Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
От къде най-често пазарувате Hi-Fi техника?
От къде най-често пазарувате Hi-Fi техника?
Трябва да изберете поне един отговор!

Sony MDR-EX15LP

myhifi.org sony mdr ex15lp 4

 

Вече съм споменавал, че имам нещо като хоби в хобито - да издирвам евтини "находки". Кефя се на неща, които струват малко, а свирят добре. Често купувам устройства, които впоследствние остават вечно мои, защото трудно се продават, а парите, които мога да им взема, са нищожни. Така преди време в голям магазин забърсах едни слушалки Sony MDR-EX15LP. Защо ги избрах: първо, защото никога не съм слушал тапи на Sony и второ, защото струват 16.90лв.

Какво получаваме срещу 16.90лв.

Пластмасова прозрачна кутийка, която (изненада) не е нужно да режеш, за да стигнеш до слушалките, а се отваря с капак от горната страна. Слушалки с приличен външен вид, без копче за разговори по мобилен телефон. И два чифта допълнителни гумички с различни размери.

Sony MDR-EX15LP са динамични слушалки с по един 9 милиметров драйвър с неодимов магнит, импеданс 16Ω/1kHz и чувствителност 100dB/1mW.

Ергономията на тапите е проблем за мен. Трудно влизат и се задържат в ушите ми, а докато са там ми е неприятно. Тези слушалки обаче паснаха идеално в ушните канали, оказаха се удобни тапи (имайте предвид, че това е субективно, структурата на ушите на всеки е различна). Друг неприятен момент с тапите ми е идентифицирането лява-дясна. Повечето производители не си правят труда да сложат добре видими знаци и се налага да се взираме докато ги разпределим по ушите. Тези имат контрастни бели кръгчета с букви „L” и”R”, които се забелязват на мига. Удобно.

Слушах ги с телефон Revo K850, лаптоп Sony VGN-FW21E и дак/усилвател Fiio E17 Alpen. Музиката – Youtube, Spotify и lossless файлове с Jriver MC20.

 

myhifi.org sony mdr ex15lp 12

 

Звук

Първото, за което се сещам относно Sony MDR-EX15LP, е балансът. Честотният им баланс е много добър. И с трите устройства, с които ги слушах, не усетих залитания нито с много високи, нито с прекален бас, няма доминираща честотна област. Нареждат се сред линейните слушалки, което е рядкост. Пряката полза от това е, че ако имате достатъчно мощен източник, можете да дъните яко музиката, без да страдате от пронизителни високи или разбумтяване отдолу.

Басът е добър – стегнат, ударен, количеството му е достатъчно за всякаква музика, а с електроника и хип-хоп направо радва. Слушането започнах с „The Marshall Mathers LP” на Eminem – страшен кеф – стабилен фундамент, чисти среди, доста време не ми се щеше да сменям този албум. Lana Del Rey – “High By The Beach” – басов оргазъм. Няма как да го обясня, трябва да се чуе. Въобще, любителите на бас няма да са разочаровани. Но… в “Switched-On Bach” на Wendy Carlos най-ниските тонове на синтезаторите Moog просто липсваха, явно все пак има някаква нелинейност в най-дълбокия бас.

Естествено силата на MDR-EX15LP е в съвременните стилове. Ритъмът във всякаква електроника и хип-хоп е невероятен, гарантирано удоволствие.

Средите са това, което претърпя развитие в тези слушалки след няколко часа работа. В началото не особено впечатляващи, даже леко мътни, постепенно се избистриха. Звукът е неоцветен и музиката се поднася някак "честно", без да се усеща изявен характер.

Голяма прозрачна сцена и обособени на инструменти са подробностите, които най-много впечатляват в едни слушалки, но тук не чух подобни екстри. Въпреки че MDR-EX15LP са прозрачни, разделението на звуците не прави впечатление, а акустичните инструменти не са ефектни с присъствието си. „Your Heart Is As Black As Night” на Melody Gardot, един „предобрен” запис с ярки високи, въздух и въобще „ефектно” звучене, със сонитата звучеше по-свито, и с по-незабележими високи, отколкото съм свикнал. Stromae не можа да ме зарадва със звук в нито едно от парчетата си в Spotify, а знам колко удоволствие може да достави музиката му – има ефектни звуци, добре записан глас, холограмна сцена. Това са едни незабележими слушалки - макар да липсва аудиофилска тръпка, музиката е тук 100%. Което не е зле, когато говорим за аудио компонент.

Вокалите са жестоки: В “Ella&Louis” – гласовете на Louis Armstrong и Ella Fidgerald нашепват интимно в главата. Ayo в „Without You” и Melody Gardot в „My One And Only Thrill" също бяха доста истински и тъй като цената непрекъснато свети като лампичка в съзнанието ми докато съм с тези слушалки, това беше приятна изненада.

Направих експеримент да слушам класическа музика. Ами не останах разочарован. Без да блести с нищо, музиката е поднесена честно, балансирано, няма замазване в оркестрите, слушам без да се дразня. Какво повече да искаш от слушалки за 16.90?

Сцената e малка – винаги между ушите, нито един звук не излезе встрани.

В сравнение с Philips SHE3590 (25лв.)

Описание на Philips SHE3590 можете да намерите тук. Веднага се чува, че филипсите са по-чувствителни, при едно ниво на усилване свирят значително по-гръмко. С нефелни източници като телефон например можете да поискате повече ряз и в този случай вършат по-добра работа от MDR-EX15LP. Проблемът им е, че високите са повдигнати и не толкова добре контролирани в сравнение с MDR-EX15LP. С някои записи филипсите свирят по-остро. Във високите среди липсва контрол, което резултира в не толкова добре оформени инструменти. Сонитата правят впечатление на по-линейните слушалки, с по-добре оформени инструменти.

Резюме

Sony MDR-EX15LP ще ви поднесат музиката без характерно оцветяване и без дразнещи елементи. Аз прекарах приятни часове с тях. Аудиофилски гъдел липсва, т.е. изпускате тази част от удоволствието. Но като бонус към обективността получавате мощен бас и добри вокали. Ако бюджетът ви е ограничен, трябва да опитате и тези слушалки.

 

Ю.Александров

 

myhifi.org sony mdr ex15lp 1

myhifi.org sony mdr ex15lp 11

myhifi.org sony mdr ex15lp 5

myhifi.org sony mdr ex15lp 6

myhifi.org sony mdr ex15lp 2

myhifi.org sony mdr ex15lp 3

myhifi.org sony mdr ex15lp 7

myhifi.org sony mdr ex15lp 9