Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Kаква музика слушате?
Kаква музика слушате?
Трябва да изберете поне един отговор!

Как да копираме дискове с музика

 myhifi.org audiocheck

 

На много хора им се налага да прехвърлят колекцията си от дискове на компютъра, за да ги слушат от него, от портативни плеъри или да презаписват върху други дискове. Копирането на диск може да стане с много програми и ако не държим на качеството на звука, няма значение с коя точно го правим.

Ако обаче искаме качеството на звука на копието да остане непроменено, най-добре е да ползваме програма, специализирана в правене на максимално точни копия. До момента най-популярната програма за тази цел е Exact Audio Copy.

 

Защо ни е нужно точно копие на диска

При четенето на един компактдиск от някакво устройство винаги възникват грешки. Те са резултат от качеството на изработка на самия диск, от надрасквания по повърхността му или от несъвършенствата на четящото устройство. Резултатът от грешките при четенето на диска е изменение в звука. В музиката се появяват изкривявания или артефакти, допълнителни звуци, които не съществуват в оригиналния запис.

Повечето програми, с които се презаписват компактдискове, не се се старят много за корекция на грешките при четене. Вследствие на това ние се сдобиваме с копия на дискове, които свирят по-различно от оригинала.

cd libarary

 

 

Exact Audio Copy (EAC) е безплатна програма, създадена през 1998 от германеца Andre Wiethoff, студент в Университета на Дортмунд, Германия. Целта му е била да създаде софтуер, който прави възможно най-точни копия на дискове с музика. С течение на времете става ясно, че Wiethoff се е приближил повече от всеки друг до тази цел и днес Exact Audio Copy най-популярният софтуер за копиране на музикални дискове, препоръчван от професионалисти и аудиофили.

 

Защо да ползваме Exact Audio Copy

Основната разлика между Exact Audio Copy и останалите програми за презапис от диск е, че тук фокусът е върху абсолютната идентичност на копието с оригинала чрез минимизиране на грешките при четене. При записа EAC чете всеки сектор от диска минимум два пъти и сравнява данните. Ако  двата прочита на сектора не са идентични, програмата чете същия сектор докато минимум 8 от всеки 16 прочита се получат идентични. В зависимост от желаното качество на копието, общите прочити на всеки съмнителен сектор могат да достигнат до 82! Ако след сравненията на всички прочити на един сектор от диска програмата не е сигурна с поне 99.5%, че данните за извлечени коректно, тя ви съобщава това във финалния доклад. Разбира се, това е само най-общо описание на технологията. При извличането на данните ЕАС взема предвид особеностите на конкретния модел дисково устройство, което се ползва, като се настройва спрямо него с цел максимално точен прочит.

Друга особеност на ЕАС е, че поддръжа AccurateRip. Това е технология, при която записът от всеки диск се сравнява с база в интернет, в която има данни за над 3 милиона музикални албума. Тя се разширява ежедневно, като нови потребители прибавят резултатите от своите копия на нови албуми. Ако вашият презапис на диска се различава от данните за същия албум в базата данни онлайн, ви се съобщава, че имате разлика с оригинала. Това е един вид застраховка, че копието в компютъра е не само идентично с вашия диск (за което се грижи е ЕАС), но и идентично с останалите копия на албума по света, т.е. че дискът ви е бил оригинален или поне добро копие на оригинален.

 

Някои особености на Exact Audio Copy

Първоначално итерфейсът на EAC може да ви се стори стряскащо претрупан, но менюто е подредено логично и бързо ще се ориентирате. За да добиете представа за всички функции, трябва да го разгледате подробно и ще видите, че освен да правите копия, ви се дава възможност да променяте музикалните файлове по различен начин.

Ако не желаете да се задълбочавате, основните функции на програмата са изведени на четири големи бутона в лявата страна на диалоговия прозорец (виж картинката долу). Те ви дават възможност да копирате музикални парчета некомпресирани, компресирани, да правите image на диск и да презаписвате един диск върху друг. Повече възможности на EAC обаче ще намерите в менюто "Action".

При записа от дисковете имате възможност да направите некопресирано копие (WAV формат) или компресирано копие (компресия със загуби – mp3 или без загуби – FLAC, ALAC, APE, WV и т.н.). За целта преди това трябва да си свалите от интернет и инсталирате програма, която може да прави компресиите в желания формат.

При съвременните обеми памет, които имат компютрите и портативните плеъри не е проблем да съхранявате некомпресирани копия на музиката си или в краен случай, в някой от форматите без загуби – FLAC, APE или ALAC. Пр

Имайте предвид, че Exact Audio Copy е по-бавна от повечето програми за копиране на дискове! Причината за това е описаната по-горе технология за многократен прочит на всеки сектор от диска.

 

EXACT AUDIO COPY МОЖЕТЕ ДА СВАЛИТЕ ОТ ТУК.

 

За повече информация можете да разгледате официалната страница: http://www.exactaudiocopy.de/en/

 

Тези, които искат да ползват Exact Audio Copy на български, трябва да го направят при самата инсталация, при която има диалогов прозорец, в който могат да променят езика по подразбиране, английски на български.

 


Настройки на ЕАС

Предлагаме ви препоръчителните настройки на ЕАС, които ще ви осигурят възможно най-точните копия на вашите дискове.

Първоначално следвайте инструкциите на програмата до финализиране на инсталацията и конфигуриране на дисковото устройство. Напомняме, че това е момента, когато можете да промените езика от английски на български!


След инсталацията попадате на основния екран, който ще виждате, ако в устройството има аудио CD:

myhifi.org exact audio copy 1

 

 

За да направите препоръчителните настройки отивате в EAC/Options и правите следните промени:

myhifi.org exact audio copy 2

myhifi.org exact audio copy 3

myhifi.org exact audio copy 4

 

 

След това отивате на EAC/Drive options и натискате "Detect Read Features". След това панелът трябва да изглежда така:

myhifi.org exact audio copy 5

myhifi.org exact audio copy 6

 

 

Ако ще ползвате някакъв кодек за компресия, можете да го направите от EAC/Compression options. Дадените настройки са примерни при изпозване на FLAC:

myhifi.org exact audio copy 7