Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Давате ли пари за музика?
Давате ли пари за музика?
Трябва да изберете поне един отговор!

Музика за капиталисти #1

myhifi.org highend1

myhifi.org highend2

myhifi.org highend3

 

За трети път посещавам Munich High End и тази година ми правят впечатление две неща. Първо, шоуто се разраства и второ, LED светлините по компонентите вече не са сини, а зелени. :)

 

По темата:

Ден първи, етаж първи.

Astell&Kern AK380($4700). Слушах го със Sennheiser HD800, AK T5p и още един модел слушалки на Astell&Kern, който все още не е обявен на сайта им. Може би най-добрият източник на слушалков звук, който съм чувал. И с трите модела слушалки изкара естествени високи, широка сцена и контрол. Силно впечатлен съм и мисля, че това е един от ужасно скъпите продукти, които са ужасно добри.

myhifi.org highend71

myhifi.org highend71

 

Pono Player ($399.99) и Audeze EL-8 Closed back ($699). Заедно с AK380 се отличаваха от масата слушалки с естествен звук, най вече във високите и сцената. Много ми хареса, слушах го с разнообразна музика, ако трябва да избера мобилна комбинация сигурно ще е тази с оглед цената.

myhifi.org highend159

 

HiFiMan HE-1000 (3499€). Най-агресивният претендент за върховия клас при слушалките  напоследък. Слушах ги с усилвател HiFiMan EF-6. И в баланисираната, и в нормалната версия тотално разочарование. Може да е било от електрониката, но товав никакъв случай не беше звук за четирицифрена сума. Мътно пиано, никаква сцена, бавни (?!). А са рекламирани като планарно-магнитните слушалки с най-леката диафрагма в света. На едната от снимките е Dr. Fang Bian, създател и главен конструктор на фирмата.

myhifi.org highend169

myhifi.org highend171

myhifi.org highend173

 

И в противовес на горното, най-добрите слушалки на това шоу. Stax SR-009 (5000€). Бързина, натурален звук, чистота, върховни. Прекарах доста време с тях и Stax SRM-727II. Този усилвател го имах около две години с по-ниския модел слушалки, SR-007mk2, но никога не съм предполагал, че може да звучи толкова пространствено и чисто. Не съм снимал специално SR-009, само стаята за слушане на Stax.

myhifi.org highend75

 

AudioQuest Nighthawk ($599). Една от очакваните премиери тази година. Слушах ги с няколко усилвателя (Meridian Prime, Musical Fidelity M1HPA, AudioQuest DragonFly 1.2) и правят впечатление на средностатистически слушалки. Леко оцветени среди, малка сцена, не особено бистър звук.

myhifi.org highend175

myhifi.org highend280

 

Audeze EL-8 и Deckard ($699) и Audeze Deckard ($699) – разочарование от двата нови продукта на Audeze. Слушах няколко песни от албума 21 на Adele. Сибилантен и неестествен вокал, свита сцена, нещо много грешно имаше в тази комбинация. Слушах Deckard и с Audeze LCD-3, и този път беше ОК, типичния звук на Audeze. На едната от снимките е д-р Shankar Thiagasamudram, единият от основателите на Audeze Inc.

myhifi.org highend176

myhifi.org highend177

 

Слушалки Pioneer (утре ще посоча модела, струват 2500€) и дак/слушалков усилвател Pioneer U-105 (700£). Преди да науча цената си мислех, че това са нормални слушалки на Pioneer  за 200-300лв. Цената ме шокира неприятно с оглед на звука. Естествено може да виним източника, но за тези пари би трябвало да има повече звук от всякакъв източник.

myhifi.org highend205

myhifi.org highend207

 

MQA. Ставаме свидетели на опит за революция. От няколко месеца ни върти торнадо от реклами по всички западни сайтове за новия революционен формат, който ще доведе хайенда до масите. Високо качество в нисък битрейт. От Meridian бяха сложили няколко лаптопа с плейлисти, в които всяка песен се повтаряше по два пъти, веднъж като МР3 128kbps и веднъж като MQA. Независимо от музиката, независимо от слушалките, аз подобрение не хванах. Може би(!) минимална разлика, но не и подобрение. Сигурно съм бил преуморен.

Присъствах на представяне на формата MQA в зала с колони на Meridian, на което кой знае защо не се правеха сравнения между записи MQA и обикновени файлове с нисък битрейт, а се пускаха само MQA файлове, прекъсвани за пропаганда от един чичко от фирмата. Докато слушах си мислех, че надали някой от присъстващите би търпял подобен звук вкъщи. Все пак приличаха на аудиофили. Лично аз съм тотално разочарован от демонстрациите на новия формат за качествен стрийминг.

myhifi.org highend208

myhifi.org highend209

myhifi.org highend211

myhifi.org highend214

myhifi.org highend212

 

Новият кабел на Nordost Odin 2. В залата вървяха сравнения между RCA интерконекти и захранващи кабели от сериите Odin и Odin 2. И в двата сценария Odin 2 имаше по-меки среди и по-триизмерен звук. Аниматорите не балтаеха много, само обявяваха какво пускат.  Т.е. brainwashing-ът беше сведен до минимум. Ако сте милионери и си падате по звука на Nordost, това е вашият кабел!

myhifi.org highend252

 

Освен своите произведения – дак, усилвател и слушалкови усилватели, Eternal Arts демонстрираха няколко реставрирани класически магнетофона с възможност да ги чуеш през техния OTL слушалков усилвател (3500€) и Sennheiser HD-800. Естествено съвсем различен звук, който варираше от мътен и мек до остър и свръхдетайлен. Така че и „истината” на аналоговия звук варира в доста големи граници.

myhifi.org highend140

myhifi.org highend141

myhifi.org highend142

myhifi.org highend146

myhifi.org highend148

myhifi.org highend144

 

Audio Valve Luminare (2950€) и HiFiMan HE-6($1199) – една от най-сполучливите комбинации, които съм чувал. Невъзможно огромна сцена, разпростираща се далеч встрани от слушателя и страхотна бързина. Има снимка само на усилвателя, слушалките не са нов модел и не са снимани.

myhifi.org highend90

myhifi.org highend92

myhifi.org highend93

myhifi.org highend95

 

King Sound KS-H4 ($900) – нов модел електростатици от Hong Kong.

myhifi.org highend122

myhifi.org highend123

 

Идеи за жената

myhifi.org highend53

 

Новите усилватели на Violectric HPA V220 (1000€) и HPA V281(1596€). Типичният мек звук на фирмата.

myhifi.org highend109

 

Нов модел на Sennheiser – HD 630 VB с възможност за настройка на баса (499€) и нов модел портативен усилвател на Lehmann Traveller (369€).

myhifi.org highend63

 

Dharma D1000 ($1180) – хибридна конструкиця с динамичен драйвър и електростатична пищялка.

myhifi.org highend4

myhifi.org highend5

myhifi.org highend8

 

HD Klassik разработват усилвател с хардуерен еквилайзър за всеки модел слушалки по желание на клиента. Пращате слушалките и ви ги връщат заедно с усилвателя. Изравнените Sennheier HD650 звучаха много впечатляващо, с огромна сцена, която се доближава до тази на HD800. За цената не посмях да попитам, за да не си разваля добрия вкус от звука.

myhifi.org highend10

 myhifi.org highend14

myhifi.org highend15

myhifi.org highend16

myhifi.org highend17

myhifi.org highend18

 

Циментови колони. Не свиреха.

myhifi.org highend25

 

А тези свирят както изглеждат.

myhifi.org highend27

myhifi.org highend31

 

Хайендът нагази LAN кабелите.

myhifi.org highend33

 

...и компютърните платки

myhifi.org highend36

 

Грамофон Clearaudio

myhifi.org highend37

 

...и мотоциклет Clearaudio.

myhifi.org highend38

myhifi.org highend39

 

За втори път виждам ОГРОМНИ колони с толкова фокусиран звук. Вокалите бяха с човешки размери, басът дозиран и стегнат въпреки двата двуметрови суба.

myhifi.org highend45

 

Още една система с добре контролирани ниски и високи, дефицит даже по такива събития.

myhifi.org highend48

myhifi.org highend49

 

Новите компоненти на Soulution и Bel Canto.

myhifi.org highend50

myhifi.org highend51

myhifi.org highend52

 

myhifi.org highend57

myhifi.org highend58

 

Китайският хайенд - Shanling

myhifi.org highend61

 

Astell&Kern T5p - ребрандирани Beyerdynamic T5p

myhifi.org highend66

myhifi.org highend78

myhifi.org highend79

myhifi.org highend80

myhifi.org highend84

myhifi.org highend87

 Машина за чистене на плочи.

myhifi.org highend98

myhifi.org highend99

 

myhifi.org highend103

myhifi.org highend191

 

Слушалковите усилвателина Pathos, комбинирани с почти цялата линия на Grado. Всички варианти ми харесаха. Явно на стари години ще преоткрия Grado.

myhifi.org highend186

myhifi.org highend187

 

Новият портативен дак/слушалков усилвател на Chord (около 1400GBP). И двата демо екземпляра не свиреха, но хората от Chord се бяха унесли в сладък лаф и никой не можеше да разбие компанията, за да оправят нещата.

myhifi.org highend197

myhifi.org highend198

 

Новата серия Reference Class R1 на Technics. По-големи са, отколкото изглеждат на снимките.

myhifi.org highend222

myhifi.org highend223