Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
От какво слушате музика?
От какво слушате музика?
Трябва да изберете поне един отговор!

Второто поколение RoomFeel® слушалки на NAD и PSB

myhifi.org roomfeel


До скоро сред производителите на слушалки нямаше консенсус какъв трябва да е тоналният баланс на едни слушалки. За разлика от тонколоните, където се гони максимално равна амплитудно-честотна характеристика (т.е. колоните трябва да възпроизвеждат с еднаква сила всички честоти), при слушалките това е неприложимо поради разположението на говорителите непосредствено до ушите. Липсата на отражения на звуците от заобикалящата среда, от ушните миди и тялото на слушателя прави слушалките с равна АЧХ да звучат неестествено. За това всеки производител настройва своите слушалки по различни критерии, създавайки свой уникален тонален баланс, базиран на различни теоретични стандарти (т.нар. Diffuze Field или Free Field), а някои просто настройват слушалките си на слух. Това води до фундаментално различния звук, който се среща между слушалките на различни производители, а често и между моделите от една серия.

В началото сме на промяна, която може би ще преустанови хаотичното лутане в търсене "правилния" слушалков звук. Преди няколко години основателят на PSB Louspeakers Пол Бартън конструира първите слушалки по технология, наречена RoomFeel®. Тя се базира на изследванията на учени от Harman International и Националния изследователски институт на Канада, които създадоха т.нар. целева крива за настройка на АЧХ слушалки, резултат от многогодишни изследвания на акустиката, човешкия слух и слушателски тестове. Учените твърдят, че тази крива представлява препоръчителната настройка на тоналния баланс на слушалките, базирана на човешките възприятия. Заключенията на най-грубо може да се обобщат с това, че слушалките трябва да наподобяват звука на добри тонколони в помещение с умерена акустична обработка, което създава чувство за естествен и пространствен звук у слушателя (повече изформация за изследванията тук).

Използвайки тези знания преди години компаниите PSB и NAD пуснаха първите слушалки по технологията RoomFeel® - PSB M4U и NAD VISO HP50, които предизвиката изключително позитивни отзиви.

През месец юни 2015г. излиза второто поколение RoomFeel® слушалки. NAD VISO HP30 ($229) са сгъваеми затворени слушалки, лягащи върху ухото. За сега не се се съобщават подробности и единственото, което изтече в интернет пространството са снимки на продукта.

myhifi.org roomfeel headphones 3

myhifi.org roomfeel headphones 4

PSB са по-щедри на информация. Моделът PSB M4U 4 ($299) са мониторни слушалки, които се поставят в ухото, с двулентов хибриден дизайн – динамичен драйвър за ниските честоти и такъв с балансирана арматура за високите. Импедансът е 16Ω и тежат 25гр.

myhifi.org roomfeel headphones 1

myhifi.org roomfeel headphones 1