Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Kаква музика слушате?
Kаква музика слушате?
Трябва да изберете поне един отговор!

3D принтирането навлезе в Hi-Fi технологиите

myhifi.org 3D printed CD player 1

по whatihifi.com и 3Dprint.com

 

Актуалното напоследък 3D принтиране навлезе и в Hi-Fi технологиите. Това е добра новина тъй като позволява създаването на нови сложни конструкции, трудни или невъзможни за направа, при това на много по-ниски цени, отколкото биха били при досегашните методи за обработка на материалите.

Вече са налице първият CD плеър и първото рамо за грамофон, компютърно проектирани и изработени на 3D принтер.

CD плеърът е дело на група разработчици аудиофили от компанията Botz&Us. Te казват, че са разработили първият 3D принтиран CD плеър в света. Използваният принтер е MakerGear M2 3D Printer. Според компанията не става въпрос за обикновен плеър, а за “ултра хай-енд” машина.

myhifi.org 3D printed CD player 2

„Правя колони от 12 години и винаги съм бил пристрастен към аудиото, музиката, правенето и модифицирането на техника – запален аудиофил... Работата е там, че с 3D принтирането може да се направят невероятни неща по отношение на подтискането на вибрациите, комбиниране на различни материали, да се създават сложни композитни структури и т.н. с цел да се получи добро подтискане на вибрациите и подобряване звука като цяло.” казва водещият разработчик, представящ се само като Андрей. Той използва SolidWorks, за да създаде дизайна на всички механични части, кутията, вътрешната структура, поддръжката на оптиката и различни други по-малки детайли. След това със своя MakerGear M2, екипиран с E3D V6 + Volcano Hot End принтира нужните му части. Както се вижда от снимките, CD плеърът не прилича на другите, които сме свикнали да виждаме, но създателите твърдят, че звукът е феноменален и се сравнява с плеъри на Arcam, AudioLab, Burmester, Sugen и Cyrus. Това обаче не е краят, Андрей и екипът му завършват втора версия на плеъра си, в която се използват други материали като екзотични дървесини и въглеродни влакна.

myhifi.org 3D printed CD player 3

 

Малко преди екипът на Botz&Us да покаже плеъра си компанията VPI стартира продажбата на своя Prime turntable (£3750), първият грамофон с 3D принтирано рамо. Рамото е изработено от един 10 инчов блок материал, което снижава много крайната цена на грамофона.

myhifi.org VPI Prime turntable 2

myhifi.org VPI Prime turntable 4

myhifi.org VPI Prime turntable 1