Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Чувате ли промяна на звука при смяна на кабели в аудио-системата?
Чувате ли промяна на звука при смяна на кабели в аудио-системата?
Трябва да изберете поне един отговор!

48% от хората, които купуват плочи, не ги слушат

 

Според анкета на ICM половината от хората слушат албумите онлайн преди да ги купят на плочи.

Поведението е типично за хора, които използват безплатни услуги като SoundCloud и Youtube и се предполага, че по този начин безплатната музика може да подпомогне продажбите.

myhifi org vinyl sales 3

 

Но 48% от хората, които са купили плочи през последния месец не ги слушат.

А 7% от анкетираните казват, че даже нямат грамофон.


„Имам плочи в стаята си, но те са повече декорация. Всъщност не ги слушам.”, казва Джордан Катенде, студент в Манчестър, цитиран от ВВС Нюз.

Други казват, че купуват плочи, за да подкрепят любимите си музиканти, а 50% от потребителите определят себе си като „колекционери”.

Толкова по-лесно е да слушаш музика от Youtube или Spotify, мисля, че тъгуваме по времената на нашите родители, когато е трябвало да излезеш, за да си купиш някоя песен”, казва стдентът Дънкан Уилис.

„Наистина хубаво е да имаш предмет, който можеш да държиш и да просвирваш физически”, съгласява се Хелена, 18-годишна от Кингстън, която е започнала, слушайки стария грамофон на баща си.

„Аз също мисля, че е важно да поддържаш музикантите финансово, ако можеш да си го позволиш. Харесва ми, когато някой е положил усилия, за да направи някое издание да изглежда специално.”

myhifi org vinyl sales 2

 

Възраждането на винила в период на намаляващи продажби е една от историите за изненадващ успех в музикалния бизнес.

През 2014г.били купени 2.1 милиона плочи от музикални фенове, а търсенето се увеличава за осма поредна година, повишавайки се с 64% до своя пик за последните 21 години.

Official Charts Company предполага, че през 2016г. повишението ще продължи. Има 637 056 плочи, продадени през първите три месеца на годината, съставляващи почти 3% от пазара във Великобритания.

 

myhifi org vinyl sales 1

 

източник: www.bbc.com