Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Kаква музика слушате?
Kаква музика слушате?
Трябва да изберете поне един отговор!

Musical Fidelity EB-33

myhifi.org musical fidelity eb 33 10

 

EB-33 (200лв.) са нетипичен продукт на Musical Fidelity. Основана през 1982г. от кларинетиста Anthony Michaelson, тя произвежда само аудио електроника чак до 2015г., когато пуска първия си модел слушалки - тапите EB-50. Те използват по един 6мм драйвър с балансирана арматура и са добре приети от слушалковите фенове по света. Явно успехът окуражава фирмата и през следващите години бързо следват три модела големи слушалки (MF-100, MF-200 и MF-200B), a в края на 2014г. са пуснати и тапите, за които става въпрос тук, EB-33.

Подхождам резервирано към новаците в слушалковия бранш. Подозирам ги във вулгарна комерсиалност, в опит да се яхне слушалковото цунами, което удари света на аудиото през последните години. В момента светът е заринат от слушалки на знайни и незнайни фирми, пропагандирани най-безогледно не само чрез реклами, а и с псевдо-потребителски мнения по форумите, така че на няма начин да знаеш дали става въпрос за качествено изделие или боклук, докато не чуеш със собствените си уши.

myhifi.org musical fidelity eb 33 1

 

Външен вид

Слушалките идват в картнонена кутия. Моята не съдържаше допълнителни накрайници с ралични размери, както е обичайно тапите. Слушалките са с отлична изработка, обърнато е внимание на детайлите. Изглеждат много здрави, изработени са от масивен алуминий, малко тежки за тапи. Силиконовите накрайници, с които дойдоха, са среден размер. Различаването на лява и дясна не е проблем, от разклонението на кабелите вървят с различно оцветени елементи – съответно сини и червени. Копчето за телефон върху левия кабел е поставено върху алуминиева капсула, същата има на разклонението на кабела.

EB-33 са с по един 13.5мм динамичен драйвър, импедансът е 16Ω +/-16%, чувствителността 105dB +/- 3dB.

 

Слушах ги със слушалков дак/усилвател Fiio E17 Alpen, от лаптопа (Sony Vaio VGN-FW21E) и телефон Revo K850.

Музиката - Spotify (lossy), Youtube, lossless файлове с JRiver MC20.

 

myhifi.org musical fidelity eb 33 11

 

Звук


Направо от кутията им трябваха около 20-ина минути, за да се отпуснат, да се стегне баса и да изчезнат острите високи, след това слушането започна.

Външен вид на техника не може да ме измами и не се впечатлих толкова от солидната изработка на EB-33. Това, което ме изненада беше колко зрял звук са постигнали новаци в слушалковата ниша като Musical Fidelity. Всъщност така си представям студийните слушалки. През мен са минали много слушалки, закичени с думи като „Studio”, “Monitor”,”Studio Monitor” или ”Professional”. Винаги е ставало въпрос за най-обикновени слушалки, често със силно изявен характер, отклоняващ се от неутралното (веднага се сещам за AKG K121 Monitor 600ohm, които са с подчертано напомпан бас, съчетан със завалени високи и Shure SRH-940 Professional Reference, които пък обратното, са с изострени високи и по-анемичен бас). Musical Fidelity EB-33 са добре балансирани. Линейността на слушалките е енигма от техническа гледна точка. Т.е. учените все още спорят каква точно да бъде кривата на слушалковата АЧХ, за да звучат слушалките линейно. При EB-33 са уцелили. Това са едни от най-линейните слушалки, които съм чувал, без пикове и падове, без натежаване на ниски или високи. Може да слушаш и Eminem, и някой цигулков концерт на Паганини без да се чувстваш ощетен и в двата случая от липса или излишък на някои честоти.

Звукът е прозрачен, но не с ултимативната прозрачност на скъпите слушалки. Албуми като “Alter Ego” на Myriam Alter и “The Well” на Tord Gustavsen са много взискателни към тази способност на уредбата и признавам, с EB-33 бих искал да ги чувам по-кристално, както е с Audeze LCD-2 ($995) например. Но като че ли само със съвременен студиен джаз имах нужда от по-бистър звук. С попмузика (Waldeck, Zeebee, Lana Del Rey, Eminem и т.н.) няма и помен от мътнота, и странно, но с класика също. Важно уточнение: когато пиша това имам предвид звука на EB-33 плюс Fiio E17 Alpen, който има по-мътен звук от други портативни слушалкови устройства. Предполагам, че с нещо като AudioQuest DragonFly 1.2 нещата ще стоят по-различно.

myhifi.org musical fidelity eb 33 6

 

Инструментите са добре разделени, триизмерни, в това отношение слушалките се родеят с доста по-скъпи околоушни слушалки. Няма нищо общо с омазания звук на евтините тапи. Т.е. с EB-33 можете да слушате джаз и класика, и да разчитате, че ще чуете чинели, пиано, контрабас или цигулки като отделни инструменти в пространството.

Сцената е нормално голяма, отделни звуци излизат извън пределите на слушалките.

Вече говорих за тоналния баланс, но понеже басът е невралгична точка за тапите му отделям специално внимание: без да съм слушал много модели забелязах, че в повечето случаи при тапите той или е в излишък, или липсва. С EB-33 ми е точно. Хип-хопът не звучи вулгарно, нито тънко, концертите на Бетовен не бумтят брутално, но и не са без фундамент. Бас-маниаците ще искат още, обаче те си имат специален бранд слушалки (Sony). Качеството на ниските е добро, релеф има. Лично на мен в някои песни ми се ще още повече от тази „подправка”, но познавам аудиофили, които бягат от бас като дявол от тамян. Чудни хора.

Тембралните способности и детайла са добри. Не се шашнах от реализъм в гласа на Алиса Бурмистрова в клипа на “Молитвенная” на Ленинград, както с беше KZ ATE, но гласът на Ayo в “Joyful” и женският вокал от “Balroom Stories” на Waldeck (FLAC-ове от компютъра) бяха живи. “Humans & Places” на Ulrich Drechsler и Tord Gustavsen го чух с всичките подробности в ударните и контрабаса, и чувството за пространственост на записа, което се проявява само с по-претенциозни озвучителни тела. 3-ти цигулков концерт на Max Bruch (Jack Liebeck, Martyn Brabbins, BBC Scottish Symphony Orchestra,24bit/96kHz) е с добър детайл и разделение на инструментите в оркестъра, цигулката е гладка, с прекрасен тембър и отекване в залата. Единствено имам нужда от по-голяма сцена, защото се чувствам неестествено с цял оркестър, наместен между ушите ми.

Сборих ги набързо със супербюджетните SONY MDR-EX15LP и няма място за сравнение – освен, че са по-равни, EB-33 имат по-добро разделение на инструментите, по-бистра звукова картина и по-широка сцена.

myhifi.org musical fidelity eb 33 7

 

EB-33 са сериозни слушалки и препоръчвам ползване с портативен усилвател или поне телефон с добър слушалков изход. От дупката на компютъра или нисък клас телефон няма да постигнете пълния им потенциал.

 


И накрая

Спрете да четете за момент и се заслушайте в звуците около себе си... Предполагам, че чувате гласове, шум от хората, сградата или града. Харесват ли ви тези звуци? Знам, че въпросът е странен. Странен е, защото звуците около нас не са ефектни, наистина няма какво да ни хареса. Те са това, което са. Целта на аудио производителите (поне по-голямата част) е постигане на висока вярност, т.е. пресъздаване на естествения звук на инструменти, гласове и природни звуци. Залитанията по звукови ефекти (бас, огромна сцена, звънтящи високи) са всъщност отклонения от високата вярност, „подправки” към естествения звук, запечатан в записите. В този ред на мисли, EB-33 са едни верни слушалки. Те не оцветяват музиката, не я „подправят”, звучат правилно. Без да впечатляват със свръхестествени качества, те са съвсем естествени, карат те да забравиш, че ги има. Ценя способността на аудиокомпонентите да изчезнат и вярвайте ми, малко са тези, които го могат. Всъщност не се сещам за други слушалки до 200лв. с толкова неутрален звук. Ще се харесат на всички, които искат достоверност даже от портативното си аудио.

 

Плюсове


- неоцветен, контролиран звук
- качествена изработка
- достатъчно чувствителни, за да се слушат с всякакъв източник на нормални нива


Минуси


- на някои може да им се сторят тежки
- в комплекта няма допълнителни силиконови накрайници

 

Ю.Александров

 

 

myhifi.org musical fidelity eb 33 17

myhifi.org musical fidelity eb 33 19

myhifi.org musical fidelity eb 33 18

myhifi.org musical fidelity eb 33 20

myhifi.org musical fidelity eb 33 2

myhifi.org musical fidelity eb 33 3

myhifi.org musical fidelity eb 33 4

myhifi.org musical fidelity eb 33 5

myhifi.org musical fidelity eb 33 8

myhifi.org musical fidelity eb 33 13

myhifi.org musical fidelity eb 33 14

myhifi.org musical fidelity eb 33 9

myhifi.org musical fidelity eb 33 15

myhifi.org musical fidelity eb 33 16

myhifi.org musical fidelity eb 33 21

myhifi.org musical fidelity eb 33 22