Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
От къде най-често пазарувате Hi-Fi техника?
От къде най-често пазарувате Hi-Fi техника?
Трябва да изберете поне един отговор!

Какво носим на главата си

90b

Много хора, когато изпитат желание да слушат музика, влизат в най-близкия магазин за битова техника и взимат първите попаднали им слушалки, избирайки по големина, форма, цвят, цена или не дай си боже съвет от продавачка. Освен ако не смятате, че е въпрос на стил фритюрника и слушалките ви да са от една фирма, няма причина да купувате слушалки от магазин за битова техника. Там рядко има добри слушалки. Най-страшното, което можете да си причините, е да увредите слуха си с китайски боклук, изработен незнайно как и с какви компоненти. Иначе рискувате просто да попаднете на нещо, което свири зле.

Освен това по-големите слушалки не свирят по-добре. За тазлика от други области, тук размерът наистина няма значение! Това, че едни слушалки са големи, гарантира само че е използвана повече пластмаса, но не и че имат повече бас или ще чуете по-качествено музиката си.

Не е разумно и да се доверите сляпо на име, и да купите слушалки на известна компания за аудио техника без да познавате производството й. Всяка фирма обикновено е съсредоточена в определена ниша на хай-фи сегмента, където хвърля  основните си усилия за развойна дейност, а слушалките им често са или ребрандирани модели на специализирани фирми за слушалки, или просто недоизпипани изделия, които се произвеждат просто защото има търсене. За това често се случва слушалки на големи фирми за аудио техника да струват много, а да свирят зле. Не винаги името означава качество.

Има компании обаче, които от десетилетия правят основно слушалки. Те имат значителен опит в тази област, за тях работят не само инженери, занимаващи се с електроакустика, а и лекари, изследващи психоакустиката и физиологията на човешкия слух. Такива фирми са пионери в разботване на нови драйвъри, нови материали за изработка на корпусите, проектират нови конструкции, основани на анатомията на слуха и всичко това се прави само с една цел – по-приятна музика със слушалките. Качеството на звука на техните изделия често е непостижимо за останалите производители на аудио и битова техника.

Един от абсурдите на съвременния пазар е, че продуктите на компаниите, посветени на изкуството да правят слушалки, са на същите цени като слушалките на тези, посветени на изкуството да правят епилатори и кантарчета за баня.

Въпрос на информираност и разумен избор е какво ще сдобиете. За това ние ще ви информираме, а изборът е ваш. Даваме ви някои имена, които си заслужава да знаете и да търсите, ако решите, че искате слушалки за музика: AKG, Audez’e, Audio Technika, Beyerdynamic, Etymotic Research, Fostex, Grado, Hi-Fi Man, JH Audio, Koss, Sennheiser, Shure, Westone. Следващият път, когато решите да си давате парите за подобно нещо, потърсете дали няккой в България продава тези марки и си направете труда да отидете и да послушате. Парите, които ще дадете ще са същите като за слушалки от кварталния техномаркет, но звукът гарантирано ще е по-добър.

И за да не оставяме само хвърчащи имена, тук ще ви запознаем с някои от най-големите имена в слушалковия бранш.

Sennheiser

Фирмата е основана през 1945г. от Фриц Зенхайзер и седем инженери от Университета в Хановер. Първото име на фирмата е било Labor W (Laboratorium Wennebostel) на името на селцето Венебостел в Германия, където е било първото седалище.  Първият продукт на фирмата е лампов волтметър. През 1946г. Labor W започва производството на микрофони с модела DM1. До 1955г. фирмата вече има 250 работника и разширява производството в много посоки, микрофонни трансформатори, миксери, геофизично оборудване, първият шумово компенсиращ микрофон, както и миниатюрни магнитни слушалки. През 1958г. Labor W се преименува на Sennheiser.


През 1968г. Зенхайзер пускат на пазара първите в света отворени слушалки. Създаването на отворени слушалки имало огромно влияние на слушалковия пазар, защото те били способни да възпроизвеждат по-естествен звук, какъвто много хора предпочитали. Моделът HD-414 прави марката известна като от тях се продават над 10 милиона чифта, което и до днес ги прави най-продаваните слушалки на всички времена.

myhifi sennheiser hd414

Sennheiser HD-414, първите в света отворени слушалки

С течение на годините фирмата се фокусира изключително върху производството на слушалки и микрофони като техни модели печелят много награди на различни технически форуми. Пoстепенно Зенхайзер се разрастват и отварят филиали във Франция, Ирландия и Великобритания и САЩ. Днес фирмата има над 2500 служители, а над 50% от оборота й идва от продажба на  слушалки, а някои от най-големите звезди на шоубизнеса използват изключително само микрофони и слушалки на Зенхайзер при записите и турнетата си. Фриц Зенхайзер умира през 2010г. на 98 годишна възраст като преди това предава управлението на фирмата на сина си. И до днес компанията се управлява наследниците от фамилия Зенхайзер.

Безспорно диамантът в короната на Зенхайзер е  Sennheier Orpheus, смятана за най-добрата слушалкова система, правена някога. Тя се състои от отворени електростатични слушалки Sennheiser HE-90 и лампов пуш-пул слушалков усилвател с вграден дак, HEV-90. През 1991г. от тази система са произведени само 300 броя, които са продадени по $12500 всеки. В момента всички системи Orpheus са в ръцете на частни колекционери и цената на Sennheiser Orpheus на старо е над 40000 евро, което я прави и най-скъпата слушалкова система в света.

myhifi sennheiser orpheus 1

Sennheiser Orpheus

Други два легендарни модела на Sennheiser са HD-600 и HD-650. Много по-евтини от Orpheus, дълги години те остават едни от най-популярните аудиофилски слушалки, още преди слушалковата мания да да завладее света и нишата да стане пренаселена с претенденти за титлата „най-добри динамични слушалки”.

В днешни дни безспорен фаворит в света на динамичните слушалки отново е модел на Зенхайзер. Това са пуснатите през 2009 година Sennheiser HD-800, създадени по нова технология, с уникален по рода си динамичен драйвър и корпус от специална пластмаса с нисък резонанс.

 

AKG

Фирмата е основана през 1947г. във Виена от физика, д-р Рудолф Гьорика и инженер Ернст Плес. Името AKG е съкращение от „Akustische und Kino-Geraete” и първоначално основният бизнес бил да произвеждат техническо оборудване за кина, високоговорители, филмови прожектори и т.н. Постепенно асортиментът се разраства и АКГ започват да произвеждат клаксони за коли, интеркоми, въглеродни капсули за телефони, слушалки и други. През 1953г. създават модел D12, микрофон, който им носи световна известност, поставяйки нов стандарт в предаването на гласове. Той притежавал отлични звукови качества за онова време и е широко разпространен по радио станциите и звукозаписните студия. През 1959г. АКГ правят първите отворени околоушни слушалки, моделът К50. През 1994г. компанията е придобита от американската Хармън Интернешънъл Индъстрис, която отваря филиал на АКГ в Лос Анджелис. През 2010г. компанията получава награда Грами за техника.

Безспорно най-известният модел сред слушалките на АКГ са К-1000. Те са известни не само заради невъзможния за объркване дизайн, но и заради отличните звуковите качества. Произвежда се цели 16 години, от 1989 до 2005г. и дълго след това остава претендент за титлата „най-добри слушалки в света”.

myhifi akg k1000 2

AKG K-1000

Произвежданите днес високи модели на АКГ са К-701, К-702, К712 и топмоделът К-812. Почитателите им са предимно любители на класическата музика, които търсят отворен, бърз, прецизен звук и голяма сцена.

myhifi akg k812

AKG K-812

АКГ са популярни в света на професионалистите с мониторните си слушалки, уважавани заради неутралния звук и здравината си, основно линиите мониторни К-141 и К240, които се появяват в различни варианти.

 

Grado

Основана през 1953г. в Бруклин, Ню Йорк, от майстор-часовникаря Джоузеф Градо, Grado Labs е едно от легендарните явления в слушалковия свят. Джоузеф Градо напуска работата си в известната бижутерска компания Тифани, за да започне собствен бизнес с проектиране и производство на грамофонни дози. Компанията се разраства и разширява производството си с грамофони и грамофонни рамена. През 1965г. на работа в компанията постъпва племенникът на Джоузеф, Джон Градо, който започвайки от най-ниско ниво, постепенно навлиза в технологията на работа и става дясна ръка на чичо си. Междувременно грамофонните продукти на Градо Лабс се търсят все повече и в началото на 80-те производството на грамофонни дози достига до 10000 на седмица. През 1990г. Джон Градо купува от Джоузеф компанията, става президент и главен изпълнителен директор. Джон Градо стартира производството на отворени динамични слушалки като първите модели са сглобявани ръчно от Джон и съпругата му в собствения им дом. През годините асортиментът от слушалки на Градо се разширява много, но ретро визията остава запазена марка на фирмата и слушалкитена Градо не могат да бъдате объркани с друга марка.

myhifi grado rs1 and alessandro ms pro

Grado RS-1 и модифицираният им вариант Alessandro MS-Pro

Характерният звук на Градо е това, което печели хиляди фенове и и дава култов статус на фирмата. Джон Градо не робува на търсенето на най-линейния звук. Слушалките им са музикални, със силен характер и възбуждат крайни страсти, печелят доживотни фенове, но и презрителни коментари от по-аналитично настроените аудиофили. През годините са пускани много лимитирани серии, с които компанията отдава почит на феновете си и събужда колекционерски страсти.  Може би един от най-популярните им продукти е моделът SR60, който през годините еволюира през няколко модификации и много специалисти го смятат за едни от най-добрите евтини слушалки в света. Високите модели на Градо се изработват от махагон и алуминий и са с ръчно сглобявани драйвъри, дело на семейната фабрика в Бруклин.

myhifi Grado SR 60

Grado SR-60

 

Beyerdynamic

Фирмата е създадена през 1920г. от инженер Ойген Байер. Първоначално е произвеждала високоговорители за кина. В края на 30-те години Байер разработва първите динамични слушалки в света, DT48, които се произвеждат цели 75 години, чак до 2015г.! По време на Втората световна война фирмата прекъсва дейността си и през 1948г. се ражда отново в Хелиброн. Още тогава, в края на 40-те става популярен моделът слушалки DT48, който е широко използван в звукозаписните студия. През 1962г. фирмата произвежда първият си безжичен микрофон. Микрофони на Байердинамик ползват Бийтълс, Елтън Джон, АББА и Стиви Уондър и др. звезди от средата на ХХ век. През 1973г. фирмата създава модела DT204 – първите квадрофонни слушалки, а през г.  ET1000, първите немски електростатични слушалки.

myhifi beyerdynamic dt48

Beyerdynamic DR-48, произвеждани от 1937 до днес

Най-успешните модели на Байердинамик, DT800, DT990 и DT770, т.нар. премиум линия на фирмата, се произвеждат от 1980г. до днес. Особено ценен от феновете на акустична музика е моделът DT880 с 600 омовия му вариант.

myhifi beyerdynamic dt880

Beyerdynamic DT-880

През 2009г. фирмата представя модела Т1, първият създаден по т.нар. Тесла технология, в чиито драйвъри се създават магнитни полета с плътност над 1 тесла. След Т1 следват и други модели с Тесла говорители.

 

Audio Technica

Японска компания, световно известна с проектирането, изработването и разпространението на висококачествени слушалки, микрофони, безжични системи, и електронно оборудване за домашно и професионално ползване. Компанията е основана през 1962г. В Токио от Хидео Мацушита. Първите им продукти са грамофонни дози, моделите АТ-1 и АТ-3. До средата на 70-те се прозивеждат много различни модели грамофонни дози, рамена и различни видове тестови измервателни уреди. През 1974г. фирмата пуска първите си слушалки, АТ-700. През 1978г. пуска електретните слушалки АТН-8 и АТН-7, а през същата година започва и производство на микрофони с модела АТ-800. Междувременно фирмата се разраства и отваря филиал в Англия и Тайван. През 80-те се започва производство на собствена линия кабели от РСОСС (Pure Copper by Ohno Continuous Casting), специален вид свръхчиста и изтеглена по специална технология мед. И до днес Audio Technika остават един от водещите световни производители на слушалки, микрофони, грамофони и грамофонни компоненти.

myhifi audio technika ath m50

Audio Technica ATH-M50

Може би най-известните модели слушалки на Audio Technika са върховият им модел ATH-W5000 и легендарните АТН-М50, затворени студийни мониторни слушалки, ползвани от професионалисти в много студия заради неутралния звук и добрата изолация.

 

Shure

Основана през 1925г. от Сидни Шуър в Чикаго като „Радио компания Шуър”, фирмата първоначално започва като производител на радио части. През 1931 година започват производство на микрофони като асортиментът се разраства до такава степен, че от 1941г. стават снабдители на Американските въроъжени сили през Втората световна сойна. От средата на 40-те години пускат в производство дози за грамофони като скоро стават най-големите производители в тази ниша. Основното производство на Шуър са микрофоните като в тази област имат много иновации и награди, а техните модели стават нарицателно за думата „микрофон”, присъствайки на всички най-големи световни форуми и концертите на най-известните световни звезди през ХХ век. През 1953г. пускат на пазара първия безжичен микрофон за изпълнители. Междувременно фирмата приема за своя кауза подпомагането на хора със слухови проблеми като огромни средства и изследвания се насочват в тази област. Очевидно успешно използвайки опита и резултатите от медицинските изследвания, в момента Shure са едни от най-уважаваните производители на слушалки тип „тапа” (in-ear, или earphones, както ги нарича фирмата). От 2009г. фирмата стартира производството на първите си модели околоушни мониторни слушалки, серията SRH.

myhifi shure se846

Shure SE-846

 

Westone

Това е друга фирма, на която хората, които се нуждаят от слушалки, които се слагат в ушите (in-ears), трябва да обърнат внимание. Създадена е през 1956г. в Колорадо, САЩ от Рон Морган. Асортиментът и включва слушалки за хора със слухови проблеми, комуникационни слушалки, оборудване за аудиологията, мониторни слушалки за музиканти. Историческият й принос е, че тя прави първият в света слушалков монитор, който се слага в ушния канал. В момента фирмата произвежда 5 серии слушалки, професионални, аудиофилски, устройства за служебно ползване, музикантски мониторни слушалки, шупомодтискащи и апарати за военни нужди.

myhifi westone 4r

Westone 4R

 

Audeze

Млада, свирепа компания, произвеждаща т.нар. отворени планарно-магнитни (или ортодинамични) слушалки. Audeze нахлуват с гръм и трясък в слушалковия бранш още с пърия си модел. Основана е през 2008г. В Лас Вегас от Шанкар Тиагасамудрам и Алекс Росън, двама приятели, занимаващи се с постпродукция във филмовата индустрия. Първият модел, Audeze LCD-1, който представят на едно от големите слушалкови събирания в САЩ буди огромен интерес, но така и не влиза в производство. Следващият, LCD-2 е пуснат на пазара с очаквания, че ще се продадат едва няколко десетки бройки, но бързо става хит сред слушалковите маниаци и търсенето е голямо. Следва бурно разрастване на производството и асортимента, придружено с някои проблеми с качеството, с които фирмата се справя успешно като директно заменя слушалките, които показват дефекти. През 2011г. се пуска втория комерсиален модел, LCD-3, който веднага става един от стандартите в най-високия клас слушалки и хиляди почитатели по света смятат, че това са най-добрите слушалки, произвеждани някога. Бързо следват мониторният модел LCD-X и първите затворени слушалки на фирмата LCD-XC. Днес Audeze е един от основните играчи в най-високия клас слушалки.

myhifi audeze lcd 3 2

Audeze LCD-3

 

HiFiMAN

Друга млада и агресивна фирма, производител на планарно-магнитни (ортодинамични) слушалки, основана през 2005г. от д-р Фанг Биан в Ню Йорк. През 2007г.  фирмата пуска първия си комерсиален модел, предшестван от няколко тестови бройки, които циркулират за мнениясред по-известните участници в най-големия световен форум за слушалки head-fi и събира само положителни отзиви. До този момент изпращане за домашни тестове на клиенти е необичайна практика, която обаче води до създаването на изключително популярните модели НЕ-5, НЕ-500 и НЕ-6. През 2009г. фирмата произвежда първия в света портативен аудиофилски плеър, HM-801 и слага началото на този вид продукти, които скоро започват да се правят и от други фирми. Следва бурно разрастване на фирмата и днес тя предлага десетки продукти за любителите на музика, а топмоделите им са сред претендентите в хай-енд категорията.

myhifi hifima he 1000 1

HiFiMAN HE-1000, които ще влязат в производство през 2015.

 

STAX

Може би най-голямото име в слушалковата индустрия започва като семейна компания през 1938 в Япония, основана от Натаоке Хияши, неговата съпруга Тайоко и синът му Такеши Хияши. От появата на първите им електростатични слушалки SR-1 през 1960г. фирмата става символ на върховно качество в звуковъзпроизвеждането.

Както при много други производители на слушалки, първите продукти на фирмата са кондензаторни микрофони, дози и рамена за грамофони, както и електростатични пищялки за тонколони. Големият пробив, който поставя началото на успеха на Stax и дава посока за бъдещото им развитие, са първите електростатични слушалки, SR-1, които дебютират на шоу за електроника в Токио през 1959г. През 1960г. на пазара са първите два инегрирани слушалкови усилвателя на Stax – SRA-4S и SRA-6S.  От тогава насетне  ориентацията на фирмата е почти изцяло към слушалки и аксесоари за тях. През 1964г. пускат в продажба първите електростатични тонколони, моделът ESS-4A.

ESS4A

Първите електростатични колони, STAX ESS-4A

От 1977 с модела SR-Σ (Sigma) се дава началото на сериите, означени с букви от гръцката азбука. Дизайнът на  Stax Σ включва електростатични драйвъри, които са по-големи от ушната мида и разположени под ъгъл 80 градуса спрямо нея като по този начинсе дава възможност да ушната мида да въвежда звука навътре в ухото и така възприятието да е за звук, идващ извън главата и да се избегне илюзията, че музиката свири между ушите. През следващата година се стартира серията SR-Λ (Lambda), която има подобни драйвъри, но олекотена конструкция. Серията Lambda се произвежда и до днес и съдържа няколко съвременни модела.Най-високата серия електростатични слушалки, Stax SR-Ω, започва да се произвежда от 1993г. и именно това са слушалките, които спечелват голямо име на Stax в слушалковия свят. Серията Omega е предназначена да бъде директна конкуренция на Sennheiser Orpheus и успешно го прави, печелейки верни почитатели и до днес. През 80-те и 90-те години Stax започват да произвеждат и CD-плеъри и дакове, но скоро се отказват и отново се съсредоточават само върху слушалките. През 1995г. вътрешни проблеми водят до затварянето на фирмата, но само една година по-късно група инженери от бившата вече фирма Stax правят нова компания, Stax Limited и възнобновяват производството. В момента топмоделът на фирмата са електростатичните слушалки SR-009 ($4450) и според хората, които могат да си позволят подобни удоволствия, това са най-добрите слушалки, произвеждани някога. Днешната продукция на фирмата включва само слушалки, усилватели, адаптори и аксесоари за тях.

myhifi stax sr 009

STAX SR-009

 

Представените до тук компании не са единствените, които произвеждат качествени слушалки. Този текст има за цел да бъде по-скоро ориентир, не ръководство за покупка! Има и други производители, които не сме споменали, а на пазара непрекъснато се появяват и нови интересни изделия. Винаги, когато нещо ви привлече вниманието с външен вид или реклама, е добре да се поинтересувате кой и как го е произвел. Така ще избегнете безсмислени харчове и ще извлечете максимално удоволствие от музиката.