Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
Кой е най-важният компонент в една система?
Кой е най-важният компонент в една система?
Трябва да изберете поне един отговор!

Аналог за маниаци - как се прави

myhifi.org studer a807

Studer A807, 2 бр.

 

През последните години покрай завръщането на винила се възроди и култа към магнетофонните ленти. Пазарът на тази екзотична аудиофилска стока е съсредоточен сред по-заможните аудиофили, а цените на популярни албуми „с произход” започват от четирицифрени суми в евро. Колкото по-близо до мастер-записа по веригата на презаписите се намира една лента, толкова по-ценна стока представлява, а маниаците са готови да чакат с месеци за изработване на тяхно собствено копие на любим албум. Естествено, щом има търсене, се появява и предлагане, и вече източниците на подобни записи, официални и неофициални, са много. Проблемът е в качеството на стоката, която се намира.

Horch House е малка австрийска компания, създадена от инженери и аудиофили с цел да продава на любителите на добрия звук най-ценното - непроменения звук на мастер-лентите от студията на легендарни звукозаписни компании. Топ-продукт на компанията са ограничен брой магнетофонни ленти, презаписи от оригинални мастер-ленти, но също така се правят висококачествени 180-грамови винилови копия, както и цифрови записи с висока резолюция (24bit/192kHz WAV и DSD).

 

Как става това

След дълги преговори повечето от големите звукозаписни компании като Warner Classics, Sony Classics, Deutsche Grammophon и Universal са се съгласили да предоставят на Horch House мастер-лентите на своите заглавия. Фирмата продължава преговори и с други фирми за разширяване обема на заглавията си.

Първата стъпка при правене на копие е експертите на фирмата да оценят качеството на оригиналната мастер-лента. Лентите остаряват с течение на времето, а повечето аналогови мастери са на възраст между 30 и 50 години. Целта на първия етап е да се възстанови качеството на звука на лентата до първоначалното му състояние. В случая не става въпрос за ремастериране или някакъв вид подобрение на звука, а за физическо възстановяване, което се прави по специална методика. Звуковите инженери на фирмата имат познания върху елементите, влияещи на качеството на звука на една лента, което им помага да я доведат до състояние, почти идентично с първоначалното. Целта е да се постигне правилния тонален баланс и това се прави по различен начин в зависимост от това дали лентата е 30, 40 или 50 годишна.

След възстановяването на лентата следва презаписа. Обикновено се започва с тестови презаписи. Процесът е изцяло аналогов, без използване на смесителни конзоли, процесори, лимитери и т.н. Прави се фина настройка на ухо и ръчно на машините Studer, използвани зa плейбек и запис. Настройка, тест, повторна настройка и тест, и така докато върху тестовите копия не се възпроизведат параметрите на оригиналния запис. Веднъж направени оптималните настройки, се правят последни презаписи и измервания. Когато се направи финалната настройка на машините, се пристъпва към окончателните презаписи на оригинала.

myhifi.org studer a80r

Studer A80R

 

Правят се малки серии от първи копия на оригиналната мастер лента в реално време от Studer A807 или A80R (в зависимост от формата на оригинала) на 8 прецизно настроени Studer A80R рекордера. Лентaта e класиката RMG SM-468, единствената лента, доказала, че издържа теста на времето през изминалите няколко десетилетия. Качеството на записите се наблюдава непрекъснато. За да се поддържа високото качеството на продукцията, във фирмата освен собствените й инженери са привлечени и някои от водещите инженери на Studer. Всяко първо копие се проверява с прецизна измервателна техника. Самата измервателна техника редовно се тества и калибрира. Това внимание към качеството е издействало на фирмата ISO сертификат, даващ възможност да се гарантира качеството на всеки продукт.

Виниловите издания, както и лентите, се правят директно от първите копия на възстановените мастер-ленти. Записите се тиражират в няколко подбрани завода в Германия на аудиофилски 180 грамови копия. Някои от плочите се правят от ремастерирани цифрови мастер-записи, предоставени директно от звукозаписните компании, което се отбелязва на обложките.

Цифровите копия се правят чрез използване на Studer A80 за плейбек и два студийни аналогово-цифрови преобразувателя. При всеки запис се прави фина настройка за синхронизация на всички използвани машини. Продаваните цифрови копия са без никаква компресия.

В крайна сметка това, което предлага Horch House на аналоговите маниаци, са сертифицирани първи копия на оригинални мастер-записи.

 

myhifi.org rmg sm 468