Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Колко струва системата ви?
Колко струва системата ви?
Трябва да изберете поне един отговор!

Сравнение на плеъри: FiiO X5 vs. FiiO X3 vs. една класика...

myhifi.org fiio x3 fiio x5 2

Стоян Върляков

 

Наскоро получихме за прослушване цялата гама мобилни плеъри на китайския производител на слушалкова техника FiiO. За късмет по същото време имахме под ръка пета генерация iPod Video, известен като „най-добре свирещия iPod”, за това решихме да направим малко сравнения между 10 годишния култов плеър и последното поколение модерни машини...

 

"Дяволът е в сравненията"

Имайки впредвид мобилното естество на компонентите, няма как да се очаква, че някой може да прави адекватно сравнения на улицата, за това реших да оценявам плеърите наддомно, след дълго слушане на всеки един поотделно. Цялото наименование на мобилните плеъри е DAP - digital audio player, но за по-лесно тук ще ги наричам "плеър".

 И така:

 

myhifi.org ipod 5th gen

iPod Classic Video 30GB (модел 2005г., $299 като нов)

Модел 2005-а година, все още има какво да покаже на модерните мобилни плеъри, дори тези с drums audio и други подобни "подобрения".

Благодарение на тази продуктова линия, Apple създадоха iTunes - услуга толкова важна за аудио индустрията, колкото и компактдиска. Без много да обясняват колко техническа мисъл са вложили, просто създадоха много добър (и като звук) продукт, който да пристрасти потребителите към мобилният плеъри. Айподът беше успешен до такава степен, че една от десетте най-желани екстри във автомобилите към 2010 не беше мобилният телефон, а съвместимостта с iPod.

А как звучи? Дори и днес десет годишният динозавър все още свири конкурентно. Това е продукт на поп-културата и съответно е насочен към масовия слушател - спокойно звучене, приглушени високи, повдигнат бас, събрана сцена (ако въобще може да се говори за сцена), като цяло леко оцветен звук. И много меломанско звучене - всички записи, добри или лоши, звучат една идея по-музикално. При просвирване на некомпресирана музика 44.1/16 PCM (WAV) не се усеща някакво подобряване на резолюцията, както става с по-висок клас дак например.

От гледна точка на удобство и потребителски интефейс много изнервя факта, че единственият начин за качване на музика е през iTunes, съответно ако имате голяма колекция с файлове в "аудиофилски" формат, ще се налага да я конвертирате, защото устройството не поддържа нито FLAC нито APE (заводски). НО...има спасение и то се нарича RockBox (http://www.rockbox.org/) който позволява да се четат файлове във много повече формати (http://www.rockbox.org/wiki/SoundCodecs) като промяната в качеството спрямо некомпресирани файлове (WAV) е пренебрежимо малка.

В заключение мога да спомена, че да - за осем години си личи че самото устройство е остаряло, но и днес звучи актуално на пазара на музика - lossless качествата му не са за подценяване дори сравнено с "актуални" машини. За актуални мобилни телефони да не говорим - с това изречение споменавам, че да - сравнявах звука и не, не трябва да четете това, защото ще си изхвърите мобилният телефон.

 

myhifi.org fiio X3

X3 2nd gen (модел 2015г., 479лв.)

Спецификации:

fiio x3 specs

 

Х3 (2nd generation) е среден клас DAP с цена близка на конкурентен iPod classic (ако можехме да купим iPod classic днес), но с много повече функции. Като чист аудио плеър сравнението с класическия продукт на ябълката е неизбежно.

Усеща се много по-контролиран звук, който обаче е някак си "задушен". Липсва музикалност - сигурно студиен инженер би се зарадвал на промяната сравнен с iPod, но на мен лично не ми се понрави "металния" звук на Х3.

Като потребителски интерфейс Х3 е на много добро (даже учудващо според мен) ниво. По-естествен като звук ми се стори във режим със включен gain и нива на звука не по-високи от 95 (максимумът е 120).

Пробвах плеъра със нискоомни слушалки Audiotechnica ATH-A900x, но за жалост няма "размах" за да захрани големите слушалки - трябваше да мина и през допълнителен външен усилвател и ми се изпари ентусиазма. Audiotechnica ATH-M50 от друга страна могат да се слушат директно от плеъра, но и при тях остава чувството, че устройството е на лимита на възможностите си като усилвател, въпреки че петдесетките никак не са трудни за "драйвене". Направи ми впечатление че на едно и също изходно ниво Х3 бе с 5 единици по-усилен (85 срещу 80) сравнен с Х5.

На мобилните слушалки, правени само за iPhone (с дистанционно с 3 бутона), контролът със средният бутон се сработваше коректно с X3, затова смятам че е нормално да работи и със слушалки правени за смартфони с 1 бутон.

myhifi.org fiio x3 2

Звук

Китайците са се постарали да направят клонинг на iPod който да поддържа модерни формати, като DSD и същевременно може да работи като USB DAC за компютър. Опитах да слушам DSD до колкото можах да чуя разлика със среден клас портативни слушалки (Philips Fidelio M1), но разликата е пренебрежимо малка, главно във високите честоти, където от Х3 определено има какво да се желае.
Ако говорим за бас - има и не е прекалено много. Не е чак толкова релефен , колкото на мен ми се иска, но моите критерии за бас са завишени. Просвирване на пасажи с много силен звук "loudness at work" на преден фон и тих звук на заден фон води до "маскиране" за вторият тон. Например Dire Straits – „Money for nothing" - от китарата на Mark Knopfler почти не се чува бек вокала на припева. Ако се напъне човек ще го чуе, но някак си трябва да се насиля за да слушам една иначе много вълнуваща песен, на която винаги се наслаждавам потропвайки с крак и усмивка на лице. С Х3 бях по-скоро намръщен и разочарован, нещо като "Стига бе - а уж записът е DSD".
Като контрол и динамика, нямам забележки (за цената на устройството) но пък и не изпитвам нуждата да метна сума пари за този плеър. Прибирам FiiO X3 обратно в кутийката мислейки си "Ех, толкова добре изглежда и на хартия и на живо, само така и да свиреше...".

 

myhifi.org fiio x5 audeze lcd 2

Х5 2nd gen (модел 2015г., 859лв.)

Спецификации:

fiio x5 specs

 

Предистория:

Много се чудех как да започна текста за Х5.

Първоначално чух Х5 около 17:30ч. в работата, 10 минути след като бях сравнявал Х3 и iPod близо 6 часа. За малко да забравя да взема детето от градина...

Много пъти спирах да слушам и си давах почивка, за да съм обективен в описанието. В един момент даже реших, че не бива да ползвам суперлативи и си направих касичка, където да слагам монета от 1 лв всеки път в който ми хрумне нещо то сорта "прекрасно, чудесно, страхотно".

Само са първите 2 абзаца бях 14 лева назад.

Край на предисторията.

 

Лошото

Има и лошо: Х5 изглежда като Х3, менюто е като на Х3 и някой може да го сбърка на външен вид, Х5 иска 2 карти с памет, защото просвирва и DSD формат, който "яде" доста място. Освен това струва доста за мобилен плеър. Колкото и бърза карта памет да му сложите, през USB скоростта, на качване, която достига, е не повече от 3-4 мегабайта в секунда. За справка iPod достига преспокойно около 15 (а е 8 години по-стар и е струвал 1/3 от цената на китайският плеър).

Свързан към LineOut, имам чувството че плеъра е доста под стандарните 2 волта изход - явно трябва да се усили повече, за да се компенсира липсата на мощност от изхода.

Кабелчето за SPDIF изход изглежда смешно и няма вариант за подмяна с по-добро.

Плеърът е и според мен твърде голям за да бъде сложен в джоб, освен ако личният ви лекар не е поставил диагноза "Поднормено тегло граничещо с болестно състояние".

myhifi.org fiio X5

 

Доброто

Х5 изглежда малко по-добре и от Х3. Като ги сложа един до друг си мисля - ясно, значи са направили единият без да правят компромиси и малко са спестили за да направят и по-нисък клас... Тяло от алуминий с безупречна изработка, усещане за "нещо" в ръката и изключително удобство на употреба - колелцето (jog) за контрол е много лесно и интуитивно, а заради по-големия размер в сравнение с Х3 е още по-удобен.

За носене в джоб не виждам смисъл - постоянно държах Х5 в ръка, защото всичко звучи мелодично до степен в която ми се танцува. И да кажа - не успях да изтормозя този плеър със запис в който да "издъхне". Фин детайл, груб детайл всичко е на място. До такава степен има резолюция, че си мислех че мога да позная коя от лампите в китарният усилвател на Mark Knopfler е по-износена (става въпрос за същия запис, който с Х3 ме съсипваше).

С Х5 даже си позволих да слушам класика, без да ми се наложи да спра изпълнението след трийсетата секунда. Няма нещо което този плеър да не може и нямам предвид файловите формати, а стиловете музика.

За жалост времето ми с Х5 беше ограничено и не успях да го сравня с външен ДАК, защото след това което чух на слушалки съм сигурен, че може да бъда изненадан от представянето.

SPDIF изхода според мен го има само за да пише "има SPDIF изход", не виждам смисъл да се използва друг дак с този плеър, той си свири сам по себе си много добре.

И в заключение - след 34 лева в касичката за суперлативи, спрях да броя. Опаковах и се разделих с Х5 с нежелание и ако не бяха празниците (и изчерпването на кешовият резерв), може би сега щях да го слушам като собствен...

 

myhifi.org fiio x3 fiio x5

myhifi.org fiio x3 fiio x5 1