Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Колко струва системата ви?
Колко струва системата ви?
Трябва да изберете поне един отговор!

Стрийминг на живо на DSD 5.6MHz

myhifi berlin philharmonic hall

Миналия месец Internet Initiative Japan Inc.(IIJ), KORG Inc., Saidera Paradiso Ltd. И Sony Corporation обявиха, че ще проведат открит технологичен експеримент за стрийминг на живо на високорезолюционния аудио формат DSD 5.6MHz. Четирите компании ще си партнират с Пролетния фестивал в Токио, един от най-големите японски музикални фестивали и Берлинската филхармония за стрийминг на живо на два концерта през април. Аудиофилите по света ще имат възможност да се насладят на следните демонстрации:

  1. Петото издание на Tokyo-HARUSAI Marathon Concert: „Музика от класическия период – Музикантите на Виена, музикалната столица”, който ще бъде излъчван от 03:00ч. до 12:00ч. СЕТ на 05 Април 2015г.
  2. Концерт на Берлинската филхармония в Берлин, диригент сър Simon Rattle, от 07:00ч. СЕТ на 11 април 2015г.

DSD 5.6MHz е метод за конверсия на аналогово в цифрово аудио. Напоследък той набира популярност като формат за разпространение на аудио с висока резолюция. DSD 5.6MHz позволява разпространението на висококачествен сигнал, който възпроизвежда достоверно оригиналния аналогов звук. Записите, които използват този фомат цифовизират аудио сигнала с честота 128 пъти по-голяма от тази на компакт диска и по този начин улавят огромно количество информация. Поради голямото количество дании, което се предава, излъчването на живо на събития във формат DSD 5.6MHz ще бъде грандиозно техническо предизвикателство, нещо което не е правено още никъде по света. Заинтересованите ще бъдат способни да се насладят по домовете си на завлядяващо висококачествен звук, който ще е почти като в концертната зала. Те няма да се нуждаят от инсталация на специален софтуер, единствено трябва да имат подходящ дак.

По време на експеримента KORG ще кодира на живо аудиото, KORG и SONY ще превръщат сигнала в DSD, а IIJ ще предостави платформа и мрежа за стрийминга. Seigen Ono – един от лидерите в света на аудио записите и мастеринг инженер на Saidera Pradiso, ще ръководи целия проект.

Пролетният фестивал в Токио, който е едно от събитията в предстоящия експеримент, вече доста години разпространява концерти по интернет, за да може по-широка публика да се наслади на фестивалната музика. Подобно на тях, чрез своята услуга Digital Concert Hall, Берлинската филхармония винаги се е стремяла към популяризиране на висококачествената музика сред слушателите по целия свят. Предстоящите експерименти за стрийминг на живо на DSD 5.6MHz ще позволи на хора по целия свят да слушат изключителната музика на Пролетния фестивал в Токио и Берлинската филхармония във висококачествен формат, идентичен с източника. Чрез подобни инициативи в бъдеще всяка от компаниите IIJ, KORG, Saidera Paradiso и SONY ще продължат да градят опит в най-новите технологии и да допринасят за развитието на цифровия пренос.

 

От: http://www.iij.ad.jp