Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Колко струва системата ви?
Колко струва системата ви?
Трябва да изберете поне един отговор!

Лудост ли е домашно кино за 6 милиона долара?

myhifi.org kipnis cine home 6 million home theater 2

 

6 милиона долара за домашно кино звучи стряскащо, нали?

За несвикналите да харчат пари за Hi-Fi техника може би.

Всъщност можете да погледнете на това така:

Всеки ден по улиците виждаме безумно скъпи лимузини, които струват стотици хиляди евро. Това вече не ни учудва и е започнало да ни се струва нормално хората с пари да имат автопаркове за милиони. Струва ни се нормално да се харчат шест или седемцифрени суми за средства за придвижване. Всъщност много от нас са си казвали „Ако имам пари, ще си купя ей такава кола!”.

Ако се замислите, хората със скъпите коли са дали парите си за удоволствие. Удоволствието да притежават впечатляваща кола.

 

Тук ще ви разкажем за един човек, който е похарчил много пари за друго удоволствие – домашното кино.

Става въпрос за Джеръми Кипнис от американския щат Кънектикът. Джеръми е изпълнителен директор на Kipnis Studio Standart, фирма, която се занимава с оборудване на кинозали и домашно кино. Самият той е инженер, който много години се занимава с проектиране на кинозали. Сред клиентите му има много известни личности. Той е човекът, който е създал домашно кино с шест зали за нюйоркския апартамент на P.Diddy Combs.

myhifi.org kipnis cine home 6 million home theater 2

 

Това, което ви показваме, е собственото му домашно кино.

Джеръми е израстнал в семейство на професионални музиканти. Залата, в която е инсталирано домашното кино, е проектирана от баща му като концертна зала. В нея на практика няма паралелни повърхности, за да се намалят реверберациите по време на изпълнения. Помещението се намира в отделна сграда, построена близо до дома на семейството и даже има балкон, който позволява на слушателите да седят отвън докато слушат изпълненията на музикантите.

Израстнал в музикантска среда, не е изненада, че през 1990г. Джеръми Кипнис превръща хобито си в професия, започвайки работа като звукозаписен инженер в Chesky Records като същевременно основава своя собствена компания, Epiphany Recordings. Повече от 30 години Джеръми пише статии за домашно аудио и домашно кино. Фирми като Sony започват да го ползват като бета-тестер за своите кино проектори. Знанията му по въпросите на аудио и видео възпроизвеждането са почти енциклопедични.

Специалностите на Кипнис включват широкоформатна фотография (като студент на Ansel Adams и Youssef Karsh), 3D 4K кинематография , аудиофилски записи и инеженеринг.

Дългогодишната му любов към киното и телевизията води до проектирането и построяването на Kipnis Studio Standart (KSS) – The Ultimate Home Cinema, проект, който се предлага само на избрани клиенти по света.

Преди да видите подробностите за Ciné Beta, личното домашно кино на Кипнис, ще споменем, че колекцията му от записи съдържа 125000 плочи, 16000 лазерни видео дискове, 14000 компактдиска, 12000 DVD-та, 10000 магнетофонни ленти, 8000 HD DVD и Blu-Ray диска и повече от 20000 партитури!

 

И така, преминаваме към подробностите:


Ciné Beta гълта толкова много ток, че се е наложило инсталирането на два външни трансформатора, което е отнело на собственика повече от година борба с бюрокрацията на щата за получаване на необходимите разрешителни. Консумираното електричество само от кинозалата струва около $1200 месечно.

myhifi.org kipnis cine home 6 million home theater 12

 

Въпреки внушителните параметри, Ciné Beta разполага само с три места.

Помещението, в което се помещава, е 10х8х5.5 метра.

В основата на всичко е топмоделът проектор на Sony SRX-S110 Ciné Alta, специално създаден от Sony за Джеръми Кипнис. Разделителната му способност е 4096x2160 пиксела или общо 8.89 мегапиксела, възможно е възпроизвеждането на 16 трилиона цвята. Другият проектор, който се използва, е Meridian 810 Video Reference 4K 3-chip LCOS projection system.

myhifi.org kipnis cine home 6 million home theater 7

 

Екранът е 200 инчов Stewart Snowmatte 1.0 Gain Laboratory Grade Motion Picture Screen, без перфорации. На него могат да се възпроизвеждат до четири различни образа от различни източници.

Системата използва общо 16 източника, включително Blu-Ray, HD-DVD, LaserDisc, медиа сървъри, игрови конзоли, грамофон.

За аудио възпроизвеждането Кипнис е поръчал 72 лампови усилвателя от McIntosh (модели MC-2102 и MC-2301), които дават общо 96000 вата към 8.8 каналната съраунд система.

myhifi.org kipnis cine home 6 million home theater 5

 

Звукът се осигурява от 12 тонколони Snell THX Music&Cinema Reference, проектирани от Kevin Voecks за Джордж Лукас и Томлинсън Холман, за тяхното първо THX кино през 1998г. Колоните са с външни пасивни кросоуръви, кутиите им са изработени от африканско дърво Sapele. В ниските честоти колоните се подкрепят от 12 субуфера. Честотният обхват на системата е от 10Hz до 102500Hz. Звукът може да достига до впечатляващите 135dB/SPL.

Всеки говорител в тонколоните се заханва от oтделен усилвател, говорителите са разделени на шест групи, възпроизвеждащи различни честотни убласти, които Кипнис условно е нарекъл Bass, Baritone, Tenor, Alto, Soprano и Coloratura.

myhifi.org kipnis cine home 6 million home theater 1

myhifi.org kipnis cine home 6 million home theater 3

myhifi.org kipnis cine home 6 million home theater 3

myhifi.org kipnis cine home 6 million home theater 4

myhifi.org kipnis cine home 6 million home theater 6

myhifi.org kipnis cine home 6 million home theater 8

myhifi.org kipnis cine home 6 million home theater 9

myhifi.org kipnis cine home 6 million home theater 10

myhifi.org kipnis cine home 6 million home theater 11

myhifi.org kipnis cine home 6 million home theater 13

myhifi.org kipnis cine home 6 million home theater a 1