Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Какъв формат е музиката, която слушате?
Какъв формат е музиката, която слушате?
Трябва да изберете поне един отговор!

Yamaha EPH-R22

myhifi org yamaha eph r22 3

Ю.Александров

 

Yamaha е марка, която никога не е влизала в дома ми. Никога не съм имал каквото и да било с надпис Yamaha, нямам представа от „звука” на Yamaha, нито от качеството на продуктите. Слушалки Yamaha не се срещат често по нашите магазини и за това бях заинтригуван да видя такива в магазина за битова техника до нас. Кутията изглеждаше добре, слушалките бяха с интересен дизайн, марката е екзотична, засърбя ме портфейлът. Моделът беше EPH-R22.

Не съм човек, който прави спонтанни покупки, за това се прибрах вкъщи и направих кратко проучване в интернет. Бяха изненадан, че не намерих нито едно ревю и нито едно потребителско мнение. Споменаваха ги само мимоходом покрай един по-висок модел на марката. EPH-R22 се оказаха съвсем нови, още ненадушени от ентусиастите на тема „тапи” и ми стана интересно дали няма да направя находка (казвал съм, че ровенето за находки в ниския ценови клас ми е нещо като хоби).

Върнах се в магазина и похарчих 39лв.

myhifi org yamaha eph r22 7

Естествено, разпечатих ги още на място и ги боцнах ги в телефона. Докато ги нагласявах в ушите забелязах, че едната слушалка пука при пипане. В началото помислих, че е от мачкането на гумичките или прегъването на защитната мрежа на драйвъра, но след около половин час установих, че и звукът от едната страна е по-различен. Слушалките бяха дефектни. Върнах се в магазина и помолих да ми ги сменят. Смениха ги без проблем

 

Външен вид

Интересен дизайн, който дава възможност кабелът на слушалките да се закрепва в различно позиция в зависимост от това в какво положение ги слушате, дали със свободно висящ кабел или с кабел, минаващ зад ушите. Добра изработка, но без излишни луксове – типичните пластмасови слушалки. Кабелът е с пластмасов кожух, нищо особено. Черните, според надписа на опаковката, слушалки всъщност са тъмнокафяви.

На кабела има бутон за приемане на разговори от телефон и плъзгач за усилване.

В комплекта има общо четири комплекта силиконови накрайници с различна големина.

myhifi org yamaha eph r22 15

 

Ергономия

Ужасна. С нито един размер гумички и в нито едно положение тези слушалки не застанаха удобно в ушите ми. Разместват се лесно, изплъзват се, стоят хлабаво и ако мърдам много, се нарушава стерео-ефекта. Не съм човекът с най-нестандартните ушни канали, за това не виня себе си, а производителите за този дискомфорт. Направили са неудобни тапи.

Неприятно е, че слушалките нямат идентификация лява-дясна. Налага се да се ориентирам от посоката, в която е закрепен кабела, излизащ от слушалките. Явно производителите са сметнали, че на потребителя няма да му пука кой канал в кое ухо е.

Изолацията от външни шумове не е добра. Ако музиката е тиха, чувам всички шумове от улицата.

 

Как слушах

Преди да седна да слушам сериозно, разработвах слушалките доста време. Три дни свириха по 7-8 часа, включени към телефон, който не използвам. Към това време трябва да прибавя слушането на улицата и гледането на няколко филма, когато успях да ги пробутам на жена ми.

Слушах EPH-R22 с дак/слушалков усилвател Fiio E17 Alpen, с телефона LG G4 и от звуковата карта на лаптопа (Vaio VGN-FW21E). Това, което показаха като звук се отнася и за трите източника, така че няма да се спирам на партньорствата им поотделно.
Музиката беше предимно Jriver MC20 с lossless файлове и онлайн радиа през Chrome-браузъра на LG G4.

 

Звук

myhifi org yamaha eph r22 14

 

EPH-R22 имат силен акцент върху високите среди и въобще високите честоти. И като казвам „силен акцент” , използвам евфемизъм. Всъщност звукът е само среди и високи.

Бас няма. Приемете го буквално. За да получите подобие на нормален бас, трябва първо да набиете слушалките почти до тъпанчетата и след това да увеличите ниските от еквилайзъра на телефона или каквото там позвате за слушане. Докато пиша това, се опитвам да слушам “Mezzanine” на Massive Attack от Fiio E17 и впечатлението е, че слушам на телефон от 50-те години. Остро почти до нетърпимост, с нулев фундамент.

Високите са остри и грапави даже с доста „мазни” източници като LG G4 и Fiio E17 Alpen.

Вокалите са първото нещо, което ми предизвика асоциация със стар бакелитов телефон. В ерата на аналоговите стационарни телефони човешките гласове звучаха по същия начин – леко остро, безплътно, оцветено по характерен начин. Все пак има някаква тембър в гърлените звуци, гласовете не са 100% изкуствени. Etta James в сборния албум „At Last” я слушам спокойно, даже ми харесва, когато се опитам да забравя колко динамична и жива може да е с добри озвучителни тела. Същевременно модерният мастеринг на вокалите в “Heligoland” на Massive Attack ги прави неслушаеми с EPH-R22.

myhifi org yamaha eph r22 13

 

Не виждам смисъл да влизам в повече подробности за звука на тези слушалки. Не вярвам фактите, че сцената е нормално голяма или че динамичният размах не е подтиснат, да привлекат вниманието на някой към тях.

Кресливите среди и високи изчерпват впечатленията напълно.

 

 

Сравнения с други слушалки

В сравнение със Sony MDR-EX15LP (16.90лв. към датата на закупуването): сонитата имат ясна идентификация ляво-дясно връху корпусите. Имат много повече бас, с повече ударност и резолюция. Средите са по-потънали от тези на ямахите, високите са по-гладки, сцената им е по-мътна, детайлите в средите са по-малко. EPH-R22 имат по-бистър звук, повече детайл в акустичните инструменти и гласовете, по-добро разделение на инструментите, все неща, които са нормални при наличието на толкова среди и високи. Но като цяло преживяването със Sony MDR-EX15LP е доста по-естествено и макар да липсва бистрота, са по-музикалните слушалки

В сравнение с QuadBeat 3 HSS-F630 (25 евро): с текстилната оплетка на кабела и масивните метални капсули QuadBeat 3 изглеждат много по-луксозни от ямахите при положение, че са само десетина лева по-скъпи. QuadBeat 3 са по-нечувствителни, налага се да увеличавам звука с 3-4 степени, когато прехвърлям на тях. Няма аспект на звука, в който QuadBeat 3 да не са по-добри: равна AЧХ, ударен и релефен бас, гладки високи, повече резолюция, естествен тембър на гласове и инструменти. Слушалки, с които музиката е удоволствие.

myhifi org yamaha eph r22 6

 

Обобщение

EPH-R22 са остри, безбасови слушалки с оцветени среди. Ще ги запомня като едни от най-неприятните тапи, които съм слушал. Не се сещам за нещо, заради което да ги препоръчам.

 

Извод

Внимавайте! Не всичко, което струва 40лв., свири като за 40лв.

 

ПП: извинявам се, че ви подведох за липсата на идентификация за лява и дясна лушалка. Докато правех снимките за статията видях, че EPH-R22 имат обозначения “L” и “R”, които се забелязват благодарение на увеличението от фотоапарата. Буквите са доста дребни и въпреки, че не съм късоглед, трябва да се взирам, за да ги различа.

myhifi org yamaha eph r22 2

myhifi org yamaha eph r22 1

myhifi org yamaha eph r22 4

myhifi org yamaha eph r22 10

myhifi org yamaha eph r22 5

myhifi org yamaha eph r22 12