Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
От къде най-често пазарувате Hi-Fi техника?
От къде най-често пазарувате Hi-Fi техника?
Трябва да изберете поне един отговор!

Как е направена най-скъпата слушалкова система, създавана някога

 

myhifi.org Sennheiser Orpheus II 2015 1

25 години след премиерата на слушалките Sennheiser HE-90 и дак/усилвателя HEV-90, известни като Sennheiser Orpheus, най-добрата и най-скъпата слушалкова система в света, Sennheiser се опитват да поставят нов стандарт в аудио възпроизвеждането и нов рекорд в цените с новата система Orpheus. Системата е комбинация от слушалките HE-1060 и слушалков дак/усилвател HEV-1060.

Новата система струва чудовищните 50000 евро! Тази цена надминава далеч всякакви ценови рекорди в слушалковия свят и надали някога ще бъде надмината, освен от самите Sennheiser.

myhifi.org sennheiser orpheus new 

 

Какви са особеностите на новата система Orpheus:

Както видяхме в предишни публикации, системата се състои от слушалков усилвател с вграден дак, към който е прикрепена кутия за съхранение на слушалките, необичайно решение, без аналог до момента. Корпусът на HEV-1060 е направен от карарски мрамор, същият, от който е правил статуите си Микеланджело. До момента на пускане на усилвателя, копчетата и лампите са скрити в него. Времето за излизане на лампите и копчетата от корпуса е предвидено, за да се даде време на лампите да загреят и да влязат в оптимален режим за работа. Видео ТУК.

Разликата дизайнерския подход към оригиналния Sennheiser Orpheus от 1991г. и новия модел е очевидна. Тук липсват блясъка, хромираните елементи, златото и луксозните дървесини от старата система. Дизайнерът на Orpehus 2015 споделя, че е искал да остави акцента върху звука, който е основна функция на продукта, за това не са търсени по-ефектни решения за външния вид на слушалките и дак/усилвателя.

 

Orpheus oтвътре

Обхватът на новата система е от 8Hz до над 100kHz.

myhifi.org Sennheiser Orpheus II 2015 2

Изкривяванията са най-ниските, измерени до сега в звуковъзпроизвеждаща система - 0.01% на 1kHz при 100dB SPL.

Крайните усилватели са с MOS-FET транзистори и според фирмата работят в “студен клас А”, а най-интересното е, че са вградени в корпусите на самите слушалки, за да се елиминира ефекта от капацитивното съпротивление на проводниците.

Диафрагмата на електростатичните говорители е с дебелина 2.4 микрометра, покрита с вапоризирана платина. Статорите на говорителите са керамични, покрити с вапоризирано злато. Проводниците в слушалките са от 99.9% чисто сребро.

myhifi.org Sennheiser Orpheus II 2015 3

Лампите на усилвателя са прикрепени към мраморното шаси чрез специална система на пружини, което елиминира породените по време на работа вибрации. Лампите са обвити със специални кварцови тръби, за да се избегнат шумове, привнасяни от околоната среда.

myhifi.org Sennheiser Orpheus II 2015 5

 

В сърцето на вградения дак е чипът Sabre ESS9018S, чиито осем канала работят по четири в паралел за всяка страна.

myhifi.org Sennheiser Orpheus II 2015 4

 

 

Интересно видео с подробно представяне на HE-1060 и HEV-1060 от създателя на head-fi.org Jude Mansilla: