Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Какъв формат е музиката, която слушате?
Какъв формат е музиката, която слушате?
Трябва да изберете поне един отговор!

Munich High End 2016 - двете най-скъпи слушалкови системи в света (ВИДЕО)

myhifi org sennheiser HE1 hifiman shangri la 10

Нещастни кибици, които няма да слушат Sennheiser HE 1

 

Не можеш просто да отидеш в Мюнхен и да сложиш Sennheiser HE 1060 на главата. Трябва да имаш предварително записан час за аудиенция при Царицата на слушалковите системи, електростатичната Sennheiser HE 1.

Първата ми работа на Munich High End 2016 беше да се метна към щанда на Sennheiser и да се опитам да чуя HE 1. Оказа се, че има график за слушане и той е запълнен за този ден, за това си записах час за следващия.

Според създателите си Sennheiser HE 1 е най-добрата слушалкова система в света, с „безкомпромисна философия, извънземен звук и вечна красота”. Състои се от електростастични слушалки Sennheiser HE 1060 и лампов усилвател HEV 1060. Всъщност HEV 1060 е нещо като предусилвател, защото крайните транзистори на усилвателния тракт се намират в корпусите на самите слушалки. Освен усилвателя в кутията от карски мрамор на HEV 1060 има вграден дак с ESS Sabre ES9018.

myhifi org sennheiser HE1 hifiman shangri la 2

 

Цената на Sennheiser HE 1 е $55000, няколко пъти по-висока от най-скъпите слушалкoви системи до момента. Повечето претенденти в подножието на този ценови връх се намират далеч назад: слушалките Abyss AB-1266 се продават за $5495, HiFiMAN HE-1000 струват $2999, Audeze LCD-4 $3995, а електростатиците STAX SR-009 за $4450. Макар официално да не е влязла в производство, системата Shangri La на китайската компания HiFiMAN, която струва около $35000, е най-близката конкуренция на този ценови (и звуков?) връх.

И така, на шести май 2016г. в 11:30 се явих на щанда на Sennheiser и развълнувано показах листчето с часа за среща със Sennheiser HE 1. Вратата на стаята се отвори и учтив служител ме покани в там, където щяхме да сме само аз и HE 1. Бях развълнуван не от цената и рекламната суматоха около Sennheiser HE 1, аз съм тома неверни и трудно се впечатлявам от чужди мнения, камо ли от реклами. Очакванията ми бяха големи, защото неколкократно бях слушал Sennheiser Orpheus, предшественичката на HE 1 от 1991г., и съм на мнение, че това е най-добрата аудио система, която съм слушал през живота си. Какво ли щеше да предложи HE 1 двадесет и пет години по-късно? В постановката за слушане имаше CD плеър на T+A, който се ползва само като транспорт, ацифрово-аналоговото преобразуване на сигнала се извършваше от вградения дак на HEV 1060. За съжаление не носех собствени дисковеи и се наложи да слушам непозната музика.

myhifi org sennheiser HE1 hifiman shangri la 1

 

На външен вид Sennheiser HE 1 не е толкова луксозна, колкото предшественичката й Sennheiser Orpheus. Усилвателят изглежда леко нелепо с мраморния корпус, а слушалките са си просто едни обикновени скъпи слушалки, на които не бих обърнал внимание, ако не знам кои са.

Впечатлението от първия миг на слушане е... за малка сцена. Не си спомням точно каква музика ми бяха пуснали, но звучеше свито и липсваше отделянето на звука от говорителите, което е характерно за слушалките от висок клас. В началото реших, че е от записа, за това смених музиката и пуснах някаква класика. Същото положение. Малка сцена, стриктно в рамките на главата и никакво отделяне на звука от слушалките, никакво чувство за мащаб на оркестъра. След няколко минути започнах да забелязвам хубавото – отличен тонален баланс, страхотна бързина, ни най-малък намек за сибилантност във високите. Върховна резолюция в оркестъра. Всичко звучеше кристално ясно, без да привлича излишно внимание към детайлните. Много естествен звук, което се дължи на едни от най-естествените високи, които съм чувал в слушалки. Отличен динамичен размах. С едно изречение – супер слушалки, но с малка сцена и нулев WOW-ефект. Никога, повтарям, никога не съм търсел впечтляващ звук, но за тези пари (не мога да спра да мисля за парите) се очаква, че трябва да има и малко зрелищност, ако не във външния вид, поне в звука. Така поне е при Sennheiser Orpheus.

Ако разглеждам нещата аналитично, с изключение на това, че сцената е свита и липсва „въздух”, слушалките са идеални. А ако трябва да съм емоционален – останах крайно невпечатлен и разочарован с оглед безумната цена и прекрасните спомени от Sennheiser Orpheus.

ВИДЕО:

 

 

HiFiMAN Shangri-La

Слушах Sennheiser HE 1 около 15-ина минути и бях любезно помолен да отстъпя мястото на следващия нетърпеливец. Благодарих на екипa на Sennheiser и с още пресни впечатления направих аудиофилски спринт към щанда на HiFiMAN, където се намираше втората най-скъпа слушалкова система в света, Shangri-La (подробности тук). За късмет в стаичката, където се намираше тя, нямаше слушатели. Тук нещата се случват по-естествено, без предварително записан час. За по-малко от три минути успях да покрия разстоянието между щандовете на Sennheiser и HiFiMAN и да нахлупя слушалките на Shangri-La. Отново местен демонстрационен диск, отново класика.

myhifi org sennheiser HE1 hifiman shangri la 4

 

Първо за външния вид: виждал съм далеч по-красиви слушалкови усилватели. Веднага се сещам за скулпторите на Woo Audio или Pathos. Усилвателят на Shangri-La не грабва вниманието нито с дизайн, нито с материали. А за $35000 не очакваш да видиш под надписа с името криво залепена хартиена лепенка с китайски йероглифи или надписи с флумастер по ламарините. Самите слушалки имат някакви дървени елементи, но в никакъв случай не създават впечатление за ювелирна изработка като моделите на Audio Technika или Ultrasone например.

myhifi org sennheiser HE1 hifiman shangri la 8

 

Разликата в звука между Sennheiser He 1 и Shangri-La е ушевадна. Shagri La има типичните за много слушалки леко повдигнати високи, на които някои хора се радват, защото избутват на преден план детайли от записите. На Shangri-La й липсва плътността на звука на Sennheiser HE 1. Ниските са си на мястото, но в областта проблизително между 200 и 500Hz, която придава плътност на средите, има леко потъване. Въртях доста песни от демонстрационния диск и чух типичния звук на електростатици – бързина, върховно разделение на инструменти и леко остри високи. Отново свита сцена. Общото чувство за мекота и естественост на HE 1 липсва, вокалите са сибилантни, звукът е по-грапав във високите. Мислех си, че ако по някаква причина съм дал $35000 и чуя такова нещо, ще се самоубия. Като цяло не лош звук, но в никакъв случай струващ петцифрена сума. Евтините Stax SR-009 в комбинация с подходящ усилвател са по-балансирани и в никакъв случай не отстъпват на Shangri-La.

ВИДЕО:

 

 

Заключение

Не може да направиш слушалкова система, да й сложиш ултрависока цена и тя да има типичните недостатъци, характерни за простосмъртните слушалки. Нито неоптималните условия, нито лошите записи, нито моментните настроения на слушателя могат да бъдат извинение за несъвършенствата, когато си направил такава свръхамбициозна заявка за качество. Освен това на Munich High End 2016 с двете най-скъпи слушалкови системи в света имахме подходяща акустична среда, подбрани записи и един изключително позитивно настроен слушател-фен в мое лице. Резултатите бяха, че чух две отлични системи с прекрасен звук, но в никакъв звучай нещо изключително и оправдаващо петцифрена сума. И Sennheiser HE 1, и HiFiMAN Shangri-La имат типични за много други слушалки несъвършенства. Мисля, че това, което видах и чух, макар и много добро, не оправдава по никакъв начин чудовищните цени. За $55000 и сътоветно $35000 се предполага, че ще купиш нещо наистина извънземно. А и в двете системи има доста трески за дялане. Десетилетният ми опит със слушалките подсказва, че по-продължителни слушателски сесии с тези продукти на хай-фи индустрията, може да подобрят мнението ми за тях, но няма да променят факта, че зад безкомпромисните цени не стои безкомпромисен звук.

 

Ю.Александров