Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
От къде най-често пазарувате Hi-Fi техника?
От къде най-често пазарувате Hi-Fi техника?
Трябва да изберете поне един отговор!

Marcin Wasilewski Trio - Spark of Life

91Z16oKmCnL. SL1500

 

Малко са музикантите, които за кратък период от време могат да оставят следа в позамрелия джазов свят сега. Роденият през 1980 г. Marcin Wasilewski (piano) заедно с Slawomir Kurkiewicz (double bass), Michal Miskiewicz (drums), като че ли прехвърлиха хоризонта, отвъд който стоят величия като  Кийт Джарет,  Хърби Хенкок, Бил Еванс . Интересното е, че младите полски музиканти влезнаха в джаза с един вече поизморен лейбъл – ECM –заприличал малко на добре окосена английска ливада. Радва окото, ама е скучно за гледане. ЕСМ последните години като че ли се унифицира, звучи по един и същи начин и талантливи артисти започнаха да си приличат , вероятно без да го искат.

Новият албум Spark of Lifе обаче е изключение. Към триото се е присъединил и шведския саксафонист Joakim Milder, който удивително добре се вписва в проекта, включващ, освен авторски парчета на Wasilewski, така и песента на Sting "Message in a bottle", както и парчето на Herbie Hancock 'Actual Proof. Това е четвъртият албум на триото и те продължават да творят и свирят със същата свежест, както преди, а саксофониста допринася за малко по-различното звучене. Албумът е мелодичен, но не захаросан и вероятно това се дължи на „нескандинавския“ меланхоличен и леко отвеян джаз. Wasilewski успява да вмъкне към тъмните скандинавските етюди една по-голяма свежест и пастелност на музиката, и една щипка повече пост боп. Композициите са много слушаеми и запомнящи се, преливат една в друга и навяват реминисцеции на E.S.T. разбира се с всички условности на това сравнение. Звукът е чист, има много „въздух“ между инструментите  и  дълбочина. Пианото е силно повлияно от Bill Evans, но със сигурност Marcin Wasilewski има свой почерк и настроение.

Албумът е  поредното доказателство за силната школа на полския джаз, където са безспорни легенди като Tomasz Stańko и Leszek Mozdzer. Между другото точноTomasz Stańko е вдъхновител и ментор на триото.

Препоръчвам албумът с две ръце, лежерен и фин, истинско джаз преживяване в общо взето постния съвременен джаз сетъп.

drazmahala

61nFrpZJstL. SL1400