Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Колко струва системата ви?
Колко струва системата ви?
Трябва да изберете поне един отговор!

A-S3000 - ретро визия и аудиофилски детайли от Yamaha

myhifi yamaha as3000 1

снимки: интернет


В представения през миналата година стерео усилвател A-S3000 (около $7000 в САЩ) от Yamaha 
обръщат внимание на някои позабавени от големите фирми за консуматорска електроника подробности като виброконтрол и поддържане на най-късия възможен път на сигнала между вътрешните компоненти. Да се надяваме, че резултатът е добър. Ето детайли:

myhifi yamaha as3000 10С цел минимизиране на вибрациите шасито е с двойна конструкция. Външното шаси съдържа изолатор, който изолира външните вибрации и осигурява на платките плаващо окачване чрез поддръжка от независима вътрешна рамка, напълно елиминираща влиянието на външните вибрации. Захранването, което се състои от трансформатор и кондензатори, които са основният източник на вътрешни вибрации, е захванато здраво за триизмерна вътрешна рамка, което се поддържа от предния и задния панел. Платките на крайния усилвател и тежките радиатори са захванати за вътрешни рамки от ляво и дясно като по този начин захранването и усилвателите са структурно изолирани, като по този начин напълно се блокира предаването на вибрации. Вътрешната рамка, която поддържа трансформатора, е оформена с пространство отдолу, за да се осигури място за окабеляването, така че то да следва възможно най-късия път. Това новоразработено шаси помага да се минимизира дължината на сигналния път и да се постигне нисък импеданс заедно със здравина и антивибрационен контрол. Вътрешните рамки са помеднени като за тази, която поддържа захранването, е избран месинг, който е минал тестове наред с други материали, за да се  установи влиянието му върху звука.

Предният и горният панел са направени от 6мм алуминий, който е немагнитен материал, за да се елиминира всяко възможно вредно влияние върху аудио сигналите. Чрез тестове е избрана дебелина 7мм за предния и 6мм за горния панел. Според тях алуминият освен че не влияе на сигналите има и антивибрационни качества.

Крачетата са критичен компонент за блокиране на външни вибрации. В случая е предоставена възможност слушателят да избере между спайкове или нормални крачета.

Крайният усилвател е разработка на Yamaha. Има напълно балансирана топология с MOSFET транзистори като при сглобяването е взет предвид поляритета на компонентите.

myhifi yamaha as3000 5

myhifi yamaha as3000 6

При  трансформатора е използван интересен метод, за да се намали импеданса. Вместо с обикновени кабели, намотката му е свръзана директно към  терминала с винтове. При всички важни части от веригата също се използват винтове при свръзването.

За усилването се използва цифров контрол, специално разработен от New Japan Radio Co. Ltd. с галетен тип атенюатор с постоянни резистори от шунтов тип, което намалява забавянето и оцветяването на звука

Усилвателят съдържа дискретно фоно стъпало.

Посочената мощност при 8, 6, 4 и 2Ω е съответно 120W, 150W, 200W и 300W,  дъмпинг фактор 250. Теглото е 24,6 кг.

myhifi yamaha as3000 4

myhifi yamaha as3000 2myhifi yamaha as3000 9