Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Кой е най-важният компонент в една система?
Кой е най-важният компонент в една система?
Трябва да изберете поне един отговор!

Установиха стандарт за аудио с висока резолюция

hi res music logo

 

Това, което виждате, е новото лого, което ще носят записите, които покриват критериите на новия стандарт за записи с висока резолюция.

Записите с висока резолюция заляха света през последните години. Повечето от тях имат съответния произход, т.е. студиен материал с висока резолюция или оригинални студийни аналогови записи, но една голяма част са просто ъпсамплинг на компактдискове (16bit/44.1kHz) или цифровизирани записи от плочи. Това поражда съмнения в много любители на музиката какво действително купуват и слушат, дали слушат музика с истинска висока резолюция, преработен материал CD-качество или по-лошо, ъпсамплирани mp3-ки.

 

Определение за аудио с висока резолюция

Група организации и компании, работещи в областта на звукозаписната индустрия и производството на аудио техника предложиха да се установи стандарт за музиката с висока резолюция. Според този стандарт аудиото с висока резолюция е:

Аудио без загуби, способно да възпроизвежда пълния спектър звуци на записи, които са били мастерирани от източници с качество, по-високо от това на компактдисковете”.

Организациите, които участват при разработката на стандартите за записи с висока резолюция, са The Digital Entertainmant Group, Consumer Electronics Association, The Recording Academy, компаниите Sony Music Entertainmant, Universal Music Group и Warner Music Group.

 

Категории записи според новия стандарт

Стандартът за аудио с висока резолюция включва няколко критерия към изходния материал за мастеринг, възоснова на които записите с висока резолюция ще се класифицират в няколко категории. Категориите са:

MQ-P – записи, мастерирани от PCM файлове с резолюция 20bit/48kHz или по-висока, обикновено 24bit/96kHz или 24/192.
MQ-A – записи с източник аналогови мастер-ленти.
MQ-C – от мастер-източник с качество на компактдиск (16bit/44.1kHz)
MQ-D – от DSD/DSF мастер-източник, обикновено 2.8MHz или 5.6MHz

Покриващите тези критерии записи ще носят логото, което виждате, и ще помагат на слушателите да идентифицират албумите, които действително произхождат от материал с висока резолюция.

Логото ще бъде поставяно върху обложките на албумите. Категорията на записа също ще бъде изписвана.

Така че, ако искате да сте убедени, че слушате музика с висока резолюция, търсете логото и категорията.

hi res music logo