Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Кой е най-важният компонент в една система?
Кой е най-важният компонент в една система?
Трябва да изберете поне един отговор!

Кабелология за начинаещи #2

myhifi.org cables 1

 

Още забавления с RCA интерконекти

 

В света на кабелите има повече наука отколкото при всеки друг компонент на нашите уредби. Защо повече? Защото освен химията и физиката там присъстват алхимията и метафизиката. Теориите за това от какво зависи качеството на кабелите са точно толкова, колкото фирмите производителки. Консенсусът е старателно избягван, за да не му хрумне на някой клиент, че кабелът на дадена чужда фирма може да се доближи до качествата на единствено-правилния кабел, изработен по единствено-правилната технология. Всяка компания има своя уникална теория за верния път при преноса на сигнали. Подходът е следния: някое свойство на проводника или особеност на конструкцията се провъзгласяват за ключ към аудио нирваната, патентова се технология, облича се в научни термини, които се повтарят докато някой клъвне, че това е правилната технология. Според едни компании разковничето към перфектния звук е перфектната повърхност на проводника, според други дължината на кристала в проводника, според трети разделянето на честотите при пренос на сигнал, четвърти патентоват специфични сплави, пети залагат на геометрията на кабела, шести се кълнат в определени свойства на диелектрика, а от известно време в битката са хвърлени и нанотехнологиите. Знанията относно преноса на сигнали в аудиото днес може да се обобщят с една дума: хаос.

Това, което не можем да отречем обаче е, че кабелите се различават по звук и че (за съжаление) има някаква правопропорционална зависимост между цените и качествата. По всичко личи, че зад всичкия шаманизъм и псевдонаука, с които ни омъгляват маркетинговите отдели, се крие огромен емпиричен опит, а той води до конструирането на наистина интересни кабели, които могат значително да подобрят звука на системите ни. Случва се кабели с тотално различна "теория" зад гърба си да звучат поразително еднакво и обратното, кабели на една фирма да са напълно различни. Така че просто трябва да внимаваме в това, което става със звука и да пропускаме покрай ушите „науката” около кабела.

За съжаление практиката показва, че строго научният подход в областта на кабелите също не води до задоволителни резултати. Многобройните опити за конструиране на качествени аудио кабели от индустриални проводници с "добри" спецификации (капацитет, съпротивление и индуктивност) плюс "здрави" конектори обикновено водят до посредствен резултат. Аз самият имам неприятни преживявания с Blue Jeans LC-1, кабел, който според повечето инженери би трябвало да задоволи 100% нуждата ми от аналогови интерконекти.

 

За тези, които не са се занимавали с подобна материя да искам да подчертая, че впечатленията, които споделям, не са общовалидни, зависят много от системата и субективните нагласи на слушателя, но практиката потвърждава, че основният характер на кабелите се проявява с всякаква електроника. Тук описвам само най-характерните особености, които ще се забележат при всяка система, по тях може да се прецени в каква посока ще тласне звука на системата всеки от изброените кабели.

Целта не е да правя пълно описание на интерконектите, а да дам първоначален ориентир за търсене на подходящия. Имайки предвид особеностите на системите си можете да прецените дали някой от изброените модели е интересен за вас.

Някои от интерконектите са при мен от няколко месеца, други гостуват отскоро, но всеки е слушан минимум за период от 24 часа.

Система:
Компютърен транспорт (Windows 8.1 + Fidelizer 7.0 Alpha)
Музикален сървър Coctail Audio X12
Коаксиален SPDIF кабел Van den Hul DigiCoupler 1.0m.
USB кабел Oyaide NEO d+ Class S 2.0m.
Firewire кабел AudioQuest Cinnamon 1.5m.
AudioQuest JitterBug
Дакове: Musical Fidelity M1 и Weiss DAC202U
Усилватели: Job 225 и Arcam FMJ A39
Колонни кабели Studio Connections Monitor 2.5m.
Колони: ATC SCM20PSL Pro и PSB Synchrony One

 

Музика:

David Garrett, "Legacy"

Max Bruch, Violin Concerto #3, Scottish Fantazy (24bit/96kHz Jack Liebech, BBC Scottish Symphony Orchestra, Martyn Brabbins)

Max Bruch, Violin Concerto #1 9 (Jascha Heifetz, New Symphony Orchestra of London, Malcolm Sargent)

Igor Stravinsky, "Petrushka, The Soldier's Tale" (Redwood Symphony Orchestra, Eric Kujawsky)

J.S. Bach, "Matthäus Passion" (Helmuth Rilling, Bach-Collegium Stuttgart)

Moondog, "Sax Pax for a Sax"

Piazzolla, Vivaldi "Les Quatre Saisons" (David Grimal & Les Dissonances)

Pet Shop Boys, "Introspective"

Massive Attack, "Heligoland"

Ella Fitgerals and Louis Armstrong "Ella & Louis"

Alberta Hunter With Lovie Austins Blues Serenaders, "Alberta Hunter With Lovie Austins Blues Serenaders"

Chilly Gonzales, "Piano Solo II", "Chambers"

Amy Winehouse "Back to Black" (24bit/96kHz), "Frank"

Diana Krall, "Love Scenes" (24bit/96kHz), "The Girl in the Other Room"

Ayo, "Joyful"

Patricia Kaas, "Piano Bar"

Dusko Goykovich, "Samba Tzigane"

Slayer, "Reign in Blood"

Muse, "The Resistance"

и др.

 

myhifi.org 8 cables 6

Neotech NA12165 1.0m. (може да се намери за $250 втора ръка)

Проводникът на този кабел е OCC сребро. Прозрачен звук, с голяма сцена и лек акцент във високите. Средите и високите не са толкова гладки, колкото с други кабели, така че тези, които търсят успокояване в тези области, трябва да го избягват. Не чух най-фините нюанси в тембъра на вокали и инструменти, но запазва микродинамиката, малките амплитуди в движенията на гласове и инструменти, които са важни за емоционалния заряд на музиката. Този кабел съм го запомнил с мощния глас на Alberta Hunter, който с подходяща апаратура става един от най-въздействащите вокали в моята фонотека. Мога да обобщя, че този neotech звучи отворено, енергично и живо.

 

myhifi.org 8 cables 5

Tara Labs RSC Prime 1.0m. ($249)

Припомних си интегрирания усилвател NAD365BEE. Стегнат, контролиран звук, но на моята система ми липсваха въздух, ехо и реверберациите на помещението. Слушам Третия концерт на Max Bruch на 24/96, цигулката и оркестърът са цветни, детайлни, но записът е като в студио, отраженията от залата липсват. В сравнение с повечето кабели има съвсем лек завал във високите. Резолюцията в средите е добра, детайл и нюанси не липсват. Предполагам, че на системи с по-агресивни високи ще пасне добре като ги успокои.

 

myhifi.org 8 cables 4

Tara Labs Air 2 1.5m. (1849лв.)

След слагането се появи бръмчене в единия канал и не съм го слушал.

 

myhifi.org 8 cables 8

Audience Conductor 1.5m. (560лв.)

Малка сцена, даже пространственият запис на "Petrushka" на Stravinsky се чуваше само между колоните. Липсва резолюция в средите, по-замазани са в сравнение с останалите кабели. Инструментите са сбити един в друг, сцената е плоска. Реализмът в гласовете и инструментите пострада силно от тези интерконекти, с един от най-добре записаните вокали, които имам, този в "Down on my Knees" на Ayo, не усетих никаква тръпка въпреки че е трудно да провалиш това изпълнение.

 

myhifi.org 8 cables 3

AudioQuest Yukon 1.0m. (595лв.)

Кабел с изявен характер. Отлични фокус и локализация, широка сцена. Вокалите и инструментите стоят стабилно. АЧХ с акцент върху среди и високи, лек дефицит в баса. Повече от година ползвам този кабел с PSB Synchrony One, които в помещението от около 26кв.м. имат доста масивен звук с много бас. Този кабел ги допълва отлично като премахва излишния бас и извежда по-високите честоти. С него обаче ми е трудно да слушам малките ATC SCM20PSL Pro, защото фундаментът изчезва, басът е само информативен. Тембър, детайл и въобще реализмът на инструментите са отлични. Въпреки споменатото повдигане отгоре високите са сравнително гладки, няма пикове или излишен блясък. Всякаква симфонична музика и особено струнни инструменти звучат живо. Спомням си цигулката на David Grimal в Четирите годишни времена на Piazzolla  - концертен запис, който звучеше като на живо пред мен. Yukon e кабел, който ще уравновесява уредби с плътно, басово звучене без да се страхувате, че ще пресолите манджата с повече високи.

 

myhifi.org 8 cables 9

Furutech FA13 1.1m. (продава се на метър по 84лв., с тези конектори струва общо 370лв.)

Неутрален интерконект, няма изявени особености. Инструментите са малко по-размити в пространството, т.е. лека липса на фокус, отколкото с другите кабели. Металните инструменти звучат „метално”, има лека грапавост отгоре, но в никакъв случай не дразни. И този кабел съм го слушал доста време и съм установил, че е подходящ за ситуации, когато имам нужда от по-ярки високи. Дава ги, но без да преекспонира нещата. Вокалите ми звучаха по-реалистично с AQ Yukon.

 

myhifi.org 8 cables 7

Kubala-Sosna Fascination 1.0m. (2585лв.)

Първата ми мисъл с този кабел беше, че тия от Kubala-Sosna знаят някаква Тайна. На външен вид изглежда като изработен в стая в Студентски град – хлабав снейк скин, гумени маркучи при конекторите, самите конектори са си с надписите Neutrik, нещо, което другите фирми за скъпи жици не си позволяват – да оставят чужди брандове по елементите. Изключително ефектен звук. Огромна, прозрачна сцена, много въздух, естествени детайли в средите, отворен нагоре. Класическата музика, независимо от записа звучи омагьосващо живо. Много пъти си пусках hi-rez записа на 3-ти концерт на Bruch, чувствах се като в концертната зала, реализмът и резолюцията в средите са страхотни. Високите са гладки и същевременно с добро разтежение. В първите минути с този кабел впечатлението беше, че съм махнал нещо от системата, подейства като отваряне на прозорец. Който може да си го позволи, трябва да опита.

 

myhifi.org 8 cables 1

AudioQuest Water 1.0m. (995лв.)

Устройствата, закачени за този кабел, които се виждат на снимките, съдържат батерии и чрез тях се поляризира диелектрика, който обгръща проводниците. Според фирмата това запазва сигнала по-чист докато преминава през проводниците. Water е кабелът, който ме накара да се почувствам все едно до сега съм се окабелявал от железарията. Интерконектите с най-естествен звук, които съм слушал. Убедил съм се, че кабели могат да обезсмислят всички усилия, които хвърлямо по една система, но не знаех колко подобрение могат да дадат. Звукът на Water контрастира с тези на другите интерконекти. Изчезват „металните” отсенки във високите, сцената става напълно холограмна, няма изкуствено разделение "ляво-дясно", което се среща често при стерео системите. При добри записи инструментите са живи, с богат тон, плавни преходи, естествени високи. Един ефект, който не съм допускал, че могат да имат интерконектите – осезателно стягане и орелефяване на баса без да се губи въздействието. Много пъти извъртях "Splittnig the Atom" на Massive Attack и "Dog Trot"на Moondog само за да се кефя на детайлите в баса, особено във второто парче. АЧХ е балансирана, пасва на всички компоненти, които минаха през нас през последните няколко месеца, доста комбинативен по отношение на техниката кабел. Мисля, че ще допадне на хората, които ценят спокойния и натурален звук и тези, чиято цел е реализма на живото изпълнение. Сцената е по-малка от тази на Neotech NA12165 и Kubala-Sosna Fascination, звукът е по-плътен и без тяхното чувство за "въздух" около инструментите. С "Petrushka" на Stravinsky, уникален запис на Clarity Records, всички деликатни звуци, които съставят музиката в първата част са невероятно реалистични, но сцената не е толкова дълбока, както с Kubala-Sosna Fascination. В крайна сметка съотношението подобрение/цена не ми остави избор и реших да задържа чифта AudioQuest Water, който от сега нататък остава като титуляр в системата ми.

 

Ю.Александров

 

myhifi.org 8 cables 2