Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Кой е най-важният компонент в една система?
Кой е най-важният компонент в една система?
Трябва да изберете поне един отговор!

"HD Vinyl", грамофонни плочи с висока резолюция?

myhifi.org hd vinyl 1

Прототип на грамофон на Van Slyke Instruments (VSI)

 

"Представете си грамофонна плоча с 30% по-дълъг запис, 30% по-високо ниво и двойно по-голяма резолюция от обикновената плоча..."

 

“Винил с висока резолюция”, свикнали да свързваме понятието „висока резолюция” с цифровото аудио, но в случая става въпрос за технология, която по отношение на винила ще е това, което са високите резолюции в сравнение със стандартния компакт диск.

Според сайта digitalmusicnews.com австрийските компании Rebeat Digital и Joanneum Research са регистрирали европейски патент и планират да направят същото за целия свят, за технология, чието работно име е “HD Vinyl”. Технологията включва триизмерно компютърно проектиране на запис за матрица на грамофонни плочи с последващо лазерно гравиране на записа върху самата матрица.

Сегашните методи за изготвяне на матрици за грамофонни плочи са от началото на миналия век и са основно два. Единият е чрез изрязване на браздите върху ацетатен диск, който след това се покрива със сребърен лак, а той от своя страна се покрива с никел. Никеловото покритие се отделя и по този начин се получава диск-негатив, който се използва, за да се изготви нов диск-позитив, от който вече се правят финалните матрици (негативи). Другият метод за изготвяне на матрици за плочи започва чрез директен запис върху медна плоча, от която се правят негативите. Освен екологичният проблем поради използването на много химикали в процеса на работа, при изработката на матрици по досегашните методи съществуват рискове от генериране на грешки вследствие на амортизация на режещата част на машината или неоптималното й положението спрямо заготовката по време на записа, което води до нежелани деформации на изрязваните бразди и съответно изкривявания в звука.

Neumann TELDEC DMM Kupferfolien Schneidemaschine

Машина Neumann TelDec DMM (direct metal mastering), предназначена за изрязване на матрици върху медни плочи

 

Технологията „HD Vinyl” започва с продължителен период на подготовка, който включва усъвършенстване на топографията на триизмерния компютърен модел на матрицата. Според Guenter Loibl, главен изпълнителен директор на Rebeat Digital, в тази фаза се определят разстоянията между браздите, оптимизират се честотите и се коригират радиалните и тангенциални грешки, което Loibl нарича „мастериране” на топографските данни. След това лазер изрязва браздите директно върху матрицата. Растоянието между браздите и дълбочината се контролират автоматично, а ъгълът на прогаряне е точно 90 градуса, което елиминира възможността за предизвикване на изкривявания, които обикновено се получават при механично изрязване на матрицата. Вследствие на целия този процес Rebeat и Joanneum предвиждат намаляване на цените на матриците с 50%, и на времето за изработка на една плоча с 60%.

Добрата новина във връзка с тази нова технология е, че не трябва да купувате нов грамофон. Новите плочи с висока резолюция ще изглеждат точно по същия начин като досегашните и ще свирят на всички прозвеждани до момента грамофони.

Все пак в бъдеще се предвижда производството на на усъвършенствани машини, които ще използват по-добре предимствата на новия носител.

Първите плочи, създадени по метода “HD Vinyl”, се очакват в рамките на 3 години, в момента компаниите търсят финансиране за първите етапи на внедряването на технологията в производството.

 

Още за производството на грамофонни плочи днес - ТУК.

myhifi.org hd vinyl 2

Грамофон на Teragaki Takeshi