Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Колко струва системата ви?
Колко струва системата ви?
Трябва да изберете поне един отговор!

Новият Clearaudio Statement v2

myhifi.org clearaudio statement v2 1

Десет години след премиерата на върховия си модел грамофони, Statement, германската компания Clearaudio обяви, че пуска в продажба нова версия, Statement v2.

Конструкцията се крепи на четири крака от нежъждаема стомана, разделени от осем извити подпори, „напълно потушаващи подовите резонанси”. Подпорите се състоят от алуминиеви плочи, подплатени с изключително твърда дървесина, известна със своите антирезонансни свойства.

За да се подобрят изолационните качества в горната част на дървените и алуминиевите слоеве на масивната стойка са вградени стотици малки метални сачмени лагери.

В новия грамофон се запазва технологията с магнитни лагери, при която въртящият се диск e с магнитно окачване и няма механична вързка между него и мотора. Използва се система от две въртящи се диска. Моторът задвижва долната чрез ремък. В горната част на тази плоча са разположени силни магнити. Над нея стои горния диск, който отдолу има също магнитна система. Резултатът е, че горният диск се носи безконтактно над долния. Единствената връзка между двете части е шпинделът в средата. При Statement v2 шпинделът е изработен от волфрамов карбид с нитратно нанопокритие за по-голяма здравина и стабилност.Шпинделът се състои от две части, съединени чрез високотехнологично лепило.

Основна част на върховия модел грамофони на Clearaudio е контролираният в реално време от микропроцесори мотор. Според фирмата даже допир с ръка до въртящата се част няма да промени скоростта на въртене тъй като микропроцесорът моментално коригира скоростта. При новата версия грамофони електрониката на тази част е напълно нова, даваща по-добра стабилност и контрол на скоростта. Ремъкът, който свързва мотора и въртящия се диск също е с нов дизайн, предаващ по-малко вибрации.

Основното жироскопно окачване, което поддържа цялата структура, носеща се на магнитна възглавница, също е подменено с ново.

95 килограмова тежест, състояща се от стоманени плочи, осигурява нивелирането и стабилността на цялата подвижна система.

Шасито позволява монтирането на четири рамена. Специално за модела Statement Clearaudio са разработили Statement TT1, тангенциално рамо изработено от стъклени и въглеродни влакна. Според фирмата то има нулево странично отклонения, а възможността за приплъзване е елиминирана напълно.

Тъй като монтажът на Statement v2 e сложен и изисква специални умения, при закупуване за инсталацията в дома на клиента фирмата изпраща специално обучен член на екипа си.

Цената на Clearaudio Statement v2 е €122500.

Цената на рамото Statement TT1 e €24500.

 

Технически спецификации:

Construction Stainless steel, aluminium, acrylic and bullet-proof wood
Speed ranges 33⅓, 45 & 78 rpm
Drive unit Non-contact magnetic drive system
Bearing Clearaudio patented magnetic bearing technology
Platter 98 mm / 3.86 inch main platter
Speed accuracy (measured) Less than ± 0.03% variation
Power consumption Max. consumption: 19 Watt
Consumption in operation: 8 Watt
Off-mode (main switch in ‘0’ position): 0 Watt
Total weight Approx. 350 kg
Dimensions (without tonearm) Approx. 27.2 (w) x 22.4 (d) x 52.17 (h) inches
Approx. 690 (w) x 570 (d) x 1325 (h) mm
Warranty 10 years (provided warranty card completed and returned to Clearaudio within 2 weeks of purchase)

myhifi.org clearaudio statement v2 2

myhifi.org clearaudio statement v2 3