Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Кой е най-важният компонент в една система?
Кой е най-важният компонент в една система?
Трябва да изберете поне един отговор!

Три седмици с CoctailAudio X30

17

Момчил Лозанов

 

CoctailAudio X30 (1739лв.)

Въпросното устройство е закачено вече трета седмица към колоните ми. Към колоните, защото върши работа като усилвател. 

И като плеър.

И като дак.

И като сървър за съхранение на музика.

Въобще вместо да изброявам всичките му функции по добре е да цитирам накратко какво казват за него производителите:

“ It's a revolutionary HiFi component, and all-in-one smart HD Music Server/Network Streamer/CD Storage (Ripper)/powerful Amplifier:
• Equipped with a 700MHz MIPS host CPU (Processor)
• Burr-Brown PCM1792a DAC(digital-to-analogue converter) chip
• Powerful TI stereo digital amplifier
• Isolated power source circuit design for digital parts and analogue parts
• High speed optical disk drive for quick ripping
• 5 inch full colour screen for intuitive graphical user interface
• FM radio tuner
• Internet Radio and online music service like Simfy(it depends on country)
• Recording with max 192Khz sampling rate
• Max capacity storage installation for 3.5" & 2.5" SATA hard disk and SSD
• Versatile network solution for 24bit/192Khz hi-res streaming playback and file management
• Customized Web Interface and free UPnP apps for remote controlling
• Rugged chassis construction with 8mm thick aluminium front with a metal chassis
• Various software functionalities“

И всичко това в една кутия.

 

Входове:

SPDIF Coaxial

SPDIF Optical

USB Host (3бр.)

Analog in (RCA)

GigaFast Ethernet (10/100/1000Mbps)

AUX in

 

Изходи:

Analog out (RCA)

Speakers out

Headphone out (3.5mm jack)

AES/EBU XLR

SPDIF Coaxial

SPDIF Optical

HDMI out (за външен монитор)

 

Какво има отвътре:

11

 

Веднага ми се прииска да проверя как са събрали толкова джаджи на едно място и отскочих до килера за отвертката.

5


Ето и резултата:

9


Спокойно, не съм нарушил гаранцията, снимката е от интернет.

И така машината е разопакована и пред мен, първото впечатление е за солидна изработка. Тежи. Двата мулти бутона на предния панел са малко леки за моя вкус но пък за сметка на това са се сетили за гъделичкащата екстра при завъртане да прещракат леко.

Задният панел:

7

 

Също създава приятно усещане за качествена изработка. Конекторите за колонен кабел са масивни и на “врътки“. Има дори AES/EBU цифров изход, факт който може би ще ме зарадва само мен защото имам такъв вход на ДАК-а си.

И така, първото впечатление е добро.

Спомняте ли си как започваше описанието на машината от производителя “It's a revolutionary HiFi component“. Комбинацията между добро впечатление от изработката и революционен компонент в презентацията ме накара да си веднага да го включа в системата.

 

Първи опит трябваше да бъде като източник - транспорт+дак.

 

Постановката, в която се включи СocktailAudio X30, е следната:

Предусилвател: PARASOUND HALLO P3
Стъпало: DIY проект по ALEPH III на PASS LABS
Озвучителни тела: B&W 805 Nautilus
Междукомпонентни кабели: Siltech “New York“
Кабели към озвучителни тела: AudioQuest Midnight.

Машинката е свързана, избрах си и първия диск “ Liquid Tension Experiment“

13

Първо неприятно впечатление - гнездото за дисковете. Не му бях обърнал внимание, че е в стил “car audio”, дискът се плъзва вътре, аз поне не харесвам това. Софтуерът зарежда относително бързо. Екранът е с добра резолюция и се вижда и от другия край на стаята.

И веднага втората неприятна изненада: няма копче “Play”. След няколко опита на принцип "проба-грешка" подкарах машината и с мисълта, че в крайна сметка дразнещите факти са предмет по-скоро на възрастта и закостенялото ми мислене свързано с аудиото, се отпуснах за да чуя как свири.

Първото впечатление беше „Уау... Много добре!”. Чист и стегнат звук, без неравности в честотния диапазон. Даже без характерните за този ценови клас леко повдигане в ниските и високите. Свири хомогенно и не се притеснява от по-комплексен сигнал. Тоест когато има атака на барабан и китари го отсвирва достатъчно бързо.

Прослушванията продължиха цяла седмица. Постарах се да разнообразя музикалните стилове. Освен гореспоменатата тава ще спомена още няколко от изслушаните дискове:


Moondog – “Antology”
E.S.T. – “Live” (един според мен прекрасен запис)
“Dick Hyman plays Duke Ellington” – диск на Reference Recording
Jonny Cash – “American IV”
Mozart – “Requiem in D minor” (Berliner Philharmonic, Herbert von Karajan)
Marilyn Manson – “THE PALE EMPEROR”
Depeche Mode – нещо си, вече не помня...


Резултатите от едноседмичното прослушване бяха разнопосочни. След описаното по-горе “Уау...“ положение се оказа , че машината се държи по този начин предимно със съвременна музика. Има недостатъка да преекспонира леко част от високите среди, което създава ефектно , макар и не много вярно оцветяване. Сцената и локализацията на инструментите са повече от задоволителни, в това отношение няма какво да се желае.

Първите проблеми дойдоха с джаза. E.S.T. „Live” е характерен като запис, със свобода на звука, има ефирно отсвирване, което обаче с тази машина липсва.

Най-проблемно се оказа слушането на Моцарт. Не ме разбирайте погрешно, точно тази тава се опъва на много сериозни машини, но все пак трябва вярно да отразим резултатите. Като цяло CocktailAudio X30, се задъхва от 120 инструмента и незнам още колко души хор. На моменти цигулките звучат като тромпети. Липсва характерната реверберация на инструментите. Иначе сцената и локализацията отново са добри.

 

При прослушването на CocktailAudio X30 като източник+усилвател резултатите бяха идентични.

Тук трябва да призная доброто постижение на конструктурите на тази машина. В какъвто и режим да я слуша човек, само като източник или като източник+усилвател, тя свири по един и същи начин. Или поне разликите са такива, че не си струва да се описват. Явно характерът на звука се определя от особеностите на дака, а конструкторите много добре са знаели в какъв диапазон от клиенти се целят.

Какво са постигнали?

Тук ще си позволя да направя малки обобщения за звука: за съжаление CocktailAudio X30, има характер, тоест част от нещата ги свири по свой собствен начин. От друга страна това е неизбежно при машини в този ценови диапазон. За радост липсват някои наистина дразнещи неща като глух звук или прекомерно изпъкване на високи, среди или ниски. Има хубаво позициониране на звука. Свири чисто , бързо и стегнато. Като усилвател не му липсва тяга и се справя без проблем с озвучителни тела като моите. Би ми било интересно да го пробвам с някои нискочувствителни dynaudio например, а фактът че се замислям за такава проба, говори добре за него.

Финал

Фактът че аз не се справям безпроблемно с това устройство не означава нищо. Подозирам, че ако го бях дал на сина ми, щеше да бъде в пъти по-бърз от мен. Иначе не знам какво друго би могло да се сложи в него.

От една страна, това че е "всичко-в-едно" е добре. Спестява място, не спориш с жена си къде да го сложиш, не си играеш с кабели, не ти се налага през пет минути да сменяш някой компонент с идеята, че ще изкараш по-добър звук.

От друга страна не ти остава място за игра - да избереш от какво да си пуснеш музика, да решиш къде да я съхраниш, да пробваш ново парче проводник или да оплюеш поредния плеър до който си се докопал. Все аудиофилски забавления, които отпадат.

CocktailAudio X30 съвсем спокойно би могло да е първа стъпка в аудиото. Ориентирано е към тези, за които файловете с музика са бъдещетo. Дава възможност за прослушване на високи резолюции. Дава самостоятелност от отделен компютър.

 

1 

19

3