Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Чувате ли промяна на звука при смяна на кабели в аудио-системата?
Чувате ли промяна на звука при смяна на кабели в аудио-системата?
Трябва да изберете поне един отговор!

Най-редкият инструмент на земята?

myhifi.org octobass 1

Октобасът е най-големия представител на струнните лъкови инструменти. Първият октобас е направен през 1850г. от парижкия лютиер Jean-Baptiste Vuillaume (1798-1875). Той има три струни и конструкцията му много напомня на контрабаса, макар октобасът да е значително по-голям от контрабаса, 3.48м., срещу приблизително 2м. на контрабаса. Поради огромните му размери и дебелината на струните музикантът трябва да свири на платформа, използвайки система от ръчки. Инструментът е толкова голям, че понякога се налага да свирят по двама музиканти, единият с лъка а другият с ръчките. Октобасът никога не е произвеждан в големи серии, нито има много много музикални произведения, в които се използва. Всъщност днес в света съществуват само два оригинални октобаса, дело на Jean-Baptiste Vuillaume, както и две реплики, общо четири броя, което прави октобаса може би най-редкия инструмент на земята.


myhifi.org octobass 1

Ако не смятаме органа, защото обикновено той е част от сградата, в която свири, октобасът е музикалният инструмент, способен да изсвири най-ниския тон от всички инструменти. Най-дебелата струна на октобаса в настроена на 16.25Hz, две октави по-ниско от виолончелото. За сравнение най-ниския тон, който може да изсвири духов инструмент, е 29.14Hz на контра фагота, а пианото слиза до 27.5Hz.
За нас, слушателите, има два проблема, свързани с октобаса. Първият е, че повечето озвучителни тела и електроника не могат да възпроизведат 16Hz и единственият начин да се насладим на великолепието на този инструмент е при изпълнение на живо. А основният проблем е, че най-ниският тон, който може да регистрира човешкият слух, е 20Hz.Така че дори и да имаме късмет да слушаме октобас на живо, това, което ще чуваме от неговите 16Hz, са само обертоновете, не и основния тон. Все пак пожелаваме ви успех!