Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
От какво слушате музика?
От какво слушате музика?
Трябва да изберете поне един отговор!

Astell&Kern KANN

myhifi org astell kern kann review 5

 

19.5.2017г., M.O.C., Мюнхен. Седя на щанда на Final Audio и пробвам слушалки за четирицифрени суми. Изведнъж на стола до мен се пльосва достолепен германец и полага на масата някакъв МАСИВЕН плеър, който веднага привлича внимание. На фона на другите портативни плеъри този изглеждаше много, много сериозно - тежък и претрупан с входове и изходи. Колкото и да протягах очи, не успях да видя марката, а понеже физиономията на господина не предразполагаше към разговор, предпочетох да си тъна в неведение.

 

Две седмици по-късно, вкъщи. Нежно положен върху кърпа, за да не се драска, слушам най-пресния екземпляр в линията джобни плеъри на Astell&Kern – KANN. Същата машина, която ме впечатли тогава в Мюнхен.

 

Цената на KANN от 2299лв. позволява да бъда безмилостен. Без да е най-скъпият плеър на Astell&Kern, той е сред най-скъпите такива на пазара и сред най-скъпите слушалкови компоненти въобще. А за много пари ние искаме много.

 

KANN

Astell&Kern KANN е в продажба от месец май 2017г. Представлява мулифункционално устройство, съчетаващо аудио плеър и USB дак, които просвирват файлове до 32bit/384kHz PCM и до DSD 5.6MHz; има WI-FI зa връзка с домашен сървър и аудио стрийминг от различни доставчици; Bluetooth за връзка с други устройства, възможност за подаване на USB сигнал към друго устройство. Усилвателите на KANN подават сигнал към слушалки през 3.5мм небалансиран и 2.5мм балансиран изходи, както и към други устройства през отделни 3.5мм небалансиран и 2.5мм балансиран изходи. Връзката с компютър става чрез USB Type-C и USB 2. Вградената памет на KANN e 64GB, към нея може да се добавят до 512ГБ с две карти (максимално 256ГБ с microSD и 256ГБ със SD карта).  Цифрово-аналоговото преобразуване се извършва от един АКМ АК4490 ЦАП, който преобразува DSD файловете директно, без  преминаване през PCM формат.

myhifi org astell kern kann review 1

 

KANN в ръцете

KANN е дебел. Размерите са 115,8мм х 71,23мм х 25.6мм и тежи почти 280 грама. Дизайнът е необичаен за Astell&Kern. Няма изчистени плоскости и остри ръбове. И макар да му липсва семейната елегантност, заоблените форми на корпуса ме карат да се чувствам удобно, защото не крещят „КУПИ КАЛЪФ, ЩЕ СЕ НАДРАСКАМ!”. В края на краищата, когато говорим за техника, която се подмята по джобове и чанти, практичността е може би по-важна, отколкото красотата. KANN e произведение на друг инженерен екип на фирмата-майка iRiver, не този, който разработва досегашната линия плеъри и на това се дължи нетипичния външен вид.

Изработката на корпуса е безупречна, копчетата са стабилни, движат се стегнато, надписите са ясни, забележки по екстериора няма.

Тъчскрийнът откликва безотказно, има добра резолюция и яркост, читаем при всякакви обстоятелства.

Менюто е обичайното за Astell&Kern, просто, инуитивно, възприемаш го за по-малко от минута.

При браузване из папките с музика има леко забавяне, което поне за мен не беше проблем и скоро престанах да го забелязвам. Все пак отбелязвам, че от такава голяма и скъпа машина не се очакват лагове.

При пускане на парчета с резолюция до 16bit/44.1kHz няма никакво забавяне, но с DSD файловете се налага да чакаш 2-3 секунди, докато зацепи.

myhifi org astell kern kann review 1

 

Изходното напрежение на слушалковия усилвател може да се променя: 2 или 4 Vrms за небалансирания 3.5мм изход и съответно 2 или 7 Vrms на балансирания 2.5мм изход. Промяната става от менюто. С нито едни слушалки обаче не усетих нужда да използвам т.нар. „high gain”. Не усетих и промяна в характера на звука при смяна между двете нива.

Проблем: не успях да инсталирам драйвър, за да чуя KANN като USB дак. Следвах инструкциите, но нито един от двата компютъра с Windows 10 не разпозна KANN като аудио-устройство, за да позволи да се инсталират драйвърите. Виждам, че в момента за KANN се препоръчва използването на драйвъри за плеъра АК240. И като имам предвид, че KANN е съвсем пресен продукт, вероятно е въпрос на време да се изчисти този софтуерен проблем. Все пак съжалявам, защото ми се искаше да видя KANN в ролята на USB дак.

KANN дава възможност да се ползват различни стрийминг услуги в зависимост от това кои от тях се предлагат в региона. В България за сега има Spoify и ще се радвам българският дилър да осигури необходимия софтуер за него.

Не успях да свържа плеъра безжично и към домашния сървър. Единственото, което ми позволяваше през Wi-Fi, беше ъпгрейд на софтуера.

Консумация на ток: за една седмица слушане по около час на ден и доста браузване из менюто, зарядът на литиево-полимерната батерия от 6200mAh спадна от 80 до 30%.

myhifi org astell kern kann review 11

 


Звук

KANN звучи плътно и естествено. Според мен това е най-големият комплимент, който може да се каже за аудио компонент. Много джаджи ни звучат естествено до момента, до който не ги сравним с други и тогава лъсват пороците (по-надолу ще стане дума за това). Но KANN звучи по-естествено от всички плеъри и слушалкови системи, с които го сравнявах.

Какво влагам в определението „естествено”:

-Гладък, плътен, хомогенен звук, с прекрасна спойка между инструментите. Няма и сянка от изкуствено разделение или грапавина. И в акустичен ансамбъл, и с електронни композиции, музиката е едно цяло, не сбор от отделни инструменти. Същевременно няма замазване, резолюцията е отлична.

-Реалистичен детайл, който откриваш само, ако се вслушаш в някой пасаж. Без „аудиофилска” аналитичност, която дразни с нежелани детайли.

- Безупречна АЧХ, която включва гладки високи и дълбок бас, идеално инегрирани в общата картина. Няма пикове, няма падове, евтиният трик с U-образна АЧХ, с който впечатляват доста мобилни плеъри, тук не е използван. Високите са незабележими в най-добрия смисъл на думата: добро разтежение и финес, без допълнителен акцент. Цигулката е цигулка като на живо, не оцъклен „запис” на цигулка.

Динамиката на KANN е добра. Ако записът го има, амплитудите в гръмкостта на оркестъра радват. Но съм чувал и по-надарени в това отношение плеъри, например баткото АК380.

Тембърът е отличен. Акустични инструменти и гласове се чуват невероятно живо.

Големината на сцената търпи критика. Нито едно парче не изкара звуци „в стаята”. Музиката се случва в нормалните за средностатистическата слушалкова система размери. А сцената за много фенове е основен аудиофилски гъдел.

Нещо, за което не се сетих по време на слушането, но ми хрумва сега, е, че не чух особен релеф в ниските. Независимо от слушалките, не изпитах удоволствието от стегнат и детайлен бас. “Humans & Places” на Ulrich Drechsler Quartet & Tord Gustavsen е съвременен европейски джаз, записан по всички правила на студийното изкуство и доставя удоволствие с басите на контрабаса и кларинета. Докато се радвах на тембъра на кларинета, чинелите и пианото обаче нямам спомен да съм се изкефил на контрабаса. Количеството ниски в KANN винаги е достатъчно, даже с Beyerdynamic T1, известни с липса на фундамент. Ударност в баса има, но не на нивото на як десктоп усилвател.

„Psalm 69” на Ministry и “Paranoid” на Black Sabbath са албуми, които на слушалки могат да ти взривят главата с барабанен ритъм. При тях KANN звучи по-вяло, отколкото съм свикнал с моя Violectric HPA V200. Въобще, аз не можах да чуя здрава ритмичност или агресия от този плеър. С подходящи слушалки hard rock и heavy metal парчетата ги имат, но за 2300лв. искам повече. Искам повече крясък, по-диво звучене с китарни стилове. Вероятно с някое нискобюджетно градо ще се получи, но за съжаление нямах градо под ръка. За идеално рок-звучене трябва да се търсят слушалки, с които този плеър има синергия.

KANN с DSD и Hi-Rez PCM: ами разликата не е грандиозна. Повече резолюция, повече въздух, още по-"аналогово". Не съм дълбал упорито във високорезолюционните формати отчасти поради липсата ми на интерес напоследък към аудиофилски изгъзици, отчасти, защото първите два опита с тях и KANN не ми изкараха аудиофилски сълзи. Който иска, да слуша 32/384 или DSD 5,6 и ЩЕ бъде възнаграден. Но на този етап ми се слуша музика, не звуци, и не се насилвах да пълня паметта с гигабайти албуми само заради формата. Все пак подчертавам: да, има смисъл от високата резолюция и когато имам възможност, винаги избирам нея пред средновековния PCM 16/44.1.

myhifi org astell kern kann review 7

 

KANN с различни слушалки

Качеството и мощността на KANN са такива, че е грехота да го хабим за тапи. Създателите му преднамерено са строили портативен плеър за големи слушалки. Слушах го с NAD VISO HP50, Sennheiser HD-518, AK T1p (ребрандирани 32-омови Beyerdynamic T1), Audio Technica ATH W5000 и AudioQuest NightHawk Carbon. Никъде никакъв проблем с нивото или качеството. Даже не се налага да превключвам на “high gain”. Е със Sennheiser HD800 вероятно щеше да се наложи, но не ги намерих за тест. Иначе предостатъчно мощ при всякакви обстоятелства.

Най-добра комбинация: с AK T1p. Много вероятно инженерите на iRiver да са настройвали плеъра точно с тези слушалки, за да се създаде една завършена фирмена система KANN+AK T1p. Балансирана АЧХ, жив, енергичен звук. Но още преди да го чуя с тях беше ясно, че звукът би паснал на по-въздушни слушалки от типа на Sennheiser HD800, Beyerdynamic DT880, T1 или AKG K701/Q701. Доста приятна в тембрално отношение комбинация е с аналитичните Audio Technica ATH W5000. Препоръчвам я на любителите на джаз и класика.

myhifi org astell kern kann review 2

 

KANN vs. други плеъри

Без да мога да направя АБ сравнение, по спомени, Astell&Kern AK380, топмоделът на фирмата, има подобен характер, но по-широка сцена и по-ефирни високи. Звучеше по-отворено и с малко повече динамика.

AK Super Junior. Погледнете снимката долу. Каквото виждате на нея, това и чувате. Единият е е по-плътен, по-заоблен; другият по-въздушен и ръбат.

myhifi org astell kern kann review 6

 

Aigo MP3-105. По-нагоре споменах, че трябва да сравняваш, за да видиш пороците на техниката. Съвсем скоро писах за айгото като се прехласвах колко естествени високи има и колко плътно звучи. Е в сравнение с 11,5 пъти по-скъпия KANN айгото свири по-грапаво и безплътно. Ноо…. с повече енергия и ритъм, когато ползвам NAD Viso HP50.

Onkyo DP-X1, големият конкурент. Като тонален баланс, резолюция, големина на сцената и динамика няма особена разлика. Разликата е в мощността с голяма преднина на KANN. Класическите записи, които обикновено са с по-ниско ниво, поставят на изпитание онкиото и се налага да усилвам до край. Това е плеър само за високочувствителни тапи. Предимствата му са софтуерни. На практика представлява едно нормално андроид-устройство, на което са прибавени специален софтуер за аудио и хардуер - дак и усилвателна част. Операционната система си е класически Android, включващ браузъри, възможност за инсталиране на всякакви програми, онлайн стрийминг от избран доставчик, ютюб и т.н. Само телефон няма. Плюс в аудио-отношение е възможността за избор между 3 различни цифрови филтъра, с които можеш да адаптираш по-добре звука към дадени слушалки. Щеше ми се KANN да има повече софтуерни заигравки. Но част от философията на фирмата май е „изборът усложнява живота”. Apple.

Не е излишно да спомена, че когато след една седмица, прекарана с KANN, се върнах към настолната слушалкова уредба (РС с Win10, JRiver MC20, AudioQuest JiterBug, USB cable Oyaide NEO Class S, Musical Fidelity DAC1, Violectric HPA V200), звукът е по-грапав и някак неестествено бистър. KANN е превъзхожда по отношение на тембъра. Но ритъмът и атаката на десктоп системата са на далеч по-високо ниво.

myhifi org astell kern kann review 8

 

И така…

KANN е джобен плеър, който може да запомни цялата ви музика, независимо колко претенциозни формати ползвате. Солиден и тежък. Дизайнът те кара да се чувстваш удобно, нещо, което не може да се каже за по-елегантните, но доста ръбати роднини. Софуерът е интуитивен. Освен плеър е USB дак и стриймър, и цифров източник, и външен дак към отделен усилвател.

KANN свири спокойно, плътно, меко и естествено. Има достатъчно мощност за всякакви слушалки.

Любителите на огромна сцена и дивите рокаджии трябва да внимават: за да постигнат нирвана, ще им трябват внимателно подбрани слушалки. Иначе първите рискуват да им липсва „въздух”, вторите ритъм или агресия.

Ако играта с компоненти не е част от удоволствието за вас и ако цените мекотата на живия звук, KANN може да е финалното решение. С един скок рипате в хайенда. На всичкото отгоре в мобилна форма. И когато мислите за цената, имайте предвид, че много маниаци дават в пъти повече, за да градят многокомпонентни слушалкови системи, а често резултатът е по-слаб.

 

Ю.Александров

 

Музика:

Beethoven - Triple Concerto & Archduke Trio - Storioni Trio, Netherlands Symphony (2013) [DSD64]

New Seasons - Gidon Kremer, Kremerata Baltica (2015) [24bit/192kHz]

Black Sabbath - 2016 - Paranoid (Deluxe Edition 2CD)

Ministry, "Psalm 69"

Saint-Saënes, Piano Concertos 1-5, Jean Philippe Collard & Royal Philharmonic Orchesra, Andre Previn

Smetana,”Ma Vlast”, Wiener Philharmoniker, Nikolaus Harnoncourt

Pantera, “Vulgar Display of Power

Waldeck “Balance of the Force”

Beethoven Piano Concertos #5 “Emperor””&#3, Ikuyo Nakamichi & Die Deutsche Kamerphilharmonie Bremen, Paavo Jarvi

Slayer, “Reign in Blood”, Expanded Edition

Mendelsohn & Shostakovich, Violin Concertos, Hilary Hahn

Ulrich Drechsler feat. Ord Gustavsen, “Humans &Places”

и др.

 

myhifi org astell kern kann review 11

myhifi org astell kern kann review 10

myhifi org astell kern kann review 3

myhifi org astell kern kann review 4

myhifi org astell kern kann review 9

myhifi org astell kern kann review 12