Hi-Fi БАЗАР

banner myhifi ads

Анкета
От къде най-често пазарувате Hi-Fi техника?
От къде най-често пазарувате Hi-Fi техника?
Трябва да изберете поне един отговор!

Най-тихото място на Земята (ВИДЕО)

myhifi org anechoic chamber 10

 

Безехова камера. Названието й идва от израза „без ехо”. Това е помещение напълно изолирано от въшния шум и проектирано така, че да абсорбира напълно отраженията на звуците, които се пораждат в него. Комбинацията от абсорбация и изолация е предназначена да симулира тихо отворена пространство и се използва за различни аудиометрични изследвания, когато трябва да се отдели само един източник на звук от обичайните шумове на заобикалящата среда и от отраженията на околните повърхности. Терминът „безехова камера” е въведен за първи път от американския експерт по акустика Leo Baranek.

Безеховите камери се използват най-често в акустичните изследвания и са предназначени за провеждане на експерименти, изискващи условия, близко до тези на свободното поле, т.е. поле, в което звукът няма отражения. Приложението на безеховите камери са главно в медицински изследвания и диагностика, свързани със слуха, но се използват и в промишлеността, при разработка на различни машини, при които има значение нивата и насочеността на шума, който пораждат, както и в областта на електроакустиката, за разработване на озвучителни тела и аудио техника.

myhif psb speakersi hifiplus com Ear Canal Research at the NRC

Безехова камера в Националния изследователски институт на Канада, използвана за акустични изследвания

 

Механизмът, чрез който безеховите камери минимизират отраженита на звука, е следният: всички страни на камерата се облицоват с клиновидни форми, покрити с абсорбиращи материали. Всеки звук, който достигне от тях, вместо да бъде отразен обратно към вътрешността на стаята, т.е. към пораждащото го устройство и към срещу положната стена, достигайки някой от клиновидните форми, се поглъща частично и се превръща в топлинна енергия от звукопоглъщащото покритие, а тази част от него, която несе погълне, се отразява към съседните клиновидни форми и започва да се „блъска” между тях като постепенно затихва поради молекулярния вискозитет на въздуха.

Размерите на безеховите камери варират в широки граници, от такива с големина на микровълнова печка до огромни хангари, способни да поберат самолет. Размерът на камерите зависи от размера на тестваните обекти и честотния диапазон на сигналите, които се използват.

myhifi org anechoic chamber 5

F16 в безехова камера по време на тестовете на ъпгрейд на софтуера на 30 откомври 2014г. в авиационната база Еглин, Флорида

 

myhifi org anechoic chamber 9

Малка безехова камера

 

Според стандартите за изработване на безехова камера фоновият шум в камерата трябва да е с възможно най-ниска стойност, като не трябва да надхвърля 10 dB SPL за честоти от 250 Hz до 8 kHz. През 2005г. в най-добрата акустична камера, в Orfield Laboratory, Минеаполис, е измерено ниво на шум -9.4 dBA, което е регистрирано като рекорд на Гинес. През 2015г. безехова камера в централата на MicroSoft чупи този рекорд с измерени -20.6 dBA. Вижте видео с регистрацията на световния рекорд на Microsoft:

 

 

Човешкото ухо е устроено да улавя звуци над 0 dBA, така че „шумът” в тези камери бива възприеман от хората като пълна липса на звук. Всъщност точно пълната липса на звук действа изнервящо на повечето хора. В такава тиха среда човек започва да чува шумовете на собственото си тяло – движението на кръвта в кръвоносните съдове, работата на корема, шумът от тъпанчетата на ушите (които също издават собствени звуци). За много хора прекарването на повече време в среда с липса на звуци води до дезориентация, халюцинации и действа силно изнервящо. В медиите има твърдения, че максималното време, което може да прекара човек в безехова камера е 45 минути. Но наистина ли е така?

Гледайте още едно видео с опит за достигане лимита на човешките възможности за престой в безеховата камера на Orfield Laboratory, Минеаполис, САЩ:

Снимки: интернет