Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Какъв формат е музиката, която слушате?
Какъв формат е музиката, която слушате?
Трябва да изберете поне един отговор!

Какво е динамичен диапазон и защо имаме нужда от него

 myhifi.org loudness war

Какво е динамика?

Динамика е разликата в нивата на звука между най-тихия и най-силния момент в даден запис. Например в един запис с класическа музика може да имате моменти в които цигулките свирят едва доловимо и малко след това оркестърът да гръмне с пълната мощ на всички инструменти. Ако динамиката на записа е добра, ще чуете нежните звуци в началото тихо, а включването на целия оркестър след това много силно, така, както бихте ги чули в залата.

 

Какво е “Loudness war”?

“Loudness war” (война за гръмкост) е популярното название на тенденцията да се повишават нивата на записваната музика. Повишаването на нивото на записите се появява още през 50-те, когато музикалните компании започват да го правят, надявайки се, че ще привличат вниманието на хората повече, ако техните песни звучат по-силно от другите по радиото. Тъй като максималното ниво на звука в един запис (пиковете в записа) е ограничено от спецификациите на електрониката, с която се записва и слуша, повишаване общото ниво на записа води до свиване на амплитудата между най-тихите и най-силните звуци в записа, т.е. води до свиване на динамиката. Разликата между най-тихите и най-силните моменти в музиката става много малка. Започналата преди повече от 60 години “Loudness war” продължава и до днес като огромна част от съвременната музика се издава със силно повдигнати нива и компресиран динамичен диапазон. Много продуценти на съвременна музика все още вярват, че колкото по-силно звучат техните парчета, толкова повече ще се харесват на масовата аудитория.

 

А дали е така? Какви всъщност са последствията от повишаването нивото на звука в записите?

Музиката звучи по-равно, не толкова емоционално, а отделните звуци стават неясни. Слушателят изпитва по-малко емоция от изпълнението и от там удоволствието от музиката намалява. Друг проблем е, че когато общото ниво на записа е вдигнато прекалено, може да предизвиква проблеми с техниката, на която се слуша. Известен е скандалът с деветия студиен албум на Metallica, “Death Magnetic”. При излизането му милиони фенове по света се оплакват, че при мастерирането нивото е вдигнато толкова, че предизвиква изкривявания в звука на уредбите. Дори възниква петиция, в която почитателите искат преиздаването на нова, ремастерирана версия.

Ето едно видео, което ясно илюстрира пораженията, които нанася компресията на динамиката върху записите:

 

The Dynamic Range Day e сайт, в който можете да намерите интересна информация относно проблемите с динамиката в съвременната музика, както и класация на най-динамичните записи от последните години.

 


Измерване на динамичния диапазон на записите

Dynamic Range Meter е лека програмка, с която можете да проверите динамичния диапазон на всеки от записите си:

Можете да я свалите от ТУК.

С нея се работи просто. Натискате „Load” и избирате файла, който искате да бъде анализиран (разпознават се само wav или mp3 !). След анализа програмата показва цифра, представляваща динамичния диапазон на записа, който е разликата в децибели между средното ниво на сигнала и нивото на най-силния момент в записа. Например DR4 означава, че разликата е 4dB, DR14 означава, че разликата е 14dB и т.н. "Достатъчният" динамичен диапазон е различен за различните стилове. Например DR8 може да е добре за Techno или House, но крайно недостатъчно за класическа музика. Смята се, че добрите записи трябва да имат DR12 и повече.

Можете да свалите Dynamic Range Meter като компонент за Foobar2000 от ТУК


Долната таблица условно показва въздействието на компресията за различните стилове.

В червено виждате стойностите на динамичния диапазон, които правят музиката от даден стил неприятна за слушателя.
В жълто са стойностите, при които част от удоволствието изчезва, но музиката все още не звучи неприятно.
В зелено виждате стойностите, при които музиката звучи динамично и приятноmyhifi.org dynamic range 

 

А това е таблица с динамичната компресия на някои популярни албуми от последните години. Ясно се вижда как т.нар. "Loudness war" се задълбочава с течение на времето.

myhifi.org dynamic range 1