Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Какъв формат е музиката, която слушате?
Какъв формат е музиката, която слушате?
Трябва да изберете поне един отговор!

Слушалки AudioQuest NightHawk

myhifi.org audioquest nighthawk 14

 

AudioQuest NightHawk, спецификации:

• Impedance: 25 ohms
• Sensitivity: 100dBSPL/mW
• Power Handling: 1.5W
• Driver: 50mm Dynamic | Biocellulose Diaphragm | 1.2T Split-Gap Motor

AudioQuest NightHawk (1299лв.) са околоушни, полуотворени слушалки. “Полутоворени” означава 3D принтирана решетка, конструирана така, че да резонира минимално и да разпръсква звука, идващ от говорителите вместо да го отразява обратно и по този начин да влияе на представянето им. Отворите на решетката са разположени така, че можете да ги забележите само гледайки под определен ъгъл. Според AudioQuest дизайнът на решетката e заимстван от структурата на крилете на пеперудите, които имат подобна структура.

Кутиите на слушалките са направени от материал, наречен Liquid Wood (Tечно дърво), състоящ се от лигнин, естествени фибри, гума и восък. Материалът e екологичен и може да се излива във форми, от които се правят слушалките. Покритието, което го защитава също е екологично и се отличава от традиционните лакове, използвани в този вид техника.

myhifi.org audioquest nighthawk 1

 

AudioQuest NightHawk на живо

AudioQuest NightHawk са едни от най-красивите слушалки, на които съм попадал. Десенът на кутиите наподобява махагон, повърхностите са лакирани, формата е футуристична, кожата на падовете и диадемата е качествена, текстилната обвивка на кабела и шината, която минва над главата, изглежда луксозно. Не са най-удобните слушалки за моята глава, притискането от горе е една идея повече, но се усеща само в първия момент. След това забравяш за тях и въпреки, че слушах часове наред, не усетих дискомфорт и желание да ги сваля.

Интересна подробност: въпреки че слушалките се водят полуотворени, ми направи впечатление добрата изолация от външни шумове. Има затворени слушалки, които изолират по-зле.

Дългогодишен слушалкаджия съм и не мога да не обърна внимание на една подробност: преходника от 3.5мм към 6.3мм жак. Това е най-красивият преходник, който съм виждал. Контактните части са изработени от сребро (вижда се на снимката), а тази, която се хваща, е боядисана и лакирана като конекторите на кабелите Аудиокуест. Даже при много по-скъпи слушалки не съм срещал такова внимание към този детайл.

myhifi.org audioquest nighthawk 3

 

Системата

Лаптоп Sony Vaio VGN-FW21E

AudioQuest JitterBug

Oyaide NEO d+ Class S USB Cable (2.0m)

JLSounds AKM AK4495S-based DAC

източник Eagle Cable Condor MC-3.1 RCA cables (1.0m)

усилвтел Violectric HPA V200

дак/усилватели: AudioQuest DragonFly и Fiio E17 Alpen

телефон LG G4 (H815)

Музика

Youtube, Spotify, lossless:

Marcus Miller, “Silver Rain”
Massive Attack, “Heligoland”
Moondog, “Sax Pax For A Sax”
Ayo, “Joyful”
Ella Fidgerald & Louis Armstrong, “Ella&Louis”
Dave Brubeck, “Take Five”
Dusko Goykovich, “Samba Tzigane”
Igor Stravinsky, “Petrushka” (Eric Kujawsky, Redwood Symphony Orchestra)
Jean Sibelius, Violin Concerto in D minor (Gil Shaham, Giuseppe Sinopoli)
Beethoven, Piano Concerto #3 (Ikuyo Nakamichi, Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen)
Max Bruch, Violin Concerto #1 (Jasha Heifetz, Sir Malcolm Sargent)
Max Bruch, Violin concerto #3 (Jack Liebeck, Martyn Brabbins, 24bit/96kHz)

и др.

 

Революция?

Когато оценявам аудио компоненти винаги започвам със слушането. Не чета чужди мнения, нито обяснения от създателите, за да не се влияя от прочетеното.

Вече бях готов с онази част от текста, описваща звука на AudioQuest NightHawk, когато започнах да търся информация за тях и попаднах на този линк: http://personal.audioquest.com/nighthawk-measurements

В него доста подробно са описани конструкторските идеи в тези слушалки. Ако сте достатъчно търпеливи, ще прочетете, че на практика няма детайл от конструкцията на динамичния драйвър, който да не е ревизиран. Скайлар Грей, създателят на AudioQuest NightHawk, започва от нулата чрез използване на нови материали, промени в конструкцията на шасито, магнитите, звуковата бобина, закрепването на мембраната и самата мембрана.

Мембраните на говорителите на AudioQuest NightHawk са от биоцелулоза, вместо от типичния за този вид говорители милар.

myhifi.org audioquest nighthawk 16

 

Може би най-любопитното в горния линк е смелото предефиниране на теориите, които стоят зад настройката на тоналния баланс на слушалките - постулати, установени още през 70-те години на миналия век. Екипът на Аудиокуест поставя под въпрос не само съществуващите методи за настройка на слушалки, но и стандартите за измерване и даже методите за настройка на измервателната апаратура, използвана при тунинга на слушалкови драйвъри.

Търсените резултати от този радикален подход към говорителя са няколко: на първо място естествена детайлност на звука; на второ избягване на изкуственото (според Аудиокуест) повдигане на среди и високи, резултат от неадекватна (пак според Аудиокуест) настройка на измервателната апаратура и на трето, специфична крива в нискочестотната област, имитираща поведението на звука около човешкото тяло в нормални помещения.
Дали „революцията” на Скайлар Грей успява да постигне целите си, ще видите в тази част от текста, в която описвам звука. Пак повтарям, всичко по-надолу е писано преди да рагледам теорията зад AudioQuest NightHawk.

 

Звук

AudioQuest NightHawk са слушалки с характер. В началото бях изненадан от масивен, "сочен" звук с доминиращи ниски. Трябваше ми известно време, за да се адаптирам и да почна да виждам и други характерни особености като меките, естествени, неагресивни среди и високи, и плавните преходи на тоновете.

Трябва да започна с баса: басът не е безвкусно много като при тийнейджърските сонита от техномаркетите, но е силно изразен, а повдигането започва още от долните среди – някъде около 500Hz и продължава чак до най-ниските. Инструментите, които свирят в средите, са доста плътни: цигулката на Гил Шахам в 3-я цигулков концерт на Сибелиус на моменти прилича на чело, пианото на Накамичи в 3-я концерт за пиано на Бетовен е адски масивно, бас-кларинетът на Улрих Дрехслер е... БАС-кларинет (след толкова години слушане на негови албуми, чак сега проверих, че наистина свири не на обикновен, а именно на бас-кларинет).

Басът е ударен и с добра резолюция. Издържа с отличен всички тестове, на които го подложих, всички парчета, от "Heligoland" на Massive Attack до „Sax Pax for a Sax” на Moodnog разхриха напълно богатството на детайли в ниските. С електроника е направо покъртителен - плътен, ударен, задоволяващ.
Единственият проблем, който хванах в ниските, е бързината – атаката не е толкова рязка, създава първончалано впечатление за липса на детайл и лека мътнота. Което, както казах, въобще не е така.

Средите са много плътни, инструментите и гласовете са доста наситени отдолу.

myhifi.org audioquest nighthawk 12

 

Гласовете са изключително реалистични, може би едни от най-добрите слушалки за вокална музика, които са ми попадали. Дали е модерен женски вокал като Ayo или 60-арски записи на Louis Armstrong, няма значение, присъствието е покъртително.

Сцената е малка. Доколкото си спомням, само при Сибелиус и ремиксите на Gotan Project чух леко излизане на звуци извън пределите на говорителите. Останалата музика се случва в главата, между говорителите.

Разделението на инструментите отстъпва на шампионите в проектиране на звукови образи като Sennheiser HD800, скъпите планарни и електростатични слушалки. С AudioQuest NightHawk няма да се шашнете от обособени и присъствени акустични инструменти чинели, барабани и гласове, ще ги чуете в единен ансамбъл с цялата музика.

Високите. През първите минути с тези слушалки имах впечатлението за дефицит на високи. Докато не се вслушах и не разбрах, че чувам абсолютно всички детайли. Разтежението нагоре е отлично и даже най-високите тонове на цигулките се чуват ясно, когато ги потърсиш. Проблемът с първоначалното впечтление за липса на високи идва от тоналния баланс, в който натежават ниските. Мекотата на високите, в съчетание с него ги прави незабележими на моменти. Всъщност за дефицит на високи не знам дали ще си помисли някой, който слуша съвременни жанрове. С попмузика или рок не се сещаш да искаш по-ярки високи. Все пак чувството за детайлност страда, от тези особености на високите.

myhifi.org audioquest nighthawk 7

 

При AudioQuest NightHawk ми беше интересно да попадна отново на „бавни” слушалки след раздялата със Sennheiser HD-650 преди десетина години. От тогава слушам само „бързаци” като AKG K701, електростатици и ортодинамици. AudioQuest NightHawk са бавни - атаката на звука, не е толкова рязка, а това отнема донякъде от реализма, чува се най-добре при „метални” инструменти като чинели или китари, липсва им рязкост. С пиано например се запазва енергията на инструмента, но ударите на чукчетата по струните не са твърди като при други слушалки и колони.

Динамиката на AudioQuest NightHawk ме изненада приятно. 3-тия концерт на Бетовен го слушам почти всеки ден от няколко седмици. И тези слушалки ми го поднесоха с повече динамичен размах от колонната система или Audeze LCD-2.

 

Сравнения с други слушалки

Проведох сравненията с помощта на Violectric HPA V200, който дава възможност за успоредно включване на два чифта слушалки.

Audeze LCD-2 ($995) са доста по-скъпи, но и по-добри в почти всяко отношение – бързина, бистрота, големина на сцената, разделение на инструменти, реализъм и т.н. AudioQuest NightHawk обаче имат по-ударен бас и по-голям динамичен размах, освен това са много по-чувствителни.
Sennheiser HD-518 (253лв.) имат подобен тонален баланс. AudioQuest NightHawk са с по-естествени високи, по-бистри, по-реалистични с човешки гласове, имат повече и по-въздействащ бас. Зенхайзерите са едни гърди напред като големина на сцената и бързина. Чувствителността на двата модела е еднаква, не долових разлика в нивата.

Съжалявам, че не успях да взема за директно сравнение JVC Victor HP-DX1000 ($675), това са слушалките, на които AudioQuest NightHawk ми напомнят най-много.

myhifi.org audioquest nighthawk 8

 

Съчетаване с източници

AudioQuest NightHawk са изключително толерантни към източниците. Причините вероятно са на първо място високата чувствителност и на второ, липсата на прекалена аналитичност. Естествено, разлики между дупката на телефона и слушалков усилвател за 1400лв. се чува ясно, но слушателят не страда от драстичен срив в качеството на музиката.

С телефона LG G4 слушах както lossless файлове, така и Youtube. Аз не слушам силно и никога не се наложи да достигна максимума на телефона. FLAC-албума “The Princess” на Parov Stelar го чух ясно, детайлно, с въздействащ бас. Най-тежкия тест, на който подлагам слушалките през телефона си, е концертното изпълнение на “Orgasmatron” от Sepultura на концерта в Барселона през 1992г. Ужасно видео в Youtube. С AudioQuest NightHawk звучеше и по-силно, и плътно, отколкото с всички други слушалки, които съм пробвал до момента.

Както казах, разликите между различните изтичници не бяха фрапиращи, за това няма да се спирам на всеки по отделно. Най-много ми допадна съчетанието с Fiio E17 Alpen, който вля най-много енергия в средите и високите.

 

Заключение

AudioQuest NightHawk са слушалки с плътно звучене и умерен акцент в ниските. Средите са гладки, високите меки, детайлите ненатрапчиви. Мога да резюмирам звука с една дума: естествен. Тази неаналитичност в съчетание с високата чувствителност правят AudioQuest NightHawk толерантни към източниците и качеството на музикалния материал. Тези, които търсят в слушалките свръхпрецизно или свръхреалистично преживяване, няма да харесат такъв подход към музиката.

Не сравних директно AudioQuest NightHawk с друг модел в същия ценови клас, но имам представа от конкуренцията. За 1200+лв. очаквам слушалките да имат по-прозрачна, по-голяма сцена и по-добро разделение на инструментите.

Един от дребните признаци, които показват къде се целят създателите на едни слушалки, е използвания конектор на кабела. В случая имаме малък, 3.5мм стерео-жак, което говори, че слушалките са ориентирани главно към портативни източници - мобилни плеъри, мобилни усилватели и телефони. Мисля, че характера на звука потвърждава това.

Прекарах много часове с AudioQuest NightHawk, слушах всякаква музика, с всякакво качество, от различни източници. И въпреки че имам забележки към някои особености на звука, ми доставиха голямо удоволствие. С едно изречение: това са слушалки за хора, които искат естествен, ясен, динамичен звук с всякакви стилове, при всякакви обстоятелства, без наливане на пари в скъпо оборудване.

 

myhifi.org audioquest nighthawk 2

myhifi.org audioquest nighthawk 11

myhifi.org audioquest nighthawk 10

myhifi.org audioquest nighthawk 45

myhifi.org audioquest nighthawk 4

myhifi.org audioquest nighthawk 5

myhifi.org audioquest nighthawk 6

myhifi.org audioquest nighthawk 9

myhifi.org audioquest nighthawk 15

myhifi.org audioquest nighthawk 13

myhifi.org audioquest nighthawk 12