Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Какъв формат е музиката, която слушате?
Какъв формат е музиката, която слушате?
Трябва да изберете поне един отговор!

Нещо интересно на хоризонта

myhifi.org JL Sounds new dac 2

Имах възможност да прекарам няколко дни с прототип на нов дак на JL Sounds. За сега дакът няма нито име, нито кутия.

Кратко описание: в основата е чипът AK4495SEQ, изпълнението е dual mono като всеки канал е с независимо захранване. Просвирва PCM файлове от 44.1 до 384kHz, DSD64 и DSD128. Има пет варианта за апроксимация на цифровия филтър, които променят чувствително звука и позволяват настройка според изискванията на системата и вкуса на слушателя. Освен тях има възможност за допълнителна настройка с функцията Sound Quality Control, която също е с 5 варианта. Има възможност за цифров контрол на нивото със стъпка 1db. Входовете са USB (PCM 44.1-384kHz, DSD64, DSD128), коаксиален S/PDIF (PCM 44.1-192kHz), оптичен и AES/EBU. Изходите са RCA и XLR (балансиран).

До тук добре, но аз съм от хората, за които единствено звукът има значение. Никакви екстри или външен вид няма да ме пленят, ако техниката не свири. И тази публикация не е предварителна реклама на продукт, а за да  покажа нещо, което ме впечатли. През последните години съм минал през доста дакове и DIY, и "фабрични". За първи път попадам на цифров източник, който извлича толкова информация от записите. Нямам предвид напомпана детайлност, която да вади на преден план нови звуци или да подчертава определени инструменти. Това, което ми хареса, е богатият тембър на инструментите, "обвивката" около основния звук, който обикновено чувам. При концертни записи на акустична музика се получава единна, естествена звукова картина, в която инструментите свирят споени в атмосферата на помещението, няма изкуствено обособяване или изпъкване на този или онзи инструмент. Тоналният баланс е неутрален, кохерентен звук с богати среди и натурални високи. Петте настройки на цифровия филтър са ясно различими на слух и мисля че чрез тях този дак ще се приспособи добре към почти всяка система. При мен беше въпрос на настроение с кой филтър слушам, единствено при един от вариантите, при който, доколкото схващам, дакът работи като NOS такъв, се чува неприятен завал във високите и ниския бас.

Не съм правил директни сравнения с другите източници, които имам при мен. Забелязах само че Musical Fidelity M1 DAC има доста по-дълбока сцена.

Силно заинтригуван съм от новата разработка на JL sounds и чакам с голям интерес финалния вариант.

Все още няма яснота за крайната цена, но стискам палци да се окажат верни намеците, че ще е под $1000.

 

Ю.Александров

 

myhifi.org JL Sounds new dac 1

myhifi.org JL Sounds new dac 3

myhifi.org JL Sounds new dac 4