Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
От къде най-често пазарувате Hi-Fi техника?
От къде най-често пазарувате Hi-Fi техника?
Трябва да изберете поне един отговор!

Първата тонколона в света (ВИДЕО)

 

Кратка история

От възникването на човечеството на втората половина на XIXв. eдинственият начин за усилване на звук били рупорните системи. Рупорите се нуждаели от доста място и понеже не използват електричество, за да усилват звуците, били силно ограничени в нивата на звука, който възпроизвеждали.

Историята на модерния електродинамичен говорител, който и до днес е най-често срещаният вид говорители, започва през 1861г., когато Йохан Филип Рейс, по професия учител в немския град Фидрихсдорф, конструира първия прототип на такова устройство. Примитивният говорител на Рейс бил способен да произвежда само шум, но представлява първата крачка в еволюцията на тези устройства. През 1876г. Александер Греъм Бел, опирайки се на работата на Йохан Филип Рейс, се опитва да направи високоговорител, но не стига много по-далеч, защото се затруднява в разработката на усилвател, който бил нужен, за да се задвижи конуса на електродинамичния говорител. През 1877г. Вернер Фон Сименс формулира идеята за за високоговорител, задвижван от звукова бобина. Той също не намерил начин как да усилва електрическия сигнал, за да се създаде един реално действащ говорител, но положил основата на теорията модерния електродинамичен високоговорител, която се използва и до днес. От 1877 до 1921г. различни изобретатели и инженери се занимавали с идеята за електродинамичен говорител, но единствените постижения били груби, неразбираеми звуци на първите прототипи. Все още нямало начин да се усили електрически сигнал до степен да създаде силен звук.

myhifi.org Rice Kellogg speaker 1

Райс и Келог с говорителя на първата тонколона

 

Първият работещ прототип на тонколона бил създаден през 1921г. от Честър У. Райс от Дженеръл Илектрик и Е.У.Келог от АТ&T. Те работили заедно, за да създадат първата тонколона и първата електрическа усилвателна система. За първи път електродинамичен високоговорител произвел ясен и силен звук. През 1924г. те патентовали принципа на говорител с подвижна звукова бобина, който се използва и до днес. Техният прототип използвал говорител с 6 инчов хартиен конус и имал достатъчен динамичен диапазон и високи нива на звука, за да превъзхожда съществуващите тогава рупорни системи. През 1925 година Райс и Келог регистрирали патента за колоната си и първата комерсиална тонколона била пусната на пазара. Колоната била с един говорител и имала вграден лампов усилвател. През 1926г. цената била $250, което в днешни пари е еквивалент на $3000. Колоната била пусната от името на компанията RCA (Radio Corporation of America), консорциум от няколко американски компании, създадена от правителството на САЩ с цел успешна конкуренция на европейските компании за електронни технологии.

myhifi.org Rice Kellogg speaker 3

 

 

В това видео можете да видите единствения останал екземпляр от първата тонколона в света, изобретена от Райс и Келог, която се съхранява в Edison Tech Center, Ню Йорк:

 

По материали от http://www.edisontechcenter.org/