Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Давате ли пари за музика?
Давате ли пари за музика?
Трябва да изберете поне един отговор!

AKG Y10

myhifi.org AKG Y10 ear buds 2

Велин Турмаков (velinski)

 

Тази история е продължение на една предишна. Или всъщност е краят на всички истории.

Точно преди 5 години пожелах да си комплектовам мобилния плейър iPod 5G Video с хубави слушалки тип „тапи” – но класическите тапи, които не влизат в ушния канал, а стоят отвън в ушната мида – т.нар. earbuds. Имам чисто физиологичен проблем с използването на in-ear слушалки – дори и с най-малкия размер силиконови накрайници усещането е, че си вкарвам картофи в ушите. Изключително неприятно и носещо сериозен дискомфорт точно след 5 минути. Класическите тапи се понасят, също така имат един важен за мен плюс: позволяват да чувам околните звуци, което прави по-безопасна разходка на открито – особено с велосипед. Слушалките, които се пъхат в ушните канали, изолират отлично от околните шумове, но сериозно застрашават здравето ми при употреба на открито. Където всъщност се ползват основно.

Но всъщност откъде започнах... да, че тази история си има предистория. През 2011 обиколих всички магазини в България, за да си намеря добри слушалки-тапи. Не очаквах чудеса, но бих приел някакво добро съотношение от неголеми компромиси. Мразя да правя компромиси на тема слушалки, но от друга страна имам психологическа задръжка относно цената, която бих платил за прилични тапи, поради 2 причини:

- не смятам, че мобилната „система” е нещо достатъчно качествено, че да предразполага към неограничена инвестиция;

- използването на открито всъщност е крайно агресивна среда за всеки чифт слушалки, така че и при най-сериозно пазене, животът е къс, „дните им са преброени” – обикновено се откъсва или се прекъсва кабелът около конектора и драйверите и слушалките заминават към кофата.

Определих си бюджет от 100 лева и закупих тапи Sennheiser MX880 за 65 лева (цена 2011 г.). Слушах ги една седмица и бях възмутен от мобилната си "система", която иначе с хубави домашни слушалки свири учудващо добре - MX880 свиреха мътно, с лошо разделение на звуците и инструментите, с много неприятен пик в средите и с много дразнещ пластмасов нюанс. Продадох ги и си купих AKG K319 за 95 лева. Съдейки по цената, би трябвало да са един клас нагоре. Слушах ги една седмица и бях отвратен от мобилната си "система" – K319 свиреха по идентичен начин мътно и сплъстено. Продадох ги и приключих със слушалките тип тапи. Приех, че при тях нещата са непоправимо зле.

Малко по-късно ми попаднаха случайно тапи от телефон Nokia – модел HS-45. Невзрачни, направо несериозни, но бях поразен от чистия звук, коректната сцена и прецизния детайл! И то от слушалки, които се ПОДАРЯВАТ с телефон. Значи можело? Nokia HS-45 станаха моите „общовойскови” мобилни слушалки, които ги слушах с удължителен кабел, защото техният е дълъг само 30 см от Y-разклонението.

 

Y10

Наскоро Юлиан спомена, че е приятно изненадан от много евтини in-ear слушалки (виж тук и тук) – за под 20 лева свирели добре! Решихме да проверим как са новите модели earbuds и в ръцете ми попаднаха AKG Y10 срещу скромната сума от 17 лева.

myhifi.org AKG Y10 ear buds 4

 

Първоначално впечатление – почти идентични като визия и ергономия с K319 – огромни, грозни, неприятна твърда пластмаса на пипане и същевременно подозрително леки, нулево усещане за солидност. Единствено кабелът печели доверие – твърд, гумиран, макар и тънък. Y10 очевидно са претърпели допълнително поевтиняване, защото са изчезнали гумените рингове-накрайници, които помагаха на K319 да не приплъзват в ушната мида и, макар и грубо, да застопорояват и да уплътняват. При Y10 са изчезнали и допълнителните дунапренчета, благодарение на които K319 имаха зачатък на ниски честоти. Изцяло пластмасовите Y10 се въртят и застават в положение, което те си изберат, което е фатално за насочеността на звуковите вълни. Ако се закачат случайно с ръка (което е лесно, защото са огромни и стърчат от ушите), те изпадат изключително лесно. При носене усещането е, че съм си сложил лешници с черупки в ушите. Много неприятно, освен ако не си хамстер или катерица.

myhifi.org AKG Y10 ear buds 5

 

А звукът е... ОТВРАТИТЕЛЕН. Наистина. Слушалките се разсвирват вече 80+ часа и нещата са се подобрили съвсем леко и напълно недостатъчно. Първоначалното усещане за мъглива баня или за опушен асансьор си остава – някакви звуци изплуват от мътния фон и потъват отново в него. Инженерите на AKG са се опитали чрез уродливия дизайн на слушалките да увеличат обемите на акустичните камери за по-голяма сцена. Всъщност са постигнали чудесен ефект на „асансьорен звук” от окачен таван – преекспонирани и пластмасови среди с приглушено ехо, мазни и недетайлни високи честоти и пълна липса на фундамент. Както и да ги въртях слушалките в ушите, включително с дунапренчета от други тапи, ниски честоти не се появиха. Явно не са предвидени за този модел от 17 лева.

myhifi.org AKG Y10 ear buds 8

 

Бързото сравнение с Nokia HS-45 и с едни entry class Sony не беше нужно, но го направих. Тапите Nokia са несравнимо по-добри, с учудващо чист звук, прецизен детайл и коректна сцена, въпреки че свирят балансирано и с достатъчно ниски честоти само с техните дунапренчета. Слушалките Sony свирят подобно на Y10, но им е простено – те вървят подарък към евтин MP3 плейър. Бях подготвил за допълнително сравнение още 2 чифта слушалки, ако AKG случайно покажат мускули - Koss PortaPro и Alessandro MS-1 - но до състезание не се стигна, защото нещата приключиха с фалстарт.

myhifi.org AKG Y10 ear buds 6

Плюсове:
- AKG за 17 лева!
- Гумиран тънък кабел, солиден на пипане
- Кафяви на цвят, което стои шик - гади ми се от бели :)

Минуси:
- AKG за 17 лева?
- Отвратителен звук
- Отвратителна ергономия и комфорт

 

Край.

 

Тестови мобилни "системи":
1. Samsung Galaxy Note 10.1 (SM-P605) + модифициран S.M.S.L. Fort DAC/усилвател
2. iPod 5G Video (A1136)
3. Sony NWZ-E435F


Тестова музика:

FLAC, ALAC и MP3 320kbps
Kraftwerk - Minimum-Maximum
Anton Bruckner - Symphony 4 (Wand + BPO)

myhifi.org AKG Y10 ear buds 3

myhifi.org AKG Y10 ear buds 7