Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Kаква музика слушате?
Kаква музика слушате?
Трябва да изберете поне един отговор!

Премиера на KSE1500 - първата електростатична система на Shure

myhifi.org shure ks1500 electrostatic 6

 

На 22 октомври беше оповестен любопитен продукт. Shure KSE1500 e втората в света след Stax SRS-005S система, ползваща електростатични слушалки, които се поставят в ушния канал.

Shure изненадаха света с технология, която не са ползвали до сега и от която даже не са давали индикации, че се интересуват. Освен това за първи път се появяват електростатични шумоизолиращи слушалки, намаляващи външния шум с до 37dB.

myhifi.org stax srs 005s

Stax SRS-005S

Електростатичната технология не е нова, но е трудна за овладяване и скъпа за производство, за това фирмите, които я ползват, в световен мащаб се броят на пръсти.

При електростатичния драйвър много тънка мембрана се поставя между две перфорирани метални пластини (статори). Мембраната непрекъснато се наелектризира с помощта на високоволтово устройство. Звуковият сигнал от усилвателя се преобразува във високо напрежение с помощта на трансформатор и се подава на статорите във вид на променлив ток. Променливото електрическо поле от статорите отблъсква и привлича наелектризираната мембрана, при което тя се движи и поражда звукови вълни.

 

За разлика от единствения си конкурент от Stax, системата на Shure има вграден дак, което я прави самостоятелна мобилна слушалкова система. Дакът приема сигнал до 24bit/96kHz през micro USB и е комбиниран с четирибандов параметричен еквилайзър за настройка на тоналния баланс.

Слушалките са с по един електростатичен драйвър. Чувствителността им е 113dB SPL/V, обхватът от 10 до 50000Hz, теглото е 44гр. Проводниците в кабела са индивидуално изолирани един от друг. Дакът е съвзместим с iOS, Windows и Android, а връзката се осъществява с Micro-B to Lighting и Micro-B OTG кабели. Зареждането става чрез адаптер с USB кабел.

Цената от $2999 е стряскаща за тапи, но все пак по-ниска от тези на доста слушалки, особено като се има предвид, че купувачът няма да се нуждае от никакво допълнително оборудване като източници, усилватели и кабели.

Вижте видео с премиерата на Shure KSЕ1500 и още снимки:

 

myhifi.org shure ks1500 electrostatic 1

myhifi.org shure ks1500 electrostatic 2

myhifi.org shure ks1500 electrostatic 3

myhifi.org shure ks1500 electrostatic 4

myhifi.org shure ks1500 electrostatic 5