Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Какъв формат е музиката, която слушате?
Какъв формат е музиката, която слушате?
Трябва да изберете поне един отговор!

Тест на AudioQuest JitterBug

myhifi.org JitterBug 1

Ю.Александров, Ангел Миланов

 

 

AudioQuest JitterBug (89.95лв.) е USB устройство, чиито създатели твърдят, че подобрява звука от компютър при използване на USB връзка между компютър и външен дак.

Начин на ползване: включва се в USB порта на компютъра преди USB кабела на дака или просто се поставя в съседния порт.

myhifi.org AQ Jitterbug in laptop


Разработката е на Гордън Ранкин, основател на Wavelenght Audio и Гарт Пауъл, директор отдела за продукти, свързани със захранванията, на AudioQuest.
Името JitterBug е малко подвеждащо, защото всъщност JitterBug не намалява джитера. Това, което прави, са две неща: първо, регулира волтажа от USB шината, второ, преставлява сигнален филтър за USB данните като и в двата случая подтиска електрическия шум, който идва от компютъра и въздейства върху супер чувствителната електроника в дака. Освен това, както обясни Гордън Ранкин при представянето на продукта, „усилва сигнала, за да премахне паразитните резонанси”.
Накратко, JitterBug не реклоква сигнала, а само филтрира паразитните смущения в него и намалява електрическия шум, който преминава през кабела.

myhifi.org AudioQuest JitterBug inside

 

Оборудване
Като транспорти използвах настолния компютър, който използвам само за аудио и лаптоп Sony Vaio VGN-FW21E.
USB кабелите са Oyaide Neo D+ Class S (2m) и обикновен, небрандиран USB кабел от онези, които се продават във всеки магазин за техника.
USB даковете са все още безименния дак на JL Sounds (USB вход с XMOS 500 MIPS процесор), Weiss DAC202U (XMOS USB приемник) и Musical Fidelity M1 DAC (нямам данни как е реализиран USB входа).
Колоните са PSB Synchrony One и ATC SCM20PSL PRO.


Когато споделих на приятели какво ще слушам, срещнах стена от скептицизъм. По снимка на отворен JitterBug¸която бях публикувал тук, ми се предрече, че това е устройство за балами и всеки, който разбира от техника, се надсмива над подобни шашми. Заради тези уверения и заради ниската цена (колко често срещате нещо евтино и добре работещо?) бях леко скептичен към ефекта от това устройство.


Използвах няколко метода за тестване: дълги периоди на слушане със и без него, прослушване на отделни пасажи със и без него, слушане с кабел, включен в JitterBug, както и JitterBug, включен в съседния порт, до USB кабела (според указанията може да въздейства и по този начин).

Звук
Eдно най-лесните описания, които ми се е налагало да правя:
JitterBug се чува. Независимо с кой компютър, кой кабел и кой дак слушам, разликата се хваща без напрежение.
И независимо от хардуера преди и след него ефектите са сходни. При класическата музика тембърът на инструментите се изчиства, разделението също, сцената става по-дълбока, реверберациите на помещението се усещат по-добре. Общото усещане е за избистряне на звука, триизмерност, повече реализъм и по-спокоен звук. С модерна музика се стяга баса, вокалите стават по-живи и плътни, звуците са по-ясно обособени.
Има разлика в това дали JitterBug е включен преди USB кабела или в съседния порт. Тук вече е въпрос на вкус и общо звучене на системата кой вариант ще предпочетете. Включеният преди кабела JitterBug дава по-плътни среди, но по-свита сцена, отколкото когато е в порта до кабела. На моите колони JitterBug, включен в съседство с USB кабела прави сцената по-широка и дълбока, и общото ми впечатление е за по-спокоен звук. Но средите са леко потънали и вокалите стават безплътни. Все пак и в двата случая присъствието на устройството е чуваемо.
С всякакви записи и всякакви комбинации от техника, кабели, дакове и компютри JitterBug прави звука по-бистър и по-реалистичен. Не чух влошаване в нито един аспект.

Ангел Миланов за звука:
„Малко впечатления от AudioQuest JitterBug :
Малко симпатично устройство, което се включва в USB порта на компютъра и в него се включва кабела за USB DAC. Не трябва да се напрягаш за да чуеш разликата в звука. Подобрението е ясно чуваемо. При мен звуковата картина се изчиства, звука става по спокоен и най вече по дълбок. Може би има малко по ясни високи. Пробвах го на 2 различни дака с I2SoverUSB на JLSounds. И при двата ефектът е еднакъв. Моят дак е с независимо от комютъра захранване на I2SoverUSB. Въпреки това ефект от AudioQuest JitterBug има. Всъщност дори включен в съседния USB порт оказва същото положително влияние. За мен разликата дали USB кабела за дака е включен в AudioQuest JitterBug или в съседния порт е малка и клони към самовнушение. По снимки в интернет видях, че в него има 2 кондензатора и успях да премеря, че има добавени 20 нанофарада паралено в захранването. Препоръчвам на всеки да пробва и сам да прецени дали подобренето ще си заслужава да закупи AudioQuest JitterBug.”

 

Някои измервания
С приятел решихме да направим някои замервания около AudioQuest JitterBug. Първо решихме да измерим хармоничния систав на захранването, за да видим дали наистина подтиска електрическия шум от компютъра, както е обещано. Използвахме спектрален анализатор Anritsu MS710A. Постановката беше компютър --> USB кабел --> активен товар (резистор 470Ω).

Без използване на JitterBug:

myhifi.org AudioQuest JitterBug 1

 

С JitterBug включен преди USB кабела:

myhifi.org AudioQuest JitterBug 2

 

С JitterBug включен в съседния порт до USB кабела:

myhifi.org AudioQuest JitterBug 3

 

Хармоничния състав в шина "данни" без JitterBug с включено реално устройство (USB дак):

myhifi.org AudioQuest JitterBug 4

 

Хармоничния състав в шина "данни" с JitterBug и с включено реално устройство (USB дак):

myhifi.org AudioQuest JitterBug 5

 

Както се вижда от снимките, AudioQuest JitterBug наистина намалява хармониците в захранването на USB кабела като влияе най-вече на захранването и в по-малка степен на пренасяните данни.

 

"AT WAR WITH IDUSTRIAL!"
Българският DIY-ер е скептичен и охотно громи измамите, с които капиталистическата индустрия измъква паричките на пролетариата. Веднага след като чу ефекта от JitterBug и разгледа снимки на вътрешността, мой приятел сътвори импровизиран български отговор на западното изделие:

myhifi.org DIY jitterbug

Това е USB букса с кондензатор, предназначена за включване в порта до USB кабела. Както казах импровизация, направена на момента с първия намерен кондензатор. Слушахме я последователно аз и създателя й. Чува се, че DIY устройството също влия на звука, има леко избистряне и повдигане на високите, но все още е далеч от ефекта на JitterBug.


Обобщение
Ще e кратко, защото нещата са ясни: на цена 89.95лв. това е най-доброто съотношение цена/ефект, което съм чувал от аудио устройство. Положителното влияние върху звука е безусловно и ясно чуваемо. Недостатъци не усетих. Препоръчвам на всеки, който слуша музика от компютър, да пробва JitterBug, за да се увери сам.

 

Музика:
J.S.Bach, “Matthäus Passion” (Harmonia Mundi); Radion Shchedrin, “Carmen, ballet for strings & percussion (after Bizet)” (CD “Unlikely Silhouettes”, Pope Music), Igor Stravinsky, “Petrushka; The Soldier’s Tale” (Clarity Recordings), Diana Krall, “Love Scenes” (24bit/96kHz, Impulse Records), Buena Vista Social Club, “Buena Vista Social Club” (Nonesuch Records), Patricia Kaas, “Piano Bar” (Sony Music), Pet Shop Boys, “Introspective” (Pralophone) и др.

 

myhifi.org JitterBug 2

myhifi.org AudioQuest JitterBug 2

myhifi.org AudioQuest JitterBug 60