Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Давате ли пари за музика?
Давате ли пари за музика?
Трябва да изберете поне един отговор!

Слушалки AudioQuest NightHawk

myhifi.org audioquest nighthawk 14

 

AudioQuest NightHawk, спецификации:

• Impedance: 25 ohms
• Sensitivity: 100dBSPL/mW
• Power Handling: 1.5W
• Driver: 50mm Dynamic | Biocellulose Diaphragm | 1.2T Split-Gap Motor

AudioQuest NightHawk (1299лв.) са околоушни, полуотворени слушалки. “Полутоворени” означава 3D принтирана решетка, конструирана така, че да резонира минимално и да разпръсква звука, идващ от говорителите вместо да го отразява обратно и по този начин да влияе на представянето им. Отворите на решетката са разположени така, че можете да ги забележите само гледайки под определен ъгъл. Според AudioQuest дизайнът на решетката e заимстван от структурата на крилете на пеперудите, които имат подобна структура.

Кутиите на слушалките са направени от материал, наречен Liquid Wood (Tечно дърво), състоящ се от лигнин, естествени фибри, гума и восък. Материалът e екологичен и може да се излива във форми, от които се правят слушалките. Покритието, което го защитава също е екологично и се отличава от традиционните лакове, използвани в този вид техника.

myhifi.org audioquest nighthawk 1

 

AudioQuest NightHawk на живо

AudioQuest NightHawk са едни от най-красивите слушалки, на които съм попадал. Десенът на кутиите наподобява махагон, повърхностите са лакирани, формата е футуристична, кожата на падовете и диадемата е качествена, текстилната обвивка на кабела и шината, която минва над главата, изглежда луксозно. Не са най-удобните слушалки за моята глава, притискането от горе е една идея повече, но се усеща само в първия момент. След това забравяш за тях и въпреки, че слушах часове наред, не усетих дискомфорт и желание да ги сваля.

Интересна подробност: въпреки че слушалките се водят полуотворени, ми направи впечатление добрата изолация от външни шумове. Има затворени слушалки, които изолират по-зле.

Дългогодишен слушалкаджия съм и не мога да не обърна внимание на една подробност: преходника от 3.5мм към 6.3мм жак. Това е най-красивият преходник, който съм виждал. Контактните части са изработени от сребро (вижда се на снимката), а тази, която се хваща, е боядисана и лакирана като конекторите на кабелите Аудиокуест. Даже при много по-скъпи слушалки не съм срещал такова внимание към този детайл.

myhifi.org audioquest nighthawk 3

 

Системата

Лаптоп Sony Vaio VGN-FW21E

AudioQuest JitterBug

Oyaide NEO d+ Class S USB Cable (2.0m)

JLSounds AKM AK4495S-based DAC

източник Eagle Cable Condor MC-3.1 RCA cables (1.0m)

усилвтел Violectric HPA V200

дак/усилватели: AudioQuest DragonFly и Fiio E17 Alpen

телефон LG G4 (H815)

Музика

Youtube, Spotify, lossless:

Marcus Miller, “Silver Rain”
Massive Attack, “Heligoland”
Moondog, “Sax Pax For A Sax”
Ayo, “Joyful”
Ella Fidgerald & Louis Armstrong, “Ella&Louis”
Dave Brubeck, “Take Five”
Dusko Goykovich, “Samba Tzigane”
Igor Stravinsky, “Petrushka” (Eric Kujawsky, Redwood Symphony Orchestra)
Jean Sibelius, Violin Concerto in D minor (Gil Shaham, Giuseppe Sinopoli)
Beethoven, Piano Concerto #3 (Ikuyo Nakamichi, Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen)
Max Bruch, Violin Concerto #1 (Jasha Heifetz, Sir Malcolm Sargent)
Max Bruch, Violin concerto #3 (Jack Liebeck, Martyn Brabbins, 24bit/96kHz)

и др.

 

Революция?

Когато оценявам аудио компоненти винаги започвам със слушането. Не чета чужди мнения, нито обяснения от създателите, за да не се влияя от прочетеното.

Вече бях готов с онази част от текста, описваща звука на AudioQuest NightHawk, когато започнах да търся информация за тях и попаднах на този линк: http://personal.audioquest.com/nighthawk-measurements

В него доста подробно са описани конструкторските идеи в тези слушалки. Ако сте достатъчно търпеливи, ще прочетете, че на практика няма детайл от конструкцията на динамичния драйвър, който да не е ревизиран. Скайлар Грей, създателят на AudioQuest NightHawk, започва от нулата чрез използване на нови материали, промени в конструкцията на шасито, магнитите, звуковата бобина, закрепването на мембраната и самата мембрана.

Мембраните на говорителите на AudioQuest NightHawk са от биоцелулоза, вместо от типичния за този вид говорители милар.

myhifi.org audioquest nighthawk 16

 

Може би най-любопитното в горния линк е смелото предефиниране на теориите, които стоят зад настройката на тоналния баланс на слушалките - постулати, установени още през 70-те години на миналия век. Екипът на Аудиокуест поставя под въпрос не само съществуващите методи за настройка на слушалки, но и стандартите за измерване и даже методите за настройка на измервателната апаратура, използвана при тунинга на слушалкови драйвъри.

Търсените резултати от този радикален подход към говорителя са няколко: на първо място естествена детайлност на звука; на второ избягване на изкуственото (според Аудиокуест) повдигане на среди и високи, резултат от неадекватна (пак според Аудиокуест) настройка на измервателната апаратура и на трето, специфична крива в нискочестотната област, имитираща поведението на звука около човешкото тяло в нормални помещения.
Дали „революцията” на Скайлар Грей успява да постигне целите си, ще видите в тази част от текста, в която описвам звука. Пак повтарям, всичко по-надолу е писано преди да рагледам теорията зад AudioQuest NightHawk.

 

Звук

AudioQuest NightHawk са слушалки с характер. В началото бях изненадан от масивен, "сочен" звук с доминиращи ниски. Трябваше ми известно време, за да се адаптирам и да почна да виждам и други характерни особености като меките, естествени, неагресивни среди и високи, и плавните преходи на тоновете.

Трябва да започна с баса: басът не е безвкусно много като при тийнейджърските сонита от техномаркетите, но е силно изразен, а повдигането започва още от долните среди – някъде около 500Hz и продължава чак до най-ниските. Инструментите, които свирят в средите, са доста плътни: цигулката на Гил Шахам в 3-я цигулков концерт на Сибелиус на моменти прилича на чело, пианото на Накамичи в 3-я концерт за пиано на Бетовен е адски масивно, бас-кларинетът на Улрих Дрехслер е... БАС-кларинет (след толкова години слушане на негови албуми, чак сега проверих, че наистина свири не на обикновен, а именно на бас-кларинет).

Басът е ударен и с добра резолюция. Издържа с отличен всички тестове, на които го подложих, всички парчета, от "Heligoland" на Massive Attack до „Sax Pax for a Sax” на Moodnog разхриха напълно богатството на детайли в ниските. С електроника е направо покъртителен - плътен, ударен, задоволяващ.
Единственият проблем, който хванах в ниските, е бързината – атаката не е толкова рязка, създава първончалано впечатление за липса на детайл и лека мътнота. Което, както казах, въобще не е така.

Средите са много плътни, инструментите и гласовете са доста наситени отдолу.

myhifi.org audioquest nighthawk 12

 

Гласовете са изключително реалистични, може би едни от най-добрите слушалки за вокална музика, които са ми попадали. Дали е модерен женски вокал като Ayo или 60-арски записи на Louis Armstrong, няма значение, присъствието е покъртително.

Сцената е малка. Доколкото си спомням, само при Сибелиус и ремиксите на Gotan Project чух леко излизане на звуци извън пределите на говорителите. Останалата музика се случва в главата, между говорителите.

Разделението на инструментите отстъпва на шампионите в проектиране на звукови образи като Sennheiser HD800, скъпите планарни и електростатични слушалки. С AudioQuest NightHawk няма да се шашнете от обособени и присъствени акустични инструменти чинели, барабани и гласове, ще ги чуете в единен ансамбъл с цялата музика.

Високите. През първите минути с тези слушалки имах впечатлението за дефицит на високи. Докато не се вслушах и не разбрах, че чувам абсолютно всички детайли. Разтежението нагоре е отлично и даже най-високите тонове на цигулките се чуват ясно, когато ги потърсиш. Проблемът с първоначалното впечтление за липса на високи идва от тоналния баланс, в който натежават ниските. Мекотата на високите, в съчетание с него ги прави незабележими на моменти. Всъщност за дефицит на високи не знам дали ще си помисли някой, който слуша съвременни жанрове. С попмузика или рок не се сещаш да искаш по-ярки високи. Все пак чувството за детайлност страда, от тези особености на високите.

myhifi.org audioquest nighthawk 7

 

При AudioQuest NightHawk ми беше интересно да попадна отново на „бавни” слушалки след раздялата със Sennheiser HD-650 преди десетина години. От тогава слушам само „бързаци” като AKG K701, електростатици и ортодинамици. AudioQuest NightHawk са бавни - атаката на звука, не е толкова рязка, а това отнема донякъде от реализма, чува се най-добре при „метални” инструменти като чинели или китари, липсва им рязкост. С пиано например се запазва енергията на инструмента, но ударите на чукчетата по струните не са твърди като при други слушалки и колони.

Динамиката на AudioQuest NightHawk ме изненада приятно. 3-тия концерт на Бетовен го слушам почти всеки ден от няколко седмици. И тези слушалки ми го поднесоха с повече динамичен размах от колонната система или Audeze LCD-2.

 

Сравнения с други слушалки

Проведох сравненията с помощта на Violectric HPA V200, който дава възможност за успоредно включване на два чифта слушалки.

Audeze LCD-2 ($995) са доста по-скъпи, но и по-добри в почти всяко отношение – бързина, бистрота, големина на сцената, разделение на инструменти, реализъм и т.н. AudioQuest NightHawk обаче имат по-ударен бас и по-голям динамичен размах, освен това са много по-чувствителни.
Sennheiser HD-518 (253лв.) имат подобен тонален баланс. AudioQuest NightHawk са с по-естествени високи, по-бистри, по-реалистични с човешки гласове, имат повече и по-въздействащ бас. Зенхайзерите са едни гърди напред като големина на сцената и бързина. Чувствителността на двата модела е еднаква, не долових разлика в нивата.

Съжалявам, че не успях да взема за директно сравнение JVC Victor HP-DX1000 ($675), това са слушалките, на които AudioQuest NightHawk ми напомнят най-много.

myhifi.org audioquest nighthawk 8

 

Съчетаване с източници

AudioQuest NightHawk са изключително толерантни към източниците. Причините вероятно са на първо място високата чувствителност и на второ, липсата на прекалена аналитичност. Естествено, разлики между дупката на телефона и слушалков усилвател за 1400лв. се чува ясно, но слушателят не страда от драстичен срив в качеството на музиката.

С телефона LG G4 слушах както lossless файлове, така и Youtube. Аз не слушам силно и никога не се наложи да достигна максимума на телефона. FLAC-албума “The Princess” на Parov Stelar го чух ясно, детайлно, с въздействащ бас. Най-тежкия тест, на който подлагам слушалките през телефона си, е концертното изпълнение на “Orgasmatron” от Sepultura на концерта в Барселона през 1992г. Ужасно видео в Youtube. С AudioQuest NightHawk звучеше и по-силно, и плътно, отколкото с всички други слушалки, които съм пробвал до момента.

Както казах, разликите между различните изтичници не бяха фрапиращи, за това няма да се спирам на всеки по отделно. Най-много ми допадна съчетанието с Fiio E17 Alpen, който вля най-много енергия в средите и високите.

 

Заключение

AudioQuest NightHawk са слушалки с плътно звучене и умерен акцент в ниските. Средите са гладки, високите меки, детайлите ненатрапчиви. Мога да резюмирам звука с една дума: естествен. Тази неаналитичност в съчетание с високата чувствителност правят AudioQuest NightHawk толерантни към източниците и качеството на музикалния материал. Тези, които търсят в слушалките свръхпрецизно или свръхреалистично преживяване, няма да харесат такъв подход към музиката.

Не сравних директно AudioQuest NightHawk с друг модел в същия ценови клас, но имам представа от конкуренцията. За 1200+лв. очаквам слушалките да имат по-прозрачна, по-голяма сцена и по-добро разделение на инструментите.

Един от дребните признаци, които показват къде се целят създателите на едни слушалки, е използвания конектор на кабела. В случая имаме малък, 3.5мм стерео-жак, което говори, че слушалките са ориентирани главно към портативни източници - мобилни плеъри, мобилни усилватели и телефони. Мисля, че характера на звука потвърждава това.

Прекарах много часове с AudioQuest NightHawk, слушах всякаква музика, с всякакво качество, от различни източници. И въпреки че имам забележки към някои особености на звука, ми доставиха голямо удоволствие. С едно изречение: това са слушалки за хора, които искат естествен, ясен, динамичен звук с всякакви стилове, при всякакви обстоятелства, без наливане на пари в скъпо оборудване.

 

myhifi.org audioquest nighthawk 2

myhifi.org audioquest nighthawk 11

myhifi.org audioquest nighthawk 10

myhifi.org audioquest nighthawk 45

myhifi.org audioquest nighthawk 4

myhifi.org audioquest nighthawk 5

myhifi.org audioquest nighthawk 6

myhifi.org audioquest nighthawk 9

myhifi.org audioquest nighthawk 15

myhifi.org audioquest nighthawk 13

myhifi.org audioquest nighthawk 12