Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Колко струва системата ви?
Колко струва системата ви?
Трябва да изберете поне един отговор!

Десет дни с Audio Technica ATH-PRO500MK2

myhifi.org audio technica ath pro500mk2 1

 

Audio Technica ATH-PRO500MK2 са DJ-ски слушалки. Могат да се намерят на цени от 99€ в европейски сайтове, но необяснимо защо в България струват 345лв.

Изработката е отлична - солидна пластмаса, добра сглобка без излишни заигравки с дизайна, подходяща за професионалното им предназначение. Значително по-малки са от другите профи модели на фирмата, които са ми попадали, ATH-M50 и ATH-A900X, което ги прави по-удобни за носене в чанта или по-голям джоб. В комплекта влизат прав и навит кабели, завършващи с 3.5мм позлатен стерео жак и допълнителен позлатен накрайник с 6.3мм стерео жак. Включена е и торбичка за пренасяне от изкуствена кожа

Кутиите на говорителите могат да се въртят под всякакъв ъгъл, за да са удобни при прослушване на музика с една ръка в хода на DJ-сета.

ATH-PRO500MK2 прилягат не около, а върху ушите и лично на мен ми бяха неудобни. Притискат ми ушните миди и в комбинация с тежестта от около 300грама ме притесняват при по-дълго слушане.

Звукоизолацията на ATH-PRO500MK2 не е на нивото, на ATH-M50, ATH-900X Monitor или даже на 60 левовите Edifier H850. Просто докато стоят върху ушите въшните шумове се процеждат лесно.

Ниският импеданс от 38 ома и високата чувствителност, 106dB, правят ATH-PRO500MK2 подходящи за всякакви портативни източници. Даже с моя телефон, който до сега не е успял да накара други слушалки да постигнат повече от средно ниво на сила, ATH-PRO500MK2 можеха да свирят по-силно, отколкото мога да търпя.

Прослушвах ATH-PRO500MK2 през навития кабел с няколко различни устройства: портативен дак/усилвател Fiio E17 Alpen, усилвател Violectric HPA V200, усилвател ATL-03 mk2, слушалковия усилвател на Weiss DAC202U, слушалковия изход на алптопа и мобилния телефон. Като източници използвах директно лаптопа или Weiss DAC202U. Музиката беше от Youtube, Spotify и lossless файлове с JRiver MC18.

myhifi.org audio technica ath pro500mk2 15

 

Звук

ATH-PRO500MK2 имат типичния звук на затворени слушалки от близкото минало. Малка сцена, която при никакви обстоятелства не излиза извън пределите на слушалките, леко кутийно оцветяване, повдигнат среден бас, мътни и изпъкнали среди. Заради липсата на бистрота в началото си мислех, че липсват високи, но като се заслушах разбрах, че високите са си тук, а чувството за завоалиран звук идва от средите. Както казах, има някаква мътнота в средите заради която трябва да се внимава с какво им се подава сигнал. С първия източник, който опитах, Fiio E17, не сполучих. Силно бозава музика със завалени високи. Характерните особености на PRO500MK2 и този дак/усилвател, които по отделно не са толкова дразнещи, тук съвпаднаха и се мултиплицираха. С останалите машинки беше по-добре като най-прозрачна картина дадоха слушалковия усилвател на Weiss DAC202U и ATL-03mk2.

Високи: Трябва вслушване, за да усетиш, че ATH-PRO500MK2 всъщност имат добри високи. Гладки, нормални като количество. Просто тоналният баланс на слушалките е такъв, че са погребани под доминиращите среди и баса. Ако искате да имате ясни високи трябва да ползвате еквилайзър, да търсите източник с повече високи или да слушате предимно електронна музика. 

Среди: Средите на ATH-PRO500MK2 са мътни и подсилени. Няколкото парчета на Muse и Slayer, които пуснах от Youtube бяха изкарани с неестествена мекота и липса на резолюция в китарите. Студийните записи са добре (докато пиша това слушам “Psalm 69” на Ministry пак от Youtube и се ядва), но концертните изпълнения са почти неслушаеми.  Класика не посмях да опитам. При четири от изредените по-нагоре шест устройства, Fiio E17, Violectric HPA V200, лаптопа и телефона, имах силен проблем с вокалите. Точно в честотната област, в която се подвизават човешките гласове, има неприятно изпъкване, което кара гласовете да звучат високо и инстинктивно посягах да намаля музиката надолу от нормалното ниво. При някои истерични женски вокали става особено дразнещо. Допускам, че професионалната насоченост на модела може да е причина да се акцентира върху възпроизвеждането на човешкия глас.

Бас: Повдигнат среден и висок бас. Кутийното оцветяване от затворените камери на говорителите не е толкова силно. Релеф липсва, но басът започва и спира горе-долу добре. Няма нищо общо с прекрасните модулирани и бързи ниски на другия „профи” модел на фирмата, ATH-M50. Въпреки якия среден и висок бас обаче, когато трябва а слязат по-надолу като например в „Busy Child” на The Crystal Method, ATH-PRO500MK2 се предават. Нискък бас почти няма. Въпреки декларирания обхват от 10 до 30000Hz звукът под 40-50Hz е само загатнат. Мисля, че и за ниския бас имат нужда от еквилайзър или подходящ източник.

Обобщение

Audio Technica ATH-PRO500MK2 са създадени за DJ-ски слушалки и предполагам, че за такива са идеални. Здрави, гъвкави, компактни и лесни за подкарване даже с най-маломощни портативни източници.

Звукът в едно изречение: „затворен”, леко мътен, с акценти в средите и баса. Чувствителни и нискоомни, те няма да са товар за телефона или портативния плеър, но може да се окажат физическо изпитание за ушите, особено при хора с по-големи глави.

Може би щях да съм по-снизходителен към тези иначе не лоши слушалки, ако нямах няколко примера за по-добър звук в същия ценови клас. На първо място се сещам за професионалните монитори Audio Technica ATH-M50 и Beyerdynamic DT770, които в България се продават на същата цена. И двата модела превъзхождат ATH-PRO500MK2 във всяко отношение. Aко не държите на затворени слушалките, може да опитате и Sennheiser HD-518, които са със 100лв. по-евтини и отново ги превъзхождат като звук. А за малко повече пари човек може да сдобие Audio Technica ATH-A900X Monitor, едни от най-линейните модели, които са ми попадали в ръцете. Така че, ако търсите нещо за слушане на музика, опитайте с нещо друго, а ATH-PRO500MK2 оставете на диджеите.

Ю.Александров

 

ПП: Прочетох написаното до тук и виждам, че хубава дума за звука на ATH-PRO500MK2 не съм казал. Като се замисля, слушалките не са чак толкова зле. Не ми предизвикаха инстинктивно сваляне, както Koss PRO4AAT или Harman/Kardon CL. Напротив, прекарах доста време с тях. Проблемът е, че заради натрапчивите вокали и мътнотата в средите не изпитах удоволствие от музиката. Сигурно е подходяща аналогията с неудобни обувки. Мога да ходя с тях, ама не ме кефи. Но това не означава, че на друг няма да му паснат.

 

myhifi.org audio technica ath pro500mk2 3 

myhifi.org audio technica ath pro500mk2 2

myhifi.org audio technica ath pro500mk2 4

myhifi.org audio technica ath pro500mk2 5

myhifi.org audio technica ath pro500mk2 6

myhifi.org audio technica ath pro500mk2 7

myhifi.org audio technica ath pro500mk2 8

myhifi.org audio technica ath pro500mk2 9

myhifi.org audio technica ath pro500mk2 10

myhifi.org audio technica ath pro500mk2 11

myhifi.org audio technica ath pro500mk2 12

myhifi.org audio technica ath pro500mk2 13

myhifi.org audio technica ath pro500mk2 14