Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Чувате ли промяна на звука при смяна на кабели в аудио-системата?
Чувате ли промяна на звука при смяна на кабели в аудио-системата?
Трябва да изберете поне един отговор!

Кабелология за начинаещи

myhifi.org 8 cables 1

 Ю.Александров

 

 

Хората, които се занимават с Hi-Fi, се делят на два вида – такива, които вярват, че кабелите са без значение и такива, които вярват, че чуват разлики.

Невярващите. Според тях минималното влияние на кабелите върху звука, ако въобще съществува, се определя от няколкото основни характеристики на проводника (дебелина, дължина, съпротивление, капацитет и индуктивност), в някаква степен от свойствата на диелектрика (обвивката на проводника) и отново в някаква степен от конструкцията на кабела (оплетка, екраниране, конектори и пр.).

Невярващите в кабелите вярват, че кабели с еднакви основни параметри ще свирят еднакво, недоказуемо твърдение поради невъзможността да се намерят два различни кабела с еднакви параметри. Според тях значението на кабелите в сигналната верига варира от никакво до минимално и всеки читав проводник със стабилни конектори изпълнява 100% предназначението си – да пренася непроменен сигнал от един компонент до друг. Освен това повечето скептици твърдят, че на добре направен компонент кабелите не влияят.

Вярващите. Тук нещата са по-сложни. Всъщност неописуемо сложни. Според тях практически всичко около кабелите има значение: материал на праводника, дължина на кристала на проводника, посока на проводника, време за разсвирване, скин ефект, вид на диелектрика, вид на кожуха на кабела, екраниране, гъстота на оплетката, механични вибрации, ъгъл на огъване, близост до други кабели, материал на конекторите, конструкция на конекторите, начин на закрепване на конекторите, припой за конекторите, произход на проводника (понякога кабели с екзотичен произход като Япония, военни съоръжения от Втората световна война или собствени леярни на аудио-гурута, се смятат за надарени с особени качества). Това са само част от характеристиките, по които се оценяват кабелите от вярващия в кабели.

Всеки вярващ има собствена хипотеза кои качества са с първостепенно значение за звука. Общото между тях обаче е, че чуват разлики между различните кабели и ги смятат за равностоен компонент в сигналната верига на Hi-Fi системата.

Аз съм от втория вид. Чувам разлики в звука на кабелите. Никога обаче не съм посмявал да теоретизирам кое е определящо за представянето им. Поради липса на единна теория, обясняваща разликите, се придържам към чисто емпиричния метод – избирам кабелите си чрез сравнително слушане без предразсъдъци към гореизброените „качества” или цена. Мисля, че това е разумен подход в област, където физиката не може да обясни това, което регистрират сетивата.

Преди много години съм установил значението на кабелите, което естествено ме е отдалечило от най-ниския ценови клас. Май няма аудиофил, който да се рови сред най-евтините кабели, предлагани на пазара. За това ми стана интересно дали не пропускаме нещо. Реших да видя какво се предлага в най-ниския ценови клас, исках да пробвам какъв ще е ефектът на най-евтините кабели върху моята уредба, дали разликата ще е толкова голяма, че да оправдава парите, които даваме за окабеляване.

Сигурно повечето четящи ще си кажат, че съм на път да открия топлата вода, защото ние си знаем, че евтините кабели не свирят. Да, знаем, но го приемаме като аксиома, нещо, което не се нуждае от доказателство. Слушаме си „добрите” кабели, а това, че евтинията е зле се подразбира някак от самосебе си.

Но в какво се изразява това „зле” и дали наистина е така? Обиколих магазините за електроуреди и купих от жиците, които се предлагат на масовия потребител с презумпцията, че са достатъчно добра връзка между плеъра (или дака) и усилвателя. Освен това имам няколко мои кабела, които също пуснах в теста.

Ето кабелите, които сравнявах, аналогови интерконекти с RCA накрайници (чинчове): 1. Hama (2.5м. за 6.39лв.); 2. Proel 2м. (2м. за 5лв.); 3. Vivanco Sound&Vision Classic (1.5м. за 12.99лв.); 4.Sonorous Black Series (2м. за 8.99лв.); 5.Blue Jeans LC-1 (1.2м. за $33.75); 6.Inakustik Premium (1.5м. за 77лв.); 7. AudioQuest Chicago (1м. за 129лв.); 8.Eagle Cable Condor Blue MC-3.1 (1м. за 110лв.)

Слушане

1. Vivanco Sound&Vision Classic (12.99лв. за 1.5м. в Технополис). Vivanco e немска фирма, произвеждаща в Китай. Позлатени конектори, пластмасов кожух, тънък и гъвкав кабел. Това беше първият толкова евтин кабел, който слагам в системата си. Не знам какво съм очаквал, но едва ли не се изненадах, че въобще има звук. В началото ми хареса. Всъщност не усетих никакви крещящи недостатъци. Познатият звук. Трябваха ми няколко парчета, за да усетя, че басът и ниските среди ми липсват леко. След няколко часа свирене високите поомекнаха, а аз вече можех да опиша звука. Всъщност този кабел звучи „правилно”. Не привнася някакво особено, собствено звучене, не криви. Проблемът е в това какво отнема: лишава средите от резолюция, няма детайли, всичко е загладено. Инструментите и вокалите нямат тембър, инструментите са плоски, липсва разделението между тях, липсва триизмерността на сцената. Акустичната музика няма реализъм. Музиката свири правилно, но е лишена от илюзията за присъствие. Съвкупността от уж качествени компоненти, която слушам, издава звуци, но не изпълнява основната си функция – да мами, че слушам музика на живо и да радва със звук.

myhifi.org 8 cables 7

 

2. Hama (6.39лв. за 2.5м. в Технополис). Гъвкав кабел, пластмасови конектори и облицовка. Отново липса на детайл в средите, плоски инструменти, липса на тембър. Към това се прибавя и липса на плътност във вокалите, което ги кара да звучат неестествено остри. И този кабел не промени основния характер на уредбата, уж звучи „правилно”, но напълно я лиши от реализъм. Чуваш музиката, цялата музика, но не лъже, че е на живо и че е записана добре. Липсва фината информация, която е ключова за истинността възпроизвеждането.

myhifi.org 8 cables 8

 

3. Proel (5лв. за 2м. в Динакорд). Тънък гъвкав кабел, пластмасов кожух и конектори. Този кабел вече има характер. Силно изпъкнали високи среди. Металните инструменти звучат “метално”. Приятни чинели, китари и цигулки. Чува се липса в ниските. Вокалите звучат подчертано изтънено, съскащо без да е грапаво. Тук вече чувам някаква триизмерност и разделение на инструменти. Има повече реализъм от предишните два кабела, вероятно заради подчертаването на металните инструменти. Но като цяло този кабел придаде специфичен характер на звука с изтеглена нагоре АЧХ и олекотен бас.

myhifi.org 8 cables 5

 

4. Sonorous Black Series (8.99лв. за 1.5м. в Техномаркет). Турска фирма, произвеждаща в Турция, разнообразие от китайското производство. Солидни позлатени конектори с метални корпуси, доста твърд кабел. Много подобен по звук на Proel-а. Отново добро 3D, блясък във високите среди, металните инструменти звучат истински, но вокалите са съскащи и безплътни, дефицит в ниските. Неестествени среди и като резултат неестествен звук.

myhifi.org 8 cables 9


5. Blue Jeans LC-1 ($33.75 за 1.2м. от сайта на фирмата). Зад конструкцията на тези кабели стои солидната теория на прагматиците, които тълкуват кабелите с понятията на електроинженерството. Не случайно това е един от най-продаваните интерконекти в света като се изхожда от презумпцията, че за малко пари получаваш 100% качествен (според електроинженерите) продукт. Според създателите му само две неща имат значение за аналоговите интерконектни – екранировката и капацитивното съпротивление на проводника. В сайта им можете да прочетете подробности за това. Проводникът, използван в тези кабели, е на Belden, една от най-уважаваните американски фирми за комуникационни кабели. Масивни конектори, масивен гумен маркуч. Имам този кабел от много време. Слушал съм го на най-различни системи. Сега го пуснах пак, за да видя как ще се впише сред останалите. Впечатленията се повтарят за пореден път - силен завал във високите в сравнение с останалите кабели. Липсва атака и енергия по целия диапазон. Сцената е дълбока, но инструментите не са обособени в пространството. Музиката звучи вяло, звукът е мътен и без детайл. Липса на резолюция в ниските, релеф в баса няма. Никакъв реализъм даже с най-добрите записи.

За мен са изненада дефектите на Blue Jeans LC-1. Честно казано, когато го поръчвах, мислех, че ще получа един неутрално звучащ кабел, на който мога да разчитам като на стабилен, даже референтен продукт. Това, което чувам от него обаче донякъде подкопа доверието ми към научния подход в тая област.

myhifi.org 8 cables 4

 

6. Eagle Cable Condor MC-3.1 (110лв. за 1м. от Музикална къща Фактор). Немска фирма, която сама произвежда проводниците и сглобява кабелите си. И този кабел го имам от доста време, макар че напоследък не слушам много на него. Метални конектори, прозрачен гумен маркуч под който се вижда металното фолио около проводника. Един от най-неутралните кабели, които съм слушал. Не променя АЧХ, няма изявени особености. Добра способност да предаде тембъра на инструментите. Добра детайлност по целия диапазон без да акцентира върху подробностите. Не е най-прозрачния кабел, остава една идея мътнота в средите, която обаче се чува само при сравнения с други кабели и при определени стилове музика. Може би една идея по-потънали среди. Все пак през годините съм установил, че този MC-3.1 успешно се мери с много по-скъпи кабели и ми е универсалният кабел за всякакви системи. Всяко слагане на този кабел след слушане на предишните водеше до подобрение във всички аспекти.

myhifi.org 8 cables 3

 

7. AudioQuest Chicago (129лв. за 1м. от Киров Хай Енд). Леко изпъкнали високи среди, което дава чувство за динамика и енергия, особено при вокали и ударни инструменти. Вокалите изтъняват леко, но са с жив тембър. По-малко бас от обичайното, от време на време направо липсва. Акустичният джаз звучи много истински. В общата картина този кабел и Eagle Cable Condor MC-3.1 изпъкват със способност да обособят отделните инструменти и да предадат по-реалистично акустичните звуци. Много подходящо допълнение към масивния звук на PSB Syncrony One.

myhifi.org 8 cables 6

 

8. Inakustik Premium (77лв. за 1.5м. от Аудио Арте). Отново немска фирма, адресът й е същия като на Eagle Cable, което ме кара да мисля, че са под една шапка. Пластмасови конектори, синьо-бял снейкскин. Мек, спокоен, мазен звук. Липсва информация в баса и средите. Липсва ми енергия. И всичко това би могло да се резюмира като „спокойно, аналогово звучене”, ако не бяха изкуствените вокали. Нито един човешки глас не се доближи до истината с този кабел. Звучат правилно, но липсват тембралните окраски, които да създадат илюзията, че се пее на живо.

myhifi.org 8 cables 10

 

И така...

Могат ли кабелите да развалят драстично звука?

Да!

И то в много по-голяма степен, отколкото очаквах.

За мен беше изненада, че лош кабел може да накара система за 15000 да звучи като такава за 200лв. Да обезсмисли всички усилия, които си хвърлил по нея, смазвайки напълно представянето на всички компоненти.

Дори аз, „вярващият” в кабели, не допусках, че имат такова значение. Мислех, че една добра система си остава добра и да подмениш някой интерконект с по-некачествен е въпрос на нюанси, леки отклонения от общия характер.

Оказа се, че лош кабел може да изцеди живота от музиката напълно. При това да го направи подло: първите два кабела, които пробвах, Vivanco Sound&Vision Classic и Hama, не промениха честотния баланс, не отнеха от динамиката, уж не промениха драстично нищо. Просто пресушиха напълно реализма и тембралното богатство на музиката, лишавайки я от микродетайл и фината информация в записа. Характерът на звука си остана същия, но без присъствието - основната цел, към която се стремя. Порокът на тези кабели е, че лишават слушателя от част от звуците, които се намират в записа. Други кабели показаха по-ярки дефекти, промени в АЧХ, в атаката и т.н., и пак развалиха звука, но по-натрапчиво. Само два от осемте състезателя ми допаднаха като съотношение цена/качества, Eagle Cable Condor MC-3.1 и AudioQuest Chicago.

Изводът ми е, че кофти кабели могат напълно да компрометират всеки добър усилвател, колона или източник. Може да се окаже, че когато подменяме или модифицираме електрониката си, борим проблеми, които въобще не са в нея! А аз съм установил, че понякога е достатъчно (и по-евтино) да смениш кабел, отколкото плеър или усилвател. За това преди да се метнете на пазара за нови компоненти, опитайте първо с жиците. И помнете, че има значение какво купувате!

Системата:

Компютър (Windows 8.1, Fidelizer 7.1, JRiver MC20)
AudioQuest JitterBug + USB кабел Oyaide Neo D+ Class S
Дак Musical Fidelity M1 DAC
Усилвател Job 225
Колони PSB Synchrony One

myhifi.org 8 cables 2