Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
От къде най-често пазарувате Hi-Fi техника?
От къде най-често пазарувате Hi-Fi техника?
Трябва да изберете поне един отговор!

Max Richter

 Max Richter 2

 

Когато за първи път чух Richter останах със смесени чувства. От електро амбиент, през рекомпозираните Четири годишни времена на Вивалди, барокови елементи, същински съвременни класически композиции, балет, филмова музика – всичко това може да се намери в музиката с почерка на този съвременен композитор и музикант. Изключително надарен и с богата музикална биография, роденият в Германия , но израстнал на Острова  Max Richter, предизвиква меломана с многообразие на музикални жанрове, фрески и реминисценции от барокови концерти, nu jazz, пиана в стил Philip Glass. Казва, че е силно повлиян от пънка и The Clash и Kraftwerk. Започва своята кариера в Piano Circus – съвременна класическа група, изпълняваща и инспирирана от произведенията на Arvo Pärt, Philip Glass and Brian Eno. От средата на 90 те – до 2000 г. е част от електронни проекти на The Future Sound of London, Roni Size and Reprazent.

Следва първи солов албум Memoryhouse 2002 г, със силно застъпени електронни елементи и записи на гласове. Всъщност в част от албумите ще откриете доста речитативи, а готината и различна английска филмова артистка Tilda Swinton чете откъси от Кафка на фона на мелодични пиана и електро щрайхове в албума The Blue Notebooks. Не знам къде жанрово се намира Richter, а и не бих се наел да го слагам в някакви рамки. Факт е, че лейбълът, който го издава, е 100% класически  - Decca/ DG, а дали композициите и самият музикант е класически автор и изпълнител е с отговор в бъдещето. Хубаво е да се чуят рекомпозираните годишни времена на Вивалди с гост-цигулар Daniel Hope с впечатляващата цигулка Гуарниери от 1792 г., Richter на синтезатор Moog и Maestro Andre de Ridderначело на Berlin Konzerthaus Chamber Orchestra. Хубаво е да се чуе The Blue Notebooks – стилизиран и леко меланхоличен, но не и префърцунен.

Наситено и мелодично, на границата между сладникавия асансьорен музикален ритъм и сериозната съвременна електронна и класическа музика, Max Richter показва многоликата същност на съвременната музика, клатушкаща се между субкултурата и истинската неподправена класическа музика . Слушането му е предизвикателство за ценителите на класиката и още един път напомня, че правенето на музика е истинско интелектуално занимание, може би най-висшето нематериално изкуство, и едно от малкото причини   с които човек оправдава съществуването си. Слушането на музика изисква не по-малко интелектуални усилия и настоящото кратко запознаване с този съвременен композитор е скромен подтик от моя страна да го направите.

drazmahala

 

Max Richter 1

Max Richter 3

Max Richter 2