Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Kаква музика слушате?
Kаква музика слушате?
Трябва да изберете поне един отговор!

Портативен плеър Aigo MP3-105

myhifi org aigo mp3 105 1

 

Производител: Shenzhen ASD-SMSL Electronic Technology Co, Ltd. Kомпания от технологичния център на Китай, град Шенжен, партнираща си, според собствените им думи, с брандове като X-MOS, C-MEDIA, AKM, ESS, Alps, Panasonic, Texas Instruments и EPCOS.

Спецификации според производителя:

- размер на екрана: 2 инча TFT, резолюция 320х340 пиксела
- корпус от цинкова сплав
- вградена памет: 32 ГБ, възможност за разширение с microSD карта от 64ГБ
- поддържани формати: MP3 / WMA / WAV / APE / FLAC / ACC / OGG
- SNR: More than 99dB
- Output Power: 80mW
- Battery Type: lithium-ion battery
- Battery Capacity: 1500mAh
- Charger Specifications: 5V 500mA
- време за зареждане: 5 hours
- време за работа: 25 hours

Цена с 32ГБ вградена памет от официалния вносител: 199лв.

 

 

Кое е първото, което прави впечатление, когато слушате акустична музика на живо?

Динамиката. Дори и да не го осъзнавате, амплитудите в силата на звука, ясните акценти или затихвания, са това, с което въздейства живата музика.

Темпото и вариациите в силата са похватите, с които музикантите изразяват емоция. Те са подправките, заради които харесваме или не една интерпретация на любима мелодия. Резолюция, тембър, сцена, АЧХ при изпълнение на живо търси само изкривеният аудиофилски мозък.

След почти една година встрани от всякакви аудио преживявания, преди няколко месеца в Амазон попаднах на слушалки NAD VISO HP50 на ниска цена. Заради многобройните положителни мнения из интернет форумите рипнах без да му мисля много-много. В края на краищата 160 евро за хвалени слушалки не са чак толкова, а и да не ми харесат, можех да ги продам почти без загуба. Преживяването беше интензивно. Накратко – НР50 надминаха очакванията ми в много отношения. Но в едно промениха изцяло разбирането ми за звук: възможностите на слушалките по отношение на динамика и ударност. Микро и макродинамиката на НР50 е невероятна и несравнима с нищо, което съм имал до момента. Ударността в ниските и средите също е несравнима. Под ударност имам предвид не само способността да млатят тъпанчетата с електрически бас (това го може всяко сони за 30 лв.) а с способност да предадат "тежко" физическия удар на чукчето, удрящо струна на пиано, дървена палка върху чинел или атаката на въздуха, излизащ от фунията на кларинета. Даже в най-тихите моменти пианисимото на инструмента съдържа усещане за тежест на удара, който, ако бъде пресъздаден от озвучителното тяло, дава страхотно чувство за реализъм. Създава се едно усещане за енергия в инструментите, трудно обяснимо, ако не го чуеш лично.

Чрез способността си за микро и макро-динамични амплитуди и ударност HP50 ми предават емоцията на музиката по-добре от другите слушалки. С тях музиката ме вълнува повече.

Обаче HP50 имат една особеност. Въпреки, че са високочувствителни, не всеки източник може да ги накара да са толкова динамични и да имат максимална атака на звука. Нямам обяснение от какво зависи. С десктоп усилвателя Violectric HPA V-200 са комбинация-мечта. Но когато ги слушам директно от телефона, от компютъра, с дак/усилвателите FiiO E-17 и Korg DS-DAC100m, с всички тях HP50 губят специфичната си енергия. Все още имат достатъчно плътен глас, но без енергия, без чувството за атака на звука

 

Aigo MP3-105

myhifi org aigo mp3 105 11


ЗВУК

Айгото клати NAD VISO HP50 мощно и безкомпромисно. Признавам, че това беше огромна изненада заради ниската цена и размера на това плеърче. Евтино и дребно, очакваш малка мощност, предназначена да обслужва само високочувствителни тапички. Да, ама не. Дали слушаш пиано-концерт на Saint-Saens, Michael Jackson или Pantera, музиката е енергична със страхотни динамични обрати, атака и микродинамика. Получавам цялата емоция от всяка песен и всякакъв запис. Aigo MP3-105 изпълва NAD VISO HP50 с 95% от енергията, която им дава 7 пъти по-скъпия и 25 пъти по-мощен усилвател Violectric HPA V-200. Обяснението вероятно се крие отвъд оскъдните спецификации, дадени от производителя. Обичайните ми нива за слушане на съвременна музика с айго са между 30-та и 45-тa степен от 100 степенната скала за усилване. С по-тихи записи на класическа музика стигам максимум до 60, когато фортисимото на оркестъра става доволно гръмко. Т.е. за чувствителни слушалки мощността на този плеър е повече от достатъчна.

По отношение на АЧХ има леко повдигане някъде между 100 и 500Hz и съвсем деликатен завал във високите. Резултатът е плътен звук, който ще пасва добре на слушалки с дефицит на бас или с остри високи. Въпреки това тези особености са толкова деликатни, че плеърчето не е дразнещо с никакви слушалки, дори такива с подчертано басов характер. Имах възможност да го слушам с десетки различни модели и с нито едни нямаше неприятно неразбирателство в АЧХ.

По отношение на резолюцията, без да е шампион, се справя добре. Не случайно в началото споменах, че резолюцията в музиката е нещо, което търсят само аудиофилите. Когато слушаш оркестрова музика с айго, можеш да откриеш всичко, което ти трябва, но непотърсени детайли няма да се натрапят, както го правят някои „аудиофилски” усилватели.

С определени слушалки, като например AKG K701 или околоушните модели на Final Audio (S’Next) се чува лека мътнота в средите, за това любителите на детайли трябва да подберат подходящи слушалки, с които няма да има скрито-покрито в средночестотната област.

Тембърът на акустичните инструменти, особено пианото, е този аспект на звука, в който по-скъпите източници превъзхождат айго. Свикнал съм на „по-истинско” пиано с другите си плеъри и усилватели. С айгото без да звучи изкуствено, ги няма онези вибрантни отзвучавания, на които са способни хайенд машинките.

Както споменах, високите имат лек завал, но са естествени, гладки, без следа от грапавост или „цифров” характер.

Басът е безупречен – релефен и мощен,  без да е прекален.

Сцената не е най-прозрачната, но това го разбираме само при директно сравнение с други плеъри. Личното ми мнение, че бистрата и огромна сцена е приятен бонус, но никога не липсва, когато я няма.

 

myhifi org aigo mp3 105 12

 

Aigo MP3 105 на живо

Малък и железен в буквалния и преносния смисъл на думата. Тежи и изглежда солиден. Две зверски изпускания от около метър върху бетон и асфалт доказаха, че не само изглежда, ами наистина е солиден. Музиката даже не трепна и при двете падания. А следи по корпуса останаха само от едното.

Ергономията обаче е кошмар. Въртящото се колелце за навигация в менюто се намира в долния ляв ъгъл, където човек просто не би могъл да го върти с ръката, с която държи плеъра, освен ако няма много гъвкав малък пръст. Логичното място на подобен бутон е в средата на лицевия панел или в горния десен ъгъл, където би бил удобен за боравене с една ръка. Добрата новина е, че може просто да не използвате това колелце – останалите бутони също вършат цялата работа.

Надписите по корпуса са бледи, трудно видими при изкуствена светлина. Хубавото е, че след първите 3 минути, не се нуждаете от тях, защото запомняте функциите на копчетата.

Яркостта на дисплея е малка и навън, особено на слънчева светлина, е трудно четим. За мен това е главният проблем, защото, за да видя какво правя, задължително трябва да търся сянка.

Общият капацитет на паметта може да е 96ГБ, което не е малко, но за човек, който държи музиката си в WAV, може да се окаже тесничка.

 


Софтуер

При включване софтуерът зарежда изненадващо бързо – за около 2-3 секунди.

Менюто е подобно на останалите мобилни плеъри, свиква се бързо.

Не чете CUE файлове, за това трябва предварително да сте разбили албумите на отделни парчета, img-файлове се разпознават като едно парче.

Рядко използва включените в папките с музика обложки на албуми. Какви са изискванията му към картинките, за да ги показва, не можах да разбера.

Изписването на заглавията на парчетата е ограничено до 24 символа, останалите просто няма да ги видите по никакъв начин.

Подреждането на парчетата в една папка не е организирано според номерацията или по азбучен ред, а на някакъв таен китайски принцип, чиято логика не успях да схвана. И е непроменим. Когато айгото е решило да ви сервира песните в определен ред, нито предварително им номериране, нито опции в менюто могат да помогнат да ги чуете в правилния порядък. За щастие не с всеки албум е така. Но отново не намерих логиката, по която избира кой албум да размести и кой не. Тайна.

В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не използвайте софуерния еквилайзър! Както ще се убедите, загубата на качество е катастрофална.

 

myhifi org aigo mp3 105 17

 

Aigo MP3-105 с различни слушалки.

Имах възможност да го чуя с много модели, почти всички околоушни, но и с някои доста качествени тапи. Уникално добра комбинация с NAD VISO HP50, с които просто са създадени един за друг. Отлични впечатления с Technics EAH T700, Pioneer Monitor 5 и безумно скъпите тапи oBravo eamt-1 ($4600). Сцена, детайл, динамика, енергия, не мога да искам нищо повече!

С всеизвестни хищници като AKG K701 на айгото просто не му достига мощност и се налага да усилвам до край, но пак не изкарвам задоволителни децибели от оркестъра. С подчертано басовите Sennheiser HD-518 звукът е без особена енергия в ниските и средите и в общи линии ме оставя да искам MORE POWER!

 

Aigo MP3-105 в сравнение с други плеъри

В домашни условия имах възможност да го слушам рамо до рамо с FiiO X1, iRiver Astell&Kern AK Super Junior и Astell&Kern AK380.

FiiO X1 освен че е по-немощен, има по-грапави и остри високи и общото впечатление е за по-некачествен, плосък и “евтин” звук.

AK Super Junior с удобния тъчскрийн има по-добър и интуитивен интерфейс. Дисплеят е по-ярък и с по-добра четимост на светло. Липсва лекото повдигане във високия бас и нискитте среди на айгото, звукът не е толкова плътен. Сцената е по-прозрачна, тембърът на пианото е по-естествен. С NAD VISO HP50 обаче ми липсват енергията в средите и ниските и динамичния размах на айгото, а това ме лишава от емоцията на музиката. Със Sennheiser HD-518 и AKG K701 Super Junior ми хареса повече поради по-бистрата сцена и възможността за слушане на по-високи нива заради по-високата мощност по спецификации.

АК380 e с несравнимо по-добра резолюция, огромна прозрачна сцена, супер деликатни високи, естествен „аналогов” звук. Един от най-добрите слушалкови източници, които съм чувал въобще. Но и той не инжектира в HP50 онази енергия, на която са способни. Средите и басът са там, но остават лежерни, спокойни, без харакерната атака. По отношение на динамичния размах двата плеъра са равни, но може би AK380 e с една боя напред.

При сравненията с останалите три плеъра си давам сметка, че двата модела на Astell&Kern са по-съвършените машини, но гледайки цените, това не изненадва. Интересното е, че ако забравя за парите и трябва да избирам измежду четирите плеъра само възоснова на звука, без колебание избирам айгото. Комбинацията с моите слушалки е обсебваща.

 

myhifi org aigo mp3 105 9

 

Финал

Човек чете ревюта, за да види препоръчва ли се дадения екземпляр.

Направо казам – да! Ако използвате добри високочувствителни слушалки, само за 200лв. можете да получите много звук. И смело го наричам „аудиофилски”. В него няма нищо дразнещо, в повечето аспекти се доближава до някои по-скъпи машини и като капак се справя добре с големи слушалки.

Недостатъците на Aigo MP3-105 са най-вече по отношение на ергономията, но с оглед ниската цена, не мисля, че имаме право да сме капризни. Освен това плеърът е железен. Във всеки смисъл на думата.

Без да съм търсил портативен плеър, след няколко дни слушане си купих тествания екземпляр и в момента той е ми е основен източник за музика както вкъщи, така и навън. Въпреки недостатъците на интерфейса, съчетанието от цена, музикалност и синергия с любимите ми слушалки, го правят покупка, която не мога да пропусна.

Всеки, който търси мобилен плеър, е добре да чуе Aigo MP3 105 със своите слушалки и сам да реши дали му харесва. И за да се застраховаме срещу неприятни изненади от качеството на труда на неизвестния китайски труженик, аз бих го взел с действаща гаранция от официален вносител, вместо от някой азиатски търговец.

 

Ю.Александров

 

Музика:

Saint-Saënes, Piano Concertos 1-5, Jean Philippe Collard & Royal Philharmonic Orchesra, Andre Previn
Smetana,”Ma Vlast”, Wiener Philharmoniker, Nikolaus Harnoncourt
Pantera, “Vulgar Display of Power
Waldeck “Balance of the Force”
Beethoven Piano Concertos #5 “Emperor””&#3, Ikuyo Nakamichi & Die Deutsche Kamerphilharmonie Bremen, Paavo Jarvi
Slayer, “Reign in Blood”, Expanded Edition
Mendelsohn & Shostakovich, Violin Concertos, Hilary Hahn
Ulrich Drechsler feat. Ord Gustavsen, “Humans &Places”

и др.

 

myhifi org aigo mp3 105 10