Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
От къде най-често пазарувате Hi-Fi техника?
От къде най-често пазарувате Hi-Fi техника?
Трябва да изберете поне един отговор!

Лада седмица с лети джанти или защо да не си купуваме "мини система"

myhifi.org boombox 3

Момчил Лозанов

 

Хората, живяли в късния социализъм, помнят две придобивки, които рязко отличаваха тези с висок социален статус от масите.

Първото беше Ладата. Кола-мечта и удар по собствениците на Москвич. Символът на успех обикновено се затвърждаваше с оргинална реплика на топка Tango на задното стъкло.

Вторият символ беше двукасетъчният касетофон, купен с връзки от Кореком.

Това изделие беше култово. На капаците на гнездата за касетки пишеше “200 WATT” и редовно спорехме дали наистина ги “вади“. Презаписът на касетки ставаше безпроблемно. Можеше да го вземеш на плажа на ММЦ, докато праскаш белот с приятели.

Същевременно това нещо беше пълно аудио-недоразумение. Всичко беше направено от пластмаса, която силно резонираше /особено на “200“ вата/. Стереоефектът беше по-скоро пожелателен. Нещо, което фирмите-производителки разбраха, примириха се и в по късните модели дори разполагаха говорителите направо един до друг под гнездата за касетките.

myhifi.org boombox 2

 

Но стига спомени.

Днес тези култови представители вече не се произвеждат. Дори касетки вече не се произвеждат. Но имат достойни заместници.

 

Така наречените “мини системи“.

myhifi.org boomboxes

 

Поне веднъж на две години минавам през някой магазин, за да “послушам“ тази евтина имитация на аудио система. Винаги след това се чудя откъде този мазохизъм в мен.

Като написах „евтина”, всъщност цените варират от стотина лева до над 1600! Последното число вече ме обърка и реших да се впусна в по-подробно проучване на скъпите модели.

Корпус - пластмаса. Озвучителни тела – пластмаса. Звук – пластмаса!

 

Нека обаче разгледаме какво пишат за тях търговците в презентациите си.

И така. Хващаме рекламната табелка върху една "мини система" и почваме.

1. „МУЗИКАЛНА СИСТЕМА HI-FI”.

Тук може би е мястото да се спомене че Hi-Fi е стандарт който от много време не се прилага в аудиото, така че със същият успех можеше да напишат и High-End, и пак щяха да излъжат. По-скоро, тъй като High End не е технически стандарт, всеки производител има свободата да обозначи по този начин което свое изделие пожелае. Hi-Fi е също толкова лишен от съдържание етикет, ако не е упоменато по каква спецификация е определен.

2. “1200W RMS”.

Това е малко като двестате вата на двукасетъчните касетофони, само че по-грандиозно. В наши дни не е невъзможно в компактна кутия да се помести наистина мощен усилвател. Защо тогава да не поставим една единица за авторитет пред така или иначе преувеличената стойност? Още повече, че на потребителя на такъв клас изделия едва ли ще хрумне да я провери чрез измервания...

3. “СЪЗДАВА НАЛЯГАНЕ ЕКВИВАЛЕНТНО НА 2400 W”.

Това изречение може да бъде написано само от човек който никога, ама никога не се е занимавал с аудио. Поне да бяха попитали произволен кар-аудио маниак, как се измерва звуково налягане. Щеше да им обясни, че звуково наляганесе измерва в децибели! Все пак акустичната мощност може да се измери във ватове. 2400W отговарят на около 160 dB – звуковото налягане от изстрел на голямокалибрено оръдие, ако имаме нещастието да се намираме на 1 метър от него.

4. “SURROUND SOUND с DOLBY DIGITAL”.

Тук очевидно не говорим за аудио. Табелката, която тълкуваме, е над уредба с 2 тонколони, т.е. няма начин да е "surround sound".

5. „ВЪЗПРОИЗВЕЖДА - CD,DVD ВИДЕО ,FM РАДИО”.

Лошото е, че не пържи картофки. Хубавото е, че не са написали нищо за mp3. Формат който е създаден само и единствено за такива системи.

6. "ВХОДОВЕ - USB 2 БР.,АУДИО - 2 БР.,МИКРОФОН - 2 БР. (РЕГУЛИРАНЕ НА СИЛАТА НА МИКРОФОНА)"

Очевидно има караокe за любителите на самоизявата. Имате възможност да вземете думата на шефа след като се напиете.

7. „СЪВМЕСТИМО С iPhone И iPod”.

(Продават се на другия щанд.)

8. „СВЕТЛИННИ LED ЕФЕКТИ - ИНТЕГРИРАНИ В КОЛОНИТЕ”.

Да уточня: интегрирани са в говорителите. Имам няколко приятели, които от години се опитват да намерят или създадат висококачествени говорители. Как не са се сетили да вградят светлинни ефекти?

9. „ПОДДЪРЖАНИ ФОРМАТИ -MP3 ,WMA,JPEG ,MPEG4,AVI,Xvid”.

Аха. Ето ги и mp3- ките. За съжаление нищо не се споменава за lossless формати, а все пак сме 2015г.!?

10. ...и още много много други екстри, които нямат нищо общо с аудиото.

 

Поне разбрах защо е такава цената. Това нещо се опитва да затвори аудио-видео кръга, да задоволи всички потребности като уцели с един куршум два заека. Което обаче може да се получи само в разказите на притежателя му.

 

Какви са изводите.

Мини системите са си двукасетъчни касетофони. Но без касетките. Звук, визия, социален статус, всичко е едно и също. Просто индустрията разчита на невежеството на потребителя.

Не разбирам защо се купуват. Това е като да си купиш днес Лада седмица. Е да, има някои допълнителни глезотии, така че е по скоро като да си купиш Лада седмица с лети джанти. Лошото е че пак е Лада. Не върви, не завива и не спира. А летите джанти повдигат социалния статус само в прекалено ограничения кръг на квартала.

И така. Всичко това го написах с идеята да предупредя, че покупката на такова изделие са хвърлени пари на вятъра. Винаги съм го правил. Навремето не си купих и двукасетъчен касетофон.

Разбира се че има алтернативи. Само трябва да прочетете тук-там.

И слава богу, че поне Лада седмица беше спряна от производство.

 

myhifi.org boombox Lada 2107