Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
От какво слушате музика?
От какво слушате музика?
Трябва да изберете поне един отговор!

Слушалки FiiO EX1

myhifi.org Fiio EX1 10

 

Създадени едва през 2007г., FiiO Electronics Technology нахлуха мощно в света на аудиото, използвайки първите признаци на зараждащата се световна мания по слушалките. Спомням си, че когато преди 5-6 години ровех в head-fi за препоръки относно качествен USB дак със слушалков усилвател, изборът се свеждаше до 2-3 марки, едната от която беше Fiio. Китайците бяха спечелили хората с приятен звук, прилично качество и ниски цени. Впоследствие половин Азия реши, че може да докопа парче от баницата и светът се наводни със слушалкова електроника, към която макар и късно се прибавиха и изделия на големите западни фирми за аудио техника. Конкуренцията обаче не успя да избута Fiio от пазара и до днес те си останаха един от авторитетите в областта на мобилните слушалкови системи.

Ритъмът на пазара на слушалки е такъв, че трябва непрекъснато да пускаш нещо ново и FiiO не може да не участват в надпреварата за джобовете на потребителите. Продуктите им постоянно се множат, жизненият цикъл е кратък, няколко месеца след пускането се обновяват, а след това заменят от следващ модел. След като години наред произвеждаха само слушалкови усилватели и комбинации от дак+слушалков усилвател, Fiio се метнаха в набиращия скорост пазар на мобилни плеъри, с преди няколко месеца пуснаха и първия си модел слушалки EX1.

myhifi.org Fiio EX1 1

 

Преди време бях приятно изненадан, че FiiO вече се внасят в България и от тогава редовно минавам през магазина, в който се продават, за да гледам какво има в наличност.

Наличностите са големия проблем на българския хай-фи пазар. На хартия в страната ни са представени всички световни марки за аудио техника, на практика можеш да чуеш само нищожна част от нещата. Пазарът е почти мъртъв, хората купуват по интернет. А дали пазарът го няма, защото купуваме онлайн или купуваме онлайн, защото в България няма техника, е като въпроса за кокошката и яйцето. Над него трябва да мислят вносителите.

Аз казвам всичко това, за да изразя удоволствието си, че в Plesio, където се продава марката FiiO, има наличности. Присъстват всички продукти на фирмата, дори тези слушалки, които излязоха преди два месеца. Реших, че е добре да взема нещо за проба и избрах да започна с най-новото – EX1 (199лв.).

EX1 не са собствена разработка на фирмата. Като първи фирмени слушалки FiiO са избрали да ребрандират Titan 1, един от най-популярните модели на китайската фирма за слушалки DUNU. DUNU са основани през 1994 и през първите години работят като подизпълнител на различни големи компании за слушалки. По-късно започват да пускат свои собствени модели и към момента в листата им се виждат 12 вида тапи с различна конструкция.

EX1 са динамични слушалки с 13 милиметрова титанова диафрагма, изработена чрез нанотехнологии на DUNU. Корпусите на слушалките са от дуралуминий, полуотворен модел. Кабелите имат по 42 проводника от безкислородна мед, обвити с кевларени влакна, за да се осигури повече здравина. Чувствителността на е 102dB/mW, импедансът е 16Ω, теглото 18гр.

04

 


На живо

Изработката е добра – изглеждат силидни, кабелът - не особено гъвкав - също изглежда солиден. Конекторът и капсулата, където се разделя кабела са алуминиеви и с добра сглобка. Слушалките идват с пластмасова кутийка за пренасяне и съхранение, в която се намират допълнителните силиконови накрайници.

Изолация от външни шумове е важно изискване за много хора. Искам да подчертая че с EX1 излолацията не е добра. Човешки говор не пречи, но когато ходиш по улицата чуваш колите, което обаче според мен е здравословно. Аз съм колоездач и ако някога реша да карам със слушалки, нещо такова ще е опрималния вариант между звук и чувствителност към външната среда. Според мен музиката с EX1 не страда от слабата изолация, спокойно слушах Calssic FM от FM радиото на телефона си, ходейки по улицата.

По време на тестовете като източници на сигнал ползвах лаптоп Sony Vaio VGN-FW21E, дак/слушалков усилвател FiiO E17 Alpen и телефон LG G4.
Музиката – предимно lossless музика с Jriver MC20, малко Spotify и Youtube.

myhifi.org Fiio EX1 2

 

Звук

След няколко часа разработване, в които се случиханякои промени, EX1 се превръщат в това, което са – балансирани слушалки с лек пик във високите среди. В интернет попаднах на ревюта, в които се твърди, че имат U-образна АЧХ, но аз усетих такова нещо с нито едно от трите устройства, с които ги слушах. Единствената неравност в АЧХ, която усещам, е едно повдигане във високите среди. Там има и лека грапавост, която прави цигулките малко по-зърнести, чинелите малко по-изпъкнали и гласовете в някои песни една идея по-сибилантни, но при всички случаи е много далеч от дразнещото. Тоновете, изсвирени от инструментите не преливат така плавно един в друг, както е на живо, а са някак отделени, "квантувани" в мелодията. Но това е ефект, който ми прави впечатление само когато слушам някои записи с FiiO E17 Alpen, с другите източници не се забелязва толкова ясно.

Сцената е голяма. Местоположението на слушалките не се усеща, звуците обикновено се чуват зад тях, с по-добри записи излизат далеч встрани. Реверберациите на залата в „Concert for Violin And Orchestra in D minor” на Сибелиус (Gioseppe Sinopoli, Gil Shaham, Philharmonia Orchestra) се чуват далеч извън главата даже когато слушам директно от саундкартата на лаптопа! Откъм сцена EX1 са шампион сред тапите, които съм слушал.

Разделението на инструменти е върховно. Инструментите са обособени и добре оформени в пространството. Докато пиша това слушам "Humans&Places" на Ulrich Drechsler и Tord Gustavsen, съвременен джаз с прекрасен запис, чувам чителите, кларинета и пианото като триизмерни пълнокръвни инструменти, разположени на разстояние един от друг. При това, забележете, слушам директно от лаптопа! Според мен по отношение на разделение на инструментите EX1 се равняват на много по-скъпи околоушни слушалки.

Звукът е неоцветен и прозрачен. Няма и помен от мътнотата, която имат евтините тапи.

Резолюцията е отлична. Това, което до сега не съм го чул от нито едни тапи – детайли в струнната секция на оркестър, с тези се усеща с лекота. Тембърът на инструменти и гласове също е отличен.

Вокалите - живи. Няма какво да обяснявам повече. Независимо от източника, ще имате живи вокали.

Бързината – EX1 са бързи колкото ортодинамичните ми Audeze LCD-2 rev.2. Смело твърдение, но потвърждавам – това са едни от най-бързите динамични слушалки въобще, които съм чувал. Щеше да ми е интересно да ги сравня със Sennheiser HD800, но ги нямам подръка.

Междинно обобщение: голяма прозрачна сцена + детайлност + тембър + разделение на инструменти + бързина = жестоки слушалки за всякаква акустична музика. Феновете на джаз, класика, етно, соул и въобще феновете на по-взискателните стилове смело могат да опитат тези тапички и гарантирам, че няма да останат разочаровани.

myhifi.org Fiio EX1 6

 

Басът е релефен. Успешно минаха теста с "Dog Trot" от албума "Sax Pax for a Sax" на Moongod и "Splitting The Atom" от "Heligoland" на Massive Attack – всички детайли в ниските се чуват прекрасно.

Освен това са адски ритмични. Атаката в ниските е страхотна – така се изкефих от ударен бас с първите парчета на Parov Stelar от албума "The Art Of Sampling", че още първата вечер не издържах исподелих във Facebook "Тия слушалки ритат като кон.". Така е. Тия слушалки те карат да тактуваш, а с някои електронни парчета направо ти къртят главата. Виждал съм тийнейджъри да танцуват по улицата докато слушат музика, е тези слушалки имат горе-долу такъв ефект върху мен.

Количеството на баса: Изискванията към количеството на баса при големите слушалки и при тапите не са еднакви. С тапи хората имат нужда от повече бас. Защо е така, все още нямам отговор. EX1 звучат плътно,има достатъчно плътност в ниските среди или високия бас. Но разбирам, че за много хора линейният бас означава недостатъчен бас. Приятели, които си купиха доста похвалените от мен KZ ATE споделят, че басът им е малко, макар на мен да ми беше достатъчен. За това още от сега казвам, на хора с нужда от много бас може да им се наложи да го напомпат с еквилайзър. Иначе слушалките слизат много надолу. Ниските в Marakesh на Peace Orchestra слизат доста под 30Hz и с EX1 бяха представени отлично в пълния си обем, точно както ги чувам с Audeze LCD-2, които имат линеен бас чак до 5Hz.

 

Комбиниране с източници

В потрес съм от това, което чух директно от звуковата карта на компютъра. Не съм допускал, че тя може да дава толкова детайлен и прозрачен звук! Спокойно слушам оркестрова музика и джаз, които са с детайл, сцена и прозрачност. Явно трябваха по-чувствителни слушалки, за да усетя, че звуковата карта на лаптопа не е толкова безумно зле.

Комбинацията с телефона LG G4 има по-специфичен характер: високите са леко завалени, а басът повдигнат. Звукът е мек, спокоен. На феновете на прозрачното звучене може да им се стори, че е прекалено басово и заглушено. Слушах го с FM радио, FLAC-ове и mp3-ки, слушалките свирят плътно, с акцент в ниските среди. На мен ми харесва, аз обичам музиката да има повече плътност отдолу.

Странното е, че EX1 най-малко ми харесаха с роднината си Fiio E17 Alpen. Въпреки прекрасните детайли и контрол, акцентът вив високите среди се чува най-ясно с него. Цигулките в концерта на Сибелиус, който споменах по-нагоре, са доста грапави, липсва ми плавните преходи между нотите. Басът с Е17 е много стегнат и ударен, но като количество отстъпва на вариантите с лаптопа и LG G4.

myhifi.org Fiio EX1 9

 

В сравнение с други слушалки

Не съм правил директно сравнение с нищо от същия ценови клас.

В нас разполагах с LG Quadbeat 3 и Sony MDR-EX15LP.

EX1 имат повече контрол, по-линейни са от LG Quadbeat 3, имат повече бас и ниски среди, сцената им е много по-голяма.

Sony MDR-EX15LP са с доста по-мътни среди, маниатюрна сцена в сравнение с EX1, басът на сонитата е доста повече, но за сметка на това няма толкова ударност и детайл, колкото на EX1.

Мисля, че превъзходството на EX1 над тези два чифта слушалки е безспорно.

 

В заключение

Единствената забележка, която имам към FiiO EX1 е това, че с някои записи има лека грапавост във високите и преходите между тоновете не са така плавни, колкото при други слушалки. Останалото: голяма прозрачна сцена, добре оформени инструменти, тембър, реализъм с акустична музика, много ударен и детайлен бас – слушалки, които смело мога да нарека аудиофилски. Особено впечатлен съм от това, което чух директно от звуковата карта на компютъра си. През нас са минали десетки чифтове слушалки и нито едни не са звучали толкова добре директно от лаптопа. Мисля, че с EX1 можете да направите първите си стъпки към истинския звук даже без специален дак или слушалков усилвател. Но имайте предвид, че те ще им помогнат да станат и още по-добри!

 

myhifi.org Fiio EX1 a 1

myhifi.org Fiio EX1 a 2

myhifi.org Fiio EX1 a 3

myhifi.org Fiio EX1 a 4

myhifi.org Fiio EX1 3

myhifi.org Fiio EX1 4

myhifi.org Fiio EX1 5

myhifi.org Fiio EX1 7

myhifi.org Fiio EX1 8

myhifi.org Fiio EX1 10