Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
От какво слушате музика?
От какво слушате музика?
Трябва да изберете поне един отговор!

9.9 по Рихтер в слушалковия свят (ВИДЕО)

снимки: интернет

С концерт в Central Hall Westminster, Лондон, един от най-големите слушалкови брандове Sennheiser отпразнува своята 70-та годишнина. Домакини на концерта бяха изпълнителните директори на фирмата д-р Андреас и Даниел Зенхайзер, а изпълненията на Немска младежка филхармония и английската певица Imogen Heap. Концертът беше записван в новия 3D аудио формат на Зенхайзер, който ще бъде представен в близко бъдеще.

Но не церемонията и концертът бяха най-интересното събитие на вечерта за нас. Главното беше показването на бъдещия флагман на фирмата – система от слушалки и усилвател, които ще наследят най-легендарното явление в слушалковия свят –електростатичните слушалки Sennheiser HE-90 и усилвателя Sennheiser HEV-90, известни като Sennheiser Orpheus.
Не беше оповестено името на новата система, а техническите подробности са съвсем оскъдни. Вероятно се касае за електростатични слушалки с диафрагми с дебелина от 2.4 микрометра и платинено покритие, и обхват от 8 до 100000Hz. На видеото от презентацията (горе) се вижда, че при натискане на копче лампите на усилвателя излизат от корпуса, но не се знае дали тази особеност ще се запази при производствените екземпляри. Корпусът на усилвателя е изработен от карарски мрамор, същият, от който Микеланджело е правел скулпторите си. В него очевидно има вграден дак, тъй като на гърба се виждат коаксиален и оптичен SPDIF входове, както и USB вход.

Цената за сега не е обявена, но вероятно ще е над 10000 евро.

myhifi.org sennheiser 70th anniversary 1

myhifi.org sennheiser 70th anniversary 1

myhifi.org sennheiser 70th anniversary 2

myhifi.org sennheiser 70th anniversary 3

myhifi.org sennheiser 70th anniversary 2Ако новата система доближи качеството на възпроизвеждане на Sennheiser Orpheus, предстои да сме свидетели на раждането на нов еталон в звуковъзпроизвеждането. Почти единодушно е мнението, че 22 години след излизането си Sennheiser Orpheus продължават да са най-добрите слушалки, произвеждани някога. Първоначалната цена от $12900, искана за всеки от произведените 300 екземпляра, в момента е нарастнала до €40000 за комплект втора употреба.

Sennheiser Orpheus:

myhifi.org sennheiser orpheus 1

myhifi.org sennheiser orpheus 5

myhifi.org sennheiser orpheus 3