Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Чувате ли промяна на звука при смяна на кабели в аудио-системата?
Чувате ли промяна на звука при смяна на кабели в аудио-системата?
Трябва да изберете поне един отговор!

AKG Y50

myhifi.org akg Y50 1

Отдавна исках да чуя някои от т.нар. „lifestyle” слушалки и да разбера какво слушат тийнейджърите. “Lyfestyle” и "street" са думите, с които рекламата нарича шарените слушалки. Маркетинговите отдели на фирмите за битова електроника са заложили на външния вид и от няколко години новопоявилите се китайски фирми, а след това и сериозните производители на слушалки, започнаха да привличат младежта с всевъзможни цветове и рисунки върху слушалките. Тактиката има ефект.По улиците е пълно с момичета и момчета с резедави, жълти, червени, бели и въобще всякакви „интересни” слушалки.

Тъй като е трудно да убедя един 16 годишен тийнейджър, че трябва да си купи сиво-черни Beyerdynamic DT770 Pro или Sennheiser HD-518, реших да чуя аз това, което слуша той. Ако планината не отиде при Мохамед, Мохамед отива при планината.

Избрах AKG Y50 (189лв.). Червени. Исках да са жълти, но в магазина имаха вече разпечатани червени и ми обясниха, че трябва да взема тях.

Слушалките се предлагат в четири цвята – черни (изглеждат убийствено!), червени, жълти и синьо-зелени. В комплекта влизат торбичка за съхранение, 1.2м. кабел с 3.5мм. стерео жак и преходник към 6.5мм. стерео жак. На кабела има микрофон и копче за контрол на телефона.

myhifi.org akg Y50 2

 

Спецификации:

Затворен тип, лягат върху ухото

Импеданс 32 ома

Чувствителност 115dB SPL/V

Тегло 190гр.

Изработката е солидна. Въпреки несериозния цвят (да ме извиняват младите) слушалкитеизглеждат качествени, с лакирани пластмасови повърхности, добре пасващи детайли, падове от качествена на вид изкуствена кожа. Не са прекалено леки и не създават чувството за кухи пластмасови черупки.

За слушането ги поставих в естествената среда за подобно изделие: източниците бяха дак/слушалков усилвател Fiio E17 Alpen, слушалковия изход на лаптопа и телефона, а музиката lossless файлове, просвирвани през Foobar2000 и парчета от Youtube, и Spotify.
Тъй като слушалките са over-ear, лягат върху ушите като ги притискат леко. След около час и половина аз започвам да чувствам дискомфорт и лека болка в ушните миди. При мен така действат всички подобни слушалки. Има хора, за които тази конструкция не е проблем.

Изолацията от външни шумове е отлична. Може би сред най-добрите, които съм чувал от затворени слушалки без активно шумоподтискане.
Съвсем пресни, от кутията, слушалките звучат леко мътно, с потънали среди, завал във високите и доста бас. Можеше да се очаква, че младежки слушалки ще имат достатъчно бас, но ми стана приятно, че от AKG не са пресолили нещата. Тези имат умерено повдигнати ниски. През първите два дни средите хем бяха потънали, хем на някои песни като известния клип на Orgasmatron на Motorhead в Youtube и ремастерираната версия на Angel of Death на Slayer в Spotify вокалите дразнеха с кресливост. Gery-Nikol feat. Krisko – “Ела И Си Вземи” в Youtube, песен, която съм слушал доста пъти със Sennheiser HD-518, също ме издразни с неясни среди, гласове и… недостатъчно бас (?!). Средите бяха леко мътни.

myhifi.org akg Y50 6

 

До тук с проблемите на разтежа, сега за звука на AKG Y50 след 10-ина часа работа:

Y50 са почти неутрални слушалки, тоналният им баланс се характеризира с леко повдигнати бас и ниски среди. Като казвам „леко” имам предвид наистина леко, няма безвкусно напомпани ниски. Високите са умерени като количество и с отлично качество. Средите са съвсем леко потънали в сравнение със Sennheiser HD-518 и другите слушалки в нас, но след разработването се избистриха, мътнотата намаля много.

Сцената е малка. Не чух звук извън пределите на самите слушалки. При (неуместните) опити на lossless файлове с акустична музика като „Legacy” на David Garrett, „Четирите сезона” на Astor Piazzolla (David grimal, Les Dissonances) и „Alter Ego” на Myriam Alter инструментите се чуват добре, цигулките са по-потънали в оркестъра, отколкото съм свикнал, но звукът е богат, има добър тембър и детайли. Все пак с класика и джаз имах нужда от още прозрачност, а реверберациите в залата и изкуственото ехо в студийния запис ги няма.
Макар че с разсвирването средите се избистриха, не станаха толкова прозрачни, колкото на Edifier H850 или Sennheiser HD-518. Вокалите в някои песни са на границата да станат кресливи и дразнещи, особено когато слушам с Fiio E17 Alpen, от лаптопа или телефона нямах проблем с вокалите.

Басът е отличен. Както казах, леко повдигнат, но не прекалено. Релеф и ударност – перфектни. Докато пиша това слушам “Splitting the Atom” от “Heligoland”на Massive Attack и чувам атаката и трептенето в ниските както с най-добрите уредби, на които съм я пускал. Другата тестова музика за качество на баса, “Sax Pax for a Sax” на Moondog, също мина добре – детайлите в големия барабан са отлични.
Високите не ме издразниха в нито един момент. С всякаква музика, от всякакъв източник, бяха гладки, без да липсват или да са в повече, няма и следа от острота или грапавост.

Слушалките носят на бой, при усилване до границата на търпимостта не усетих промяна в характера, нямаше ушевадно кривене.
С огромен кеф изслушах почти целия „The Day Is My Enemy” на The Prodigy – жестока ударност в ниските и атака по целия диапазон. Грапавостта на записа се пресъздава много добре, музиката е с жестока атака и агресия, точно както трябва. Същото беше с “Reign in Blood” на Slayer в Spotify – агресивно, масивно, завладяващо. Слушах Pro-Pain, System of a Down, Slipknot, Sepultura, почитателите на тежките стилове ще се радват на тия слушалки.

Слушах разнообразна поп-музика от Spotify – Stromae, Lilly Allen, Melanie C, Lily Wood and the Pricks, Rihanna, Rob Thomas, Robert Schulz, Darren Hayes, Manic Street Preachers и т.н. Всичко, без изключение, звучи чисто, ясно с добре оформени и обособени звуци, контролиран, сочен бас.

 

Комбиниране с източници

С Fiio E17 Alpen не са перфектната комбинация. Въпреки, че слушах предимно с него, както казах, понякога вокалите ставаха неприятно остри, а средите по-потънали, отколкото трябва. Въпреки това разделението на инструменти и контролът на ниските с него бяха най-добри. В спецификациите на Y50 дават, че максималната мощност на усилвателя трябва да е 100mW. Моето мнение е, че с Gain +12 на Fiio E17, което дава 200mW на изхода, слушалките звучаха най-линейно и живо. Явно си искат мощност.
Директно от лаптопа: прекрасна комбинация. Звукът не е толкова контролиран, малко по-размити инструменти с сравнение с Fiio-то, но средите са по-ясни, слушалките звучат достатъчно силно и запазват балансирания си характер с леко повдигнати ниски. Басът си остава ударен и релефен.

От телефона: не мога да усиля толкова, колкото ми се иска, но иначе има добра детайлност, чисти среди, добър бас, приятно с всякаква музика от паметта или Youtube.

myhifi.org akg Y50 7

 

В сравнение със Sennheiser HD-518

HD-518 са по-линейни слушалки. Басът им е по-малко и не толкова ударен. Средите са по-триизмерни, с повече детайл, по-добре разделени инструменти, по-прозрачни; тембърът на гласовете и инструментите се усеща по-добре. Има много „по-”, HD-518 са по-аудиофилски, но с AKG Y50 всякаква съвременна музика звучи по-ритмично и по-увличащо. Y50 ме карат да тактувам и да се кефя на ритъма.

 

Обобщение

AKG Y50 са слушалки за млади хора и съвременна музика. Недостатъците спред мен: малка сцена, с някои източници могат да имат по-мътни среди или да се появят кресливи вокали. Оттам нататък: слушалките са с балансирана АЧХ и леко повдигнати ниски, няма характерно оцветяване на средите, което е проблем на други „street” слушалки в този ценови клас. Басът е релефен и въздействащ. Високите са гладки и без да са изкуствено подтиснати не дразнят с никакви записи, нито източници. С поп-музика, от електроника, през indie до hard-core и thash metal звучат чисто, ритмично и музикално. Свирят добре директно от лаптоп или телефон, но за да изкарате пълния им потенциал ви трябва слушалков усилвател. Заслужават го.

Oт сравнително евтини червени слушалки очаквам оцветяване, басови извращения или натопорчени високи. За мен беше приятна изненада, че вместо това срещнах неоцветен, балансиран звук, умерено подправен с качествен бас. С Y50 ми доставиха удоволствие всякакви стилове. Едно от най-приятните прослушвания през последните месеци.

 

Ю.Александров

 

 

WAF 1The WAF*: "Когато се опитвам да избягам от лудницата вкъщи и си пусна филм през телефона (най-често на чужди езици, о йе!) с тези слушалки всяка реплика се чува кристално ясно, модулацията на актъорските гласове е доловима до най-малкия детайл. Започваш да вярваш, че го разбираш чуждия език дори повече от обикновено. Препоръчват се на всяка аудиофилска половинка, най-малкото заради дизайна и цвета!"

 

 

 *WAF - "Wife Acceptance Factor", най-важната спецификация на един Hi-Fi компонент.

 

 

 Още снимки:

myhifi.org AKG Y50 black

myhifi.org akg Y50 11

myhifi.org akg Y50 3

myhifi.org akg Y50 4

myhifi.org akg Y50 5

myhifi.org akg Y50 8

myhifi org akg Y50

myhifi.org akg Y50 9

myhifi.org akg Y50 10