Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Чувате ли промяна на звука при смяна на кабели в аудио-системата?
Чувате ли промяна на звука при смяна на кабели в аудио-системата?
Трябва да изберете поне един отговор!

Kак да избираме слушалки

myhifi.org audio tehcnica w 1000 x

Audio-Technica ATH-W1000

Kate Murphy, The New York Times*

 

 

Докато пътувате в метрото, седите в кафето или просто се разхождате по улицата, виждате хора, носещи слушалки. Те са навсякъде. Даже донякъде може да изглеждате странни, ако нямате жици, висящи от ушите ви.

Да оставим настрана социалния аспект и нека се съсредоточим върху проблема защо толкова много от слушалките, носени от хората, са такъв боклук. Защо давате стотици, че и холяди долари за телефон, таблет или лаптоп, само за да боцнете в тях чифт евтини слушалки.

Слушалките ви може да са по-важни, отколкото устройството, за нюансите и резолюцията в музиката, така че си струва да инвестирате в добри такива. С днешните технологии за запис е възможно да се запише движението на крилете на пеперуда, но вие ще го пропуснете, ако вашите слушалки са съвсем малко по-добри от консервна кутия на края на конец.

Нещо повече, некачествените слушалки могат да доведат до загуба на слух. „Когато носят нискокачествени слушалки, хората са принудени да увеличават нивото твърде много, защото звукът е изкривен и не толкова чист”, казва Cris Connaker, основател на computeraudiophile.com, уебсайт, посветен на цифровотo аудио. „Добрите слушалки могат да запазят слуха ви.

Има три вида слушалки: околоушни слушалки, които обгръщат ушите ви, слушалки, които лягат върху ушната мида и такива, които се слагат в ушния канал, т.нар. in-ear monitors (на български популярни като „тапи” – б.прев.).

myhifi.org square louped cx 300ii black 01 sq music portable sennheiser

Sennheiser CX 300-II

 

Кои от тях ще изберете зависи от удобството, къде ще слушате, какво ще слушате и разбира се от бюджета ви. По-високите цени обикновено индикират по-добро качество на звука и материалите, или даже могат да бъдат пригодени към ушния канал на слушателя, каквото предлагат от JH Audio и Noble Audio, и тези слушалки могат да струват от $400 до повече от $1000, когато са оформени така, че да пасват на ушния ви канал точно като онези слушалки, които виждате да носят на сцената музикантите.
Но не е нужно да харчите състояние, за да облагородите духовни си живот. Нещо като Sennheiser CX 300-II ($60), универсални монитори, могат да доставят достатъчно чист и приятен звук. И за разлика от устройството, в което ги включваш, което най-вероятно ще остарее или ще се повреди соед около три години, добрите слушалки траят дълго.

Ако ще слушате в шумна среда като метро или многолюден офис, най-вероятно ви трябват тапи или околоушни слушалки. Някои от популярните производители са Sennheiser, Shure, Master&Dynamic и Oppo. Потърсете затворени модели, които нямат никакви отвори по тях, за да се предпазите от околния шум и същевременно спестявате на другите жужащата версия на музиката, която слушате.
Затворени слушалки с активно шумоподтискане от производители като Bose и Phiaton създават нулиращи честоти, за да блокират нахлуващия шум. Но знайте, че докато почелите от елиминиране на околната врява, губите от яснотата на звука, който слушате. Слушалки като Parrot Zik 2.0 ($400) идват с приложение, което позволява да нагласявате различни аспекти на това, което слушате, чрез използване на пет бандов еквилайзър, както го правят и аудио инженерите.

myhifi.org parrot zik 2.0 philippe starck designboom01

Parrot Zik 2.0

 

За слушане в тиха, излорана обстановка като дома, отворени слушалки, обикновени околушни или такива, които лягат върху ухото, са най-добрият избор. Те позволяват на звука да преминава през тях, а не да бъде затворен вътре и за това ги няма леките изкривявания от отраженията във вътрешните стени кутиите на слушалките, които могат да се появят в затворените модели. В резултат на това тези слушалки са основният избор на аудиофилите, защото звучат по-близо до реалния звук. Sennheiser, AKG, Fostex, Grado и Audio-Technica правят слушалки, високо ценени от специалистите.

Трениращите вероятно се нуждаят от слушалки за фитнес като Jaybid BlueBuds ($170) и Bose SoundSport ($150). Те са по-здрави, устойчиви на пот и вода и се държат стабилно. Някои модели като серията Sennheiser PMX 686 Sports ($110 до $130) пропускат точно толкова от външния шум, колкото да усетите кола или човек около вас. Някои финтес слушалки имат безжични версии, въпреки че те никога не звучат толкова добре, колкото вариантите с кабел заради деградацията на сигнала от източника до слушалката.

Има разлика и в това какво слушате. Ако слушате mp3 с по-ниско качество или стрийминг услуга с ниска резолюция, това ще звучи доста гадно, независимо колко добри са слушалките. И обратното, ако плащате за по-добри mp3-ки или стрийминг с по-висока резолюция от услуги като Spotify, Pandora, Tidal или Rdio, ще чуете подобрение даже с десет доларовите слушалки, които се взели от лафката в мола.

myhifi.org jaybird bluebuds

Jaybird BlueBuds

 

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е дали искато слушалките ви да са с микрофон, за да можете да ги използвате да говорите по телефона, да записвате гласа си или да използвате услуги за видео разговори като Skype. Много слушалки на пазара имат такава оция, но не забравяйте да проверите в спецификациите дали не се нуждаете от адаптер или специален кабел, за да работят с някои устройства.

Поради това, че всеки има различно виждане за добрия звук, четенето на ревюта на слушалки от сайтове като headphone.com, head-fi.org, computeraudiophile.com, audiophilereview.com и headphone.guru е добър начин да видите звуковия профил на различните модели. Тези, които правят ревютата не само обсъждат чистота и баланса на звука, но също така говорят за външен вид, комфорт и съвместимост с устройства.

Аудиофилите говорят за звука толкова описателно, колкото почитателите на виното говорят за вино”, казва Jude Mansilla, основател на head-fi.org, който има огромна база с ревюта. „Четенето на ревщта определено ще ви помогне да намерите нещо, което подхожда на вкуса ви”, казва той, „независимо дали обичате плътен звук с нежни нюанси или ярко звучене с искрящи високи.”.

 

*оригинално заглавие "The Difference Between Listening Up and Tuning Out"

 

Още по темата за избор на слушалки : ТУК

myhifi.org sennheiser hd 800

Sennheiser HD-800

 

myhifi.org Bose SoundSport In Ear

Bose SoundSport

 

myhifi.org psb m4u

PSB M4U

 

myhifi.org square louped PMX 686G sq 01 sennheiser

Sennheiser PMX 686 SPORT