ми прозрачността, на която съм свикнал с титулярния напоследък усилвател Job225. Няма и ултимативно разделение между инструментите, което това не означава, че не се разграничават добре, но съм чувал и по-способни в това отношение усилватели.

NAD 375BEE има отличен контрол над PSB Synchorny One и малките Duevel Planets. Впечатлението е за стабилна звукова картина, фокус и ясна локализация. Всякакви акустични интструменти, които се подвизават в средите, ми харесват – китари, малки барабани, духови инструменти. Твърдост, атака и тембър са добри.

Динамиката на NAD 375BEE е страхотна. Когато чух за първи път сонатите на Бетовен в изпълнението на Artur Pizarro се опулих как един единствен инструмент може да изкара такъв размах от колоните. От тихо свирене до дразнещо високи нива. Всички записи с добра динамика, ги чух в пълния им блясък. В тази област за първи път чувам конкуренция на Job 225. Всъщност не си спомням усилвател в тоя ценови клас да е свирил толкова разчупено.

Мислех да изредя няколко примера за прозрачността на NAD 375BEE към източици и кабели, но няма да досаждам. Само ще кажа, без да съм очаквал хванах, че свири flac вместо wav файл, че по погрешка съм пуснал плеъра да свири с Kernel Streaming вместо ASIO и всеки път познавам дали слушам дака през USB или Firewire вход. При това става въпрос за почти непознат за мен усилвател.

 

Бас: Ниските на NAD 375BEE са безупречни. Синтетичните басове на Kruder&Dorfmeister и Massive Attack са с отлична ударност и релеф. Чух може би най-доброто изпълнение на „Motherless Child”, варианта на Martin Gore, където басът в интродукцията ми е любим. Няма момент, в който да се почувствах неудовлетворен в някое отношение от баса и мисля, че в тази област NAD 375BEE може да е конкуренция на доста по-скъпи машини.

myhifi NAD375BEE 6

 

В сравнение с други усилватели

По времето, когато слушах NAD 375BEE, имах възможност да го сравня с два интегрирани усилвателя - MiniHybrid AB40 на ЕОС електроникс (2000лв.) и Harman/Kardon HK990 (2940лв.).

В сравнение с HK990 NAD 375BEE e по-линеен, с по-стабилна звукова картина и доста по-дозиран като количество и контрол бас. Динамиката му е много по-добра. HK990 обаче има повече свобода във високите, което ми даде повече живот с акустична музика. Относно функционалностите, и двата усилвателя имат вградени дакове, но HK990 има само SPDIF вход. Освен това HK990 предлага възможност за свързване на 2 субуфера и DSP настройки на звука спрямо помещението.

В сравнение с MiniHybrid... абе единият е от Марс, другият от Венера. MiniHybrid си носи лампите с гордост, в сравнение с него NAD 375BEE е трезвосвирещ транзисторник. Minihybrid е всичко онова, което NAD 375BEE не е - има леко U-образна АЧХ, не толкова стегнат бас, леко потънали среди. Но с него има пространство около музикантите, музиката е цветна, цигулката изпъква емоционално на фона на оркестъра, пианото е звънко, с ясно разграничени тонове. NAD 375BEE е по-линеен, с повече контрол върху колоните и предава обективно записите. Динамиката му е предимство. В крайна сметка кой ще предпочете човек е въпрос на вкус. По принцип съм любител на линейния и неутрален звук, но за класика и джаз има моменти, когато искам повече емоция. От ЕОС електроникс също предлагат опции за вграждане на дак и RIAA коректор в MiniHybrid AB40.

 

И така...

Ако гледам на NAD 375BEE безкомпромисно, ще искам още детайл във високите, повече „въздух” с по-добро отзвучаване на инструментите, ще искам още от най-фината информация около тях.

Но всичко е съотношение цена/качества, а в случая става въпрос за многофункционален интегриран усилвател, който струва 2500лв. За тези пари NAD 375BEE е неутрален, прецизен, със стабилни звукови образи, добър контрол над колоните и способност да предаде нюансите в характера на останалите компоненти. Басът и динамиката невероятни. Универсална машина, която ми допадна.

 

Ю.Александров

 

Оборудване:

Компютърен транспорт с Windows 8.1, Jriver MC18, Fidelizer 6.5

Firewire кабел AudioQuest Cinnamon (1.0m), USB кабел Oyaide Neo d+ Class S (2m)

Дак Weiss DAC202U

CD транспорт Pioneer PD-9300

SPDIF кабел Van den Hul DigiCoupler (1.0m)

Аналогови кабели AudioQuest Yukon RCA (1.5m)

Усилватели: NAD 375BEE, MiniHybrid, Harman/Kardon HK990, Job 225

Колонни кабели Silvy Cable solid core silver, Cardas connectors

Колони PSB Synchrony One, Duevel Planets MK II

 

 

myhifi NAD375BEE 3

myhifi NAD375BEE 2

myhifi NAD375BEE 5