Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
От какво слушате музика?
От какво слушате музика?
Трябва да изберете поне един отговор!

Слушане на FiiO M3 - джобен плеър

myhifi.org FiiO X3 player 11

Велин Турмаков

 

Пазарът на портативни аудио плейъри с всяка изминала година все повече се свива поради масовото навлизане на смартфони и таблети, които могат всичко. Как го могат е съвсем друг въпрос, който средностатистическият ползвател рядко си задава. Моите опити да изкарам добър звук от смартфон и от таблет, завършиха с пълно фиаско преди 2 години, когато се върнах завинаги към добрия стар iPod 5.5G (A1136), който продължава да предлага референтен по качество звук на фона на новия хардуер, който бълват производителите напоследък. Дори и с качествен външен DAC смартфоните и таблетите свирят зле, защото USB контролерът им е интегрално проектиран в чип с един куп други опции и поради тази причина тези устройства са лоши сигнални “подавачи” – да използвам любимата дума на моя приятел Симон. Портативният плейър само за аудио винаги е бил единственото сериозно решение за меломаните и аудиофилите. Затова истински се зарадвах, когато при тегленето на жребия на държавната лотария сред авторите на сайта на мен се падна късметът да прослушам най-малкия плейър от моделната гама на FiiO за 2016 г. – М3 (85 евро със слушалките). Чисто нов модел, който щях да сравня с моя 15-годишен „старец” iPod (300 евро като нов без слушалки), за да видя „докъде са го добутали” новите технологии. Супер!

FiiO M3 е портативен дигитален плеър с 8GB вградена памет, възможност за разширение до 64GB с micro SD карта и тегло 40гр. Размерите му са 74х39.7х9.1мм. Просвирва PCM файлове с резолюция до 24bit/48kHz (FLAC) и 24bit/96kHz (WAV).

myhifi.org FiiO X3 player 19

 

 

М3 отвън

FiiO M3 пристигна при мен в малка, лека кутийка, която в първия момент ми се стори празна. Вътре открих компактно изглеждащия М3, чифт бели слушалки тип класически тапи (earbuds), евтино micro-към-USB-A кабелче и сиджимка за врат. Цветовете, с които са украсили плейърчето, моментално губят всички момичета като клиентела – черно „лице”, мръснобял корпус и сив гръб. Никакъв ВЪЙ-ефект, нулев респект от приятелките в мола. Но козметиката мен лично не ме вълнува, интересува ме единствено звукът, така че смело продължавам напред.

myhifi.org FiiO X3 player 4

 

Буксата за слушалките е отдолу, което мен лично малко ме обърка, защото плейърчето реално стои надолу с главата в джоба, но бързо се свиква. Отдолу е разположен слот за microSD карта и microUSB букса. Отляво отстрани се намира кръгъл бутон, който събужда и гаси плейъра чрез задържане. Отдясно има плъзгащо се ключе за заключване на всички бутони. Дотук нищо неясно. Мъчнотията започна при опитите да овладея основните контроли, които са реализирани чрез 6 бутона на „лицето”. Опростената навигация много напомня тази на iPod-а, но без хипер-мега-ултра удобната „врътка” на ябълката, която обожавам да ползвам. При FiiO врътката е заместена от бутони със стрелки, които са малки и трудно се усещат като размер, защото са под общ панел.

myhifi.org FiiO X3 player 15

 

М3 отвътре

След 1 час разцъкване вече можех да се похваля с успех, че се ориентирам из менютата и мога лесно да избирам музика. Менюто е организирано интуитивно, но избраният серифен шрифт не е от най-лесните за прочитане при екстремни улични условия, свързани с движение и силно слънце. За съжаление, плейърчето дойде при мен без ръководство и след 10 дни ползване така и не открих как мога да си превключа опцията shuffle play към последователно просвирване на траковете. Сигурно е нещо изключително просто според китайската логика, но за един средностатистически европеец е мисия невъзможна. Така че качих на М3 само 3 албума във FLAC и започнах да прослушвам траковете на случаен принцип. Леко ненормална ситуация, но за целта на ревюто вършеше работа.

 

Ново срещу старо

Музиката, която подбрах, бяха 2 акустични албума с вокали (дамски – Cassandra Wilson и мъжки – Momo Wandel), както и 4-та симфония на Антон Брукнер в изпълнение на Берлинската филхармония с диригент Гюнтер Ванд. Тези албуми отдавна стоят на моя iPod 5.5G във формат ALAC (Apple Lossless Audio Codec), така че можех директно да ги сравня с FLAC на М3. Първоначално бях решил да чуя М3 и с други слушалки, но впоследствие се отказах от идеята, защото: а) плейърът си идва със собствени слушалки; б) оказа се прекрасна звукова комбинация с тях.

Първото впечатление от М3 изкара усмивка – страхотна динамика и бързина, ударни ниски честоти и много отворени високи. Два „забравени” албума на Pet Shop Boys на плейъра ми оправиха настроението за цял ден. Синергията между плейърчето и неговите слушалки впечатлява – личи си, че е правен внимателен подбор и нещата са напаснати до степен, че слушалките леко прикриваха звукови проблеми на плейъра и обратното. Поздравления за екипа на FiiO! После преминах към Momo Wandel и Cassandra Wilson. Тук нещата загрубяха: гласовете потънаха, изчезна усещането на жив човек, което винаги съм имал с моя iPod. Всички акустични инструменти придобиха синтетичен оттенък, всяка метална струна се превърна в найлонова. В сравнение с iPod Берлинската филхармония загуби мащабността си с М3, макар че като ударност и бързина продължи да впечатлява. Струнните инструменти сякаш минаха една октава по-горе, изтъняха, и вече споменах – започнаха да звучат леко синтетично. iPod предлагаше по-малко фундамент като количество и ударност, но като качество беше лидер. Сцената на М3 бе идентично широка с тази на iPod 5.5G, но като дълбочина, релеф и натуралност отстъпваше значително.

myhifi.org FiiO X3 player 1

 

След 10 дни слушане на двата плейъра с едни слушалки, нещата вече можеха да бъдат резюмирани:

- FiiO M3 предлага много качествен звук за парите си, но iPod 5.5G (300 евро като нов) продължава да е недостижимо по-добър във всички аудиофилски аспекти, като единствено отстъпва по отношение на бързината и лекотата, с която М3 просвирва;

- M3 като плейър е несравнимо по-добър вариант от всеки смартфон или таблет със или без външен DAC;

- Менюто и навигацията на 15-годишният iPod продължават да са недостижим пример за интуитивност и комфорт – М3 е труден за овладяване и изисква привикване и отлично зрение предвид малките бутончета и дребния шрифт;

- Качването на музика е еднакво удобно, като iPod води, защото iTunes предлага директен рип от CD, докато за рипване до FLAC трябва да се търси специален софтуер или да се търси платена или крадена файлова музика в интернет;

- По отношение на големината на паметта М3 предлага гъвкавост чрез смяна на външни microSD карти, докато iPod има вграден твърд диск 60Gb, който не може да се разширява;

- По отношение на габарит и тегло М3 е безапелационен победител – лек като перце и компактен, може да бъде носен в джоб на риза или блуза без да личи.

myhifi.org FiiO X3 player 16

 

Оценката

Препоръчителен плейър със слушалки за хора, които не се впечатляват от шарен дизайн и търсят по-добър звук от своя смартфон за малко пари. Слушалките като качество са на нивото на самостоятелни слушалки клас 70-80 лева, така че комплектът направо е изгоден като цена! Сериозните аудиофили с претенции трябва да погледнат към по-скъпите модели на FiiO или да си потърсят запазен iPod 5.5G на старо.

 

Тестова музика във FLAC и ALAC:
Momo Wandel – Afro Swing
Cassandra Wilson – New Moon Daughter
Anton Bruckner – Symphony 4 (Wand + BPO)

 

myhifi.org FiiO X3 player 12

myhifi.org FiiO X3 player 13

myhifi.org FiiO X3 player 5

myhifi.org FiiO X3 player 2

myhifi.org FiiO X3 player 3

myhifi.org FiiO X3 player 7

myhifi.org FiiO X3 player 8

myhifi.org FiiO X3 player 10

myhifi.org FiiO X3 player 14

myhifi.org FiiO X3 player 17

myhifi.org FiiO X3 player 18

myhifi.org FiiO X3 player 6