Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
От къде най-често пазарувате Hi-Fi техника?
От къде най-често пазарувате Hi-Fi техника?
Трябва да изберете поне един отговор!

Мобилен плеър FiiO X7

myhifi.org fiio x7 fiio x5 4

Велин Турмаков

 

След като имах удоволствието да чуя най-малкия аудио плейър от новата продуктова гама на FiiO за 2016 г. – М3, в ръцете ми попаднаха за тест двата нови hi-rez плейъра от горния сегмент на китайския производител – чисто новият топ модел Х7 (749€) и подгласникът му Х5 2nd Gen (859лв.), екипиран с външен усилвател FiiO Mont Blanc E12 (309лв.).

Слушалковият инвентар за това ревю бе доста богат (вижте списъка накрая), но основните тестове направих с по-мобилните слушалки, като изрично пропуснах всякакъв вид тапи. Моята идея бе, че този клас плейъри по-скоро са ценни като качествени преносими източници, отколкото като източници за улицата, където шумната среда пречи да се разкрие пълният потенциал на плейъра и дори един FiiO M3 би бил достатъчен.

myhifi.org fiio x7 fiio x5 2

 

FiiO Х5 срещу iPod 5.5G

Реших да тръгна отдолу нагоре по „хранителната верига”, за да си спестя големи разочарования, ако се върна от топ модела назад и разликата се окаже сериозна. Тъй като Х5 вече беше представен подробно на читателите на сайта ТУК, ще прескоча описанието му като дизайн и функционалност, като ще спомена единствено, че го слушах за първи път и бях много впечатлен! Х5 е първата машинка, която успя да детронира моя досегашен фаворит iPod 5.5G по отношение на плейбек на PCM файлове, като допълнителните му способности да просвирва DSD музика, бяха чист бонус. С известно съжаление открих още на втория DSD албум, че този бонус носи по-скоро удобство – може да се качва и слуша всякаква налична музика, без оглед резолюцията – но не и реални звукови ползи. Разликата между един и същ албум във WAV и DSD почти не носеше подобрение за втория. Да, звукът омекваше една идея, усещаше се по-добрият детайл и фокус, по-дълбоката сцена, но глобалната ТЕМБРАЛНА разлика между PCM и DSD, която може да бъде чута на всеки сериозен настолен DAC или SACD плейър, тук някак си не се усещаше толкова отчетливо. Нямаше го чувството, че аз съм там, пред музикантите, на живо. А такова усещане добрата настолна многокомпонентна слушалкова система дава безпогрешно с DSD запис.
По отношение на плейбека на PCM файлове (некомпресиран WAV и lossless FLAC и APE спрямо айподския ALAC) Х5 демонстрира класа: детайл с отчетлив “ръб” (тук iPod определено изостана с по-размит детайл), добра широчина и дълбочина на сцената (идентични с тези на iPod) и тембрална неутралност, която не работи против музикалността (определено по-топлият звук на iPod дава усещане за музикалност, но е далече от неутралността на FiiO).

myhifi.org fiio x7 fiio x5 3

Първоначалните тестове проведох с Х5 като самостоятелен плейър, без външен усилвател. С чувствителни слушалки – Koss PortaPro, Alessandro MS-1 и Audio-Technica ATH-A900K – той се справя отлично, като нямаше никакви проблеми да достигне впечатляващи нива. Преди да продължа нататък, включих към Х5 и топ клас ортодинамични слушалки – HifiMAN HE-5 и Audeze LCD-2. Audeze-тата (50 ома, 91 dB) бяха на ръба на възможностите на плейъра, който усилен докрай даваше добро слушателско ниво при тиха обстановка. За съжаление нечувствителните HiFiMAN (25 ома, 87 dB) му дойдоха в тежест и нивото не стигаше за комфортно слушане дори в тиха стая. Тук на помощ дойде външното усилвателче FiiO Mont Blanc E12, което е замислено да се „чифтосва” безпроблемно с плейър на същия (и на друг) производител посредством обвързване с 2 ластика и 10-сантиметров интерконект с малки стерео жакове от двете страни. Усилвателчето има „врътка”, която е on/off ключе и атенюатор едновременно, и с него се борави без замисляне. Стъпалцето осигурява преблизително 12 часа работа на батерия.

Въпреки огромната си мощност (дори HE-5 могат да се захранят до непоносими нива), качеството на звука се влоши спрямо Х5 като самостоятелен плейър. Звукът придоби изкуствен, пластмасов привкус и загуби фокус, сякаш се добави парче дунапрен между драйверите и ушите. Усилвателчето е чудесна покупка, ако човек има нужда от звукови нива в шумна (улична, „бачкаторска”) среда, но за сериозно слушане трябва да се използва само и единствено резервът по мощност на плейъра.

 

Х5 в резюме

Плейърът демонстрира много високо качество на звука с всякакви слушалки и особено с топ клас домашни ортодинамични слушалки (LCD-2), с което предизвика не малко усмивки на лицето ми и даде сериозна заявка за бъдеща покупка номер 1, ако реша някой ден да си подменям добрия стар iPod. Допълнителен комфорт ми създаде управлението на Х5, което максимално наподобява това на iPod. Опционалният външен усилвател просто не е моята „супа” и по-скоро бих инвестирал в по-чувствителни слушалки висок клас, отколкото да слушам сериозно през подобно стъпало.

 

Да влезе агент Х7... 

myhifi.org fiio x7 fiio x5 17

 

Х7 предизвика истинско уважение у мен, щом го взех в ръка: тежко и солидно “желязо” (корпус от твърд алуминий 6061) с габаритите на iPhone 6, но двойно по-дебел. Външният оглед веднага ме доведе до долния край на плейъра, където си личи сдвоено с основния корпус модулно усилвателно стъпало с надпис “IEM type AM1”. Малко по-късно щях да разбера, че това е базовият стандартен модул, с който се продава Х7, използва операционни усилватели OPA1612 (усилвател по напрежение) и AD8397 (токов буфер) и предлага сравнително скромна мощност на хартия – 220 миливата на 16 ома товар. Реалните тестове щяха да ми покажат, че мощността е напълно достатъчна дори за нечувствителни “мъртъвци” като Hifiman HE-5. Срещу допълнителни пари можете да поръчате още 3 модела модули – АМ2, АМ3 (балансиран) и АМ5, като специално АМ2 и АМ5 са с култовите аудиофилски операционни усилватели MUSES02 и предоставят впечатляваща мощност – 610 и 950 миливата на 16 ома съответно. В горната част на Х7 се намира line-out – малък жак – който може да се преконфигурира от менюто и като S/PDIF изход за външен DAC. От лявата страна на плейъра се намира бутон on/off, волюм бутони и microSD слот. Отдясно се намира идентичен единичен бутон play/pause и бутони за смяна на парчетата. Всички останали контроли са в менюто през 4-инчов капацитивен тъч екран. Отдолу плейърът има твърд пластмасов протектор, който обхваща и усилвателния модул.

myhifi.org fiio x7 fiio x5 7

Включването на Android-базирания Х7 ми се стори безкрайно след почти мигновеното зареждане на Х5. Операционната система (кастъмизирана версия 4.4.4) зарежда с времетраенето на смартфон – приблизително 25 секунди. Нататък нещата са малко или много познати като логика за потребителите на Андроид. Нямах много време да разгледам всички опции и възможности, затова ще се фокусирам върху главните – Х7 като аудио плейър. Първото нещо, което веднага се набива на очи, е възможността да се връзва към WI-FI мрежа и от там към музикален сървър, както и Bluetooth връзка. Основните екрани всъщност са 3 на отделни нива, което е странно и, според мен, объркващо. Първият екран (Media Library) дава достъп до музикалните файлове по стилове или директно по директории/папки. След като харесаме албум или отделно парче, вече можем да се придвижваме между този и още 2 екрана с плейбек контроли и опции и различна визия и логика. Така и не ми стана ясно защо са нужни 3 екрана, като цялата информация и всички иконки се събират без проблем на 1 екран. Предполагам с малко практика няма да дразни толкова, но при първа среща и след като сме ползвали подредения и ясен Х5, Х7 определено изнервя. Като говорим за изнервяне, не мога да подмина и още един трън – копчетата за плейбек, пауза и напред-назад сработват със замисляне, което може да изкара човек от кожата, защото първата мисъл е, че не си натиснал достатъчно силно копчето и го натискаш повторно. И вместо на следващо парче, отиваш на трето, че и на четвърто. Не вярвам, че някога може да се свикне с тази… особеност да я наречем. След Х5 с неговото светкавично меню, Х7 изглежда софтуерно и хардуерно претоварен и муден, тъч екранът също не е от най-чувствителните.

myhifi.org fiio x7 fiio x5 13

Звукът е висок клас, две мнения няма – главният виновник е ЦАП чипът Sabre ES9018S с 8 изхода, свързани в мостов режим 2x4. Дори с базовия модул АМ1 се усеща, че Х7 дава по всички критерии повече от Х5. Малко повече детайл, малко повече сцена, малко повече бас и ударност. Обаче като сравним цените на двата плейъра и ситуацията става леко конфузна – подобрението на звука дали струва двойно? Нека видим. Потенциалът като “подавач” при Х7 личи най-добре, като включим слушалки в line-out на “кораба майка”, самия плеър – звукът е по-добър от изхода на усилвателния модул АМ1, макар и с неудобството да липсва волюм контрол. Чувствителните слушалки на практика не могат да се слушат от line-out поради много високо ниво, но ортодинамичните LCD-2 и HE-5 “заспаха” там. Това до някъде обезсмисли инвестирането в по-качествен модул от базовия АМ1, но за чувствителни слушалки инвестицията е задължителна. За моя голяма изненада и при Х7 се повтори ситуацията от Х5 при просвирване на DSD файлове – разликата до PCM съдържание не беше толкова голяма, колкото ми се искаше. Явно FiiO достигат някакъв праг на ниво чипсет, който не може да се прекрачи за момента. Не е болка за умиране, според мен, защото интересните албуми с висока резолюция все още са малцинство, но е добре да се предупредят хората с големи очаквания към тези формати. Иначе Х7 е способен да просвирва DSD64/128 и 352.8 K DXD, като DSD256 за момента не се поддържа.

myhifi.org fiio x7 fiio x5 5

 

Ю.Александров за FiiO X7:

"Не съм специалист по мобилни плеъри и не притежавам свой, но все пак през последните месеци чух доста такива. FiiO X7 мина през мен за два дни и не се стърпях да го опитам. Включих го към лаптопа (устройството е “plug’n’play”, не изисква предварителна инсталация на драйвъри) и напълних вградената памет с албуми. Боцнах моите Audeze LCD-2 и се приготвих да чуя поредния мобилен плеър. В първия миг се облещих, защото LCD-2 запяха мощно, нищо общо с анемичния звук, който изкарват от тях портативните устройства и повечето слушалкови усилватели. Звукът от X7 беше енергичен, детайлен, с отлична сепарация на инструментите, голяма сцена, ударен бас. Единствено лека острота във високите ми напомняше, че не слушам от моя десктоп усилвател Violectric HPA V200. Даже с най-капризните класически записи не ми липсваше резолюция.

Много ми се искаше да си поиграя повече време с X7, но трябваше да заминава към Велин и не можах да направя АБ сравнения с друга техника. Даже нямах време да изляза от „WOW” периода, който обикновено е в началото с всеки качествен компонент. Останах си дълбоко впечатлен от това, което направи с тегави слушалки като LCD-2..."

 

Х7 в резюме

Модулна мини система с 4 опционални стъпала (вкл. балансирано!), безжично свързване към файлов сървър, Bluetooth, line-out (вкл. S/PDIF) за ползване като източник към настолна система, вградена памет 1 Gb, допълнителни Android-ски приложения… всъщност получаваме страшно много неща за два пъти повече (и малко отгоре – според модулното стъпало) пари от Х5. Не мина и без резенчето кисел лимон в коктейла: плейърът е обемист, тежък (220 грама!) и дава усещане за софтуерно и хардуерно претоварен. Но това са първи усещания, с които се свиква. И докато Х5 ще си остане просто музикален плейър без вградена памет и нищо повече, Х7 е смарт устройство с много приложения и възможност за ъпгрейд.

 

Тестови слушалки:

HiFiMAN HE-5
Audeze LCD-2
Audio-Technica ATH-A900K
Koss PortaPro
Alessandro MS-1

 

Тестова музика:

Разнообразна, качествена, от всички стилове без попфолк :Р

 

myhifi.org fiio x7 fiio x5 16

myhifi.org fiio x7 fiio x5 9

myhifi.org fiio x7 fiio x5 1

myhifi.org fiio x7 fiio x5 4

myhifi.org fiio x7 fiio x5 6

myhifi.org fiio x7 fiio x5 14

myhifi.org fiio x7 fiio x5 15

myhifi.org fiio x7 fiio x5 10

myhifi.org fiio x7 fiio x5 11

myhifi.org fiio x7 fiio x5 8

myhifi.org fiio x7 fiio x5 9

myhifi.org fiio x7 fiio x5 12

myhifi.org fiio x7 fiio x5 18

myhifi.org fiio x7 fiio x5 19