Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Какъв формат е музиката, която слушате?
Какъв формат е музиката, която слушате?
Трябва да изберете поне един отговор!

HiFiMAN Shangri-La

myhifi.org hifiman shangri la 5

 

До скоро слушалките бяха най-евтиният начин да добиеш добър звук. Но вече не е така. Лудостта на цените в слушалковия свят излезе извън контрол. До скоро цените на слушалките се измерваха в трицифрени суми и дори тогава много хора вярваха, че да дадеш над $300-$400 за слушалки е ексцентричен лукс. До преди няколко години най-скъпото, което можехте да купите, беше електростатична система Stax (слушалки SR-007 и усилвател SRM-272II) за безумната (тогава) цена от около $4900.

Днес, ако искате да сте на върха в слушалковото аудио, трябва да се бръкнете доста повече. Можете да избирате между слушалки Abyss AB-1266 зa $5495, HiFiMAN HE-1000 за $2999, Audeze LCD-4 за $3995, STAX SR-009 за $4450, тапи JH Audio Layla за $2499 или Noble Audio Kaizer 10 зa $1699. И това са само няколко от предложенията над $1500. Слушалковите усилватели не останаха по-назад. Моноблокове Woo Audio WA234 струват $15900 чифта, а „по-евтиния” модел, WA5, е "само" $5899. Електростатичният усилвател Blue Hawaii SE, изработен от HeadAmp, струва $5600, дори PASS LABS се включиха в пира със съвсем новия HPA-1 за $3500. Но ценоманията не спира само до десктоп системите. Ако сте сте загрижени за свръхвисокото качество на звука докато сте на улицата или пътувате в самолет, можете да си купите мобилен плеър Astell§Kern AK380 за $3499. При това става въпрос за базовата версия, без луксозни покрития на кутията, с които цената скача над $5000.

Някои ще кажат, че е глупаво да се недоволства от цените на свободния пазар и че щом има купувачи всичко е наред. Само че след като нито качеството на звука, нито благосъстоянието на хората са се покачили над 10 пъти през последните години, както това стана с цените, си задаваме въпроса „Какво става?!”.

 

Защо споменаваме всичко това. Защото само няколко месеца след премиерата на новата електростатична система на Sennheiser, Orpheus II, с втрещяващата цена от €55000, втори слушалков играч напира да играе в същата лига.

myhifi.org hifiman shangri la 1

На изложението CES, проведено през януари в Лас Вегас, HiFiMAN изненадаха с електростатична система, която, според думите на създателя на фирмата Dr. Fang Bien, написани в китайската социална мрежа Weibo, „няма да бъде по-евтина от BYD Tang”. BYD Tang е китайски SUV, чиято цена варира между $30000 и $45000 в зависимост от екстрите. Значи става въпрос за пряк конкурент на иконичната Sennheiser Orpheus II.

За сега спецификациите на новата електростатична система, наречена Shangri La, не са дадени. Това, което се знае е, че мембраната на новите слушалки е напълно нова разработка и представлява полимер с дебелина под 1 микрон, равномерно покрит с метални частици. Усилвателят използва четири лампи 300B, направени от TJ Full Music, които се смятат за едни от най-добрите и най-скъпите в света.

Компанията HiFIMAN е основана в Ню Йорк през 2005г. от д-р Фанг Биан, специалист по нанотехнологии. От самото начало слушалките HiFiMAN се произвеждат в Китай от подизпълнители. През 2010г. HiFiMAN организират две собствени фабрики и от 2011г. седалището на фирмата е установено в Китай. HiFiMAN е един от най-популярните производители на слушалки в днешни дни. Тя е една от компаниите, допринесли най-много за популяризирането на планарно-магнитната технология при слушалките. Всички досегашни модели са на този принцип. Освен слушалки асортиментът на фирмата включва слушалкови усилватели, портативни плеъри и аксесоари.

 

ВИДЕО на д-р Фанг Биан, в което представя систематa Shangri-La:

 

 

Информация и впечатления от HiFiMAN Shangri-La можете да намерите в темата от head-fi.org: http://www.head-fi.org/t/793700/hifiman-shangri-la-the-new-electrostatic-headphones-from-hifiman

myhifi.org hifiman shangri la 2

myhifi.org hifiman shangri la 3

myhifi.org hifiman shangri la 4

myhifi.org hifiman shangri la 6

myhifi.org hifiman shangri la 7

myhifi.org hifiman shangri la 8

myhifi.org hifiman shangri la 9